Prezidentská superdebata: Zájemci o Hrad pochybovali o krocích kancléře Mynáře

Prezidentská superdebata - třetí část - Lidé na Hradě (zdroj: ČT24)

Prezidentská superdebata České televize se v poslední části věnovala tématu nejbližších spolupracovníků prezidenta. Ať už v souvislosti s kauzou obvinění dvou lidí z Lesní správy Lány, spadající pod kancelář prezidenta republiky, nebo s chybějící bezpečnostní prověrkou současného kancléře Vratislava Mynáře. Osm prezidentských kandidátů se shodlo, že ji kancléř mít musí.

„Podle okolí poznáte politiky,“ zahájil třetí část prezidentské superdebaty moderátor Václav Moravec a připomněl kauzu policejního vyšetřování veřejných zakázek Lesní správy Lány. Policie totiž loni v červnu obvinila dvě osoby: ředitele lesní správy Miloše Baláka a zaměstnance společnosti Energie, která od správy získala zakázku.

Policejní zájem o lánské lesy zřejmě souvisí s tendrem na obnovu břehů v okolí prezidentského zámku za šedesát milionů korun i s několika menšími zakázkami na opravu objektů, které jsou součástí lánské obory.

Podle kandidáta na prezidenta Jiřího Hynka by se ale i v tomto případě, dokud není prokázána vina, měla ctít presumpce neviny a to i pro jejich nadřízeného, kancléře prezidenta. „Přece nemohu vyžadovat po šéfovi své kanceláře, aby odstupoval, když není prokázáno, zda lidé opravdu spáchali trestný čin. V momentě, kdy budou pravomocně odsouzeni, ale jejich šéf musí odejít, protože za ně zodpovídá,“ řekl Hynek.

Ostatní kandidáti měli jiný názor. „Ve chvíli, kdy je někdo vyšetřován, měl by být automaticky postaven mimo službu,“ řekl kandidát Pavel Fischer. „To není možné, aby se dělo,“ reagoval na případ dvou obviněných pracovníků Hradu Michal Horáček. „Musíme se vrátit ke kultivaci, máme dobrou diplomatickou školu,“ dodal s tím, že právě Pražský hrad musí být výkladní skříní. „Zde se stanovuje laťka pro celou politickou a vůbec veřejnou scénu.“

Vyvětrat a vrátit lahve

Horáček se tak shodl s Markem Hilšerem, který si dovolil i žert na adresu současného prezidenta, jenž pozvání do debaty nepřijal. „Nemám rád, když se mluví o někom a on tam není. Takže jsem mezi nás vzal Miloše Zemana, který se nechce účastnit debat a myslím, že on to pochopí,“ prohlásil a na stolek před sebe postavil figurku hlavy státu coby sádrového trpaslíka.

Jiří Drahoš k tématu dvou obviněných vyslovil obavy, že kauzu kancléř „zametá pod koberec“. „Každý řadový policista je v případě podezření z něčeho postaven mimo službu,“ dodal Drahoš. „Takže mě fascinuje, že je ta kauza kompletně zametena pod koberec a pan kancléř ani nikdo jiný o ní nemluví. To by se v mém případě nestalo,“ dodal.

Petr Hannig by podle svých slov požádal kancléře, aby obviněné postavil mimo službu do té doby, než „bude ta věc soudně vyřešena“.

„Kdyby se to stalo ve fabrice, tak jsou okamžitě odvoláni, protože jsou na vedoucích funkcích,“ řekl k případu bývalý šéf mladoboleslavské škodovky Vratislav Kulhánek s tím, že je třeba „zamyslet se i nad kancléřem“. „Pokud dojde až k fázi, že je to předmětem trestního stíhání, tak tam musela být řada signálů, které ke kancléři musely dojít. A pokud na ně nereagoval, tak je zralý na odvolání,“ dodal Kulhánek. 

Diskusi oživil také odkaz Mirka Topolánka na Zemanovo pět let staré prohlášení, že si vezme na Hrad pouze řidiče a tajemníka. „Mezi bonmoty a předvolebními sliby myslím nedělal velký rozdíl,“ poznamenal někdejší ministerský předseda a v souvislosti s lánskými lesy dodal: „Nechal bych udělat audit správy pražského hradu a v tomto případě asi i lesní správy v Lánech. Nevím, jak dlouho by trval, ale podle mě každý, kdo tam přijde, tak by měl vyvětrat a vrátit lahve.“ 

Nabídky zatím nepřijímám, řekl Havlův exporadce Fischer

Koho by si na Hrad jako nejbližší spolupracovníky přivedli, však většina kandidátů nesdělila. Pouze Horáček už dříve uvedl, že za kancléře chce Michala Bláhu, který stojí za veřejnou kontrolou státu a institucí Hlídač státu.

Marek Hilšer už dříve nabídl dalšímu z kandidátů Pavlu Fischerovi, bývalému diplomatovi a poradci Václava Havla, že by mu nabídl místo kancléře. „Myslel jsem to vážně. Pokud bych se dostal do druhého kola, jako že se dostanu, tak bych si Pavla Fischera dovolil oslovit,“ potvrdil v diskusi. „Žádné pracovní nabídky zatím nepřijímám, mám teď úplně jiné úkoly, počkejme si na druhé kolo,“ reagoval Fischer.

Topolánek by si chtěl přivést „své klíčové lidi“. „O těch lidech samozřejmě nějakou představu mám, nevím jestli to vezmou za ty peníze a ani to nevím, jaké tam jsou peníze, o to jsem se nezajímal, začnu to řešit, až to bude aktuální a to je po druhém kole,“ řekl Topolánek.