Stropnický: Krizi způsobil pád volebních preferencí, i slovník premiéra zhrubl

Stropnický: Vláda by měla pokračovat, hledáme nového ministra (zdroj: ČT24)

Vláda by měla pokračovat ve své práci, hledáme nového ministra financí, řekl v Interview ČT24 místopředseda ANO a ministr obrany Martin Stropnický. Zastal se také svého stranického šéfa Andreje Babiše a zdůraznil, že ostatní strany se při středečním jednání sněmovny o Babišových skandálech proti ANO spojily.

Současnou vládní krizi způsobily podle Stropnického klesající preference ČSSD. „Mám pro to vysvětlení, a to jsou čísla volebních preferencí. Opakují se, mají nějakou hodnotu a vzbudila nutnost reakce. Například slovník premiéra zhrubl,“ uvedl Stropnický.

Premiér podle Stropnického porušil koaliční smlouvu tím, že odvolal předsedu jedné z koaličních stran. „Tady se láme koalice,“ řekl. ANO podle Stropnického ale dnes nemá zájem protahovat vládní krizi a intenzivně hledá nového ministra financí a místopředsedu vlády. Mohou to být dva lidé, připustil Stropnický.

Babiše označil za úspěšného ministra financí. Odmítl ale rozebírat včerejší výrok o tom, že Babiš nemá žádnou politickou moc. „To je jedna z nemocí politického vývoje, že se převrací každé slovo,“ prohlásil Stropnický.

Problém korunových dluhopisů podle něj Babiš vysvětlil dostatečně. „Podal podrobné vyjádření, ale ostatní to odmítli, aniž to četli. Vyšetřovaná policie i OLAF běží a my nemůžeme říct, že je Babiš vinen,“ prohlásil ministr. 

Kauzu nahrávek, na nichž má Babiš úkolovat redaktora deníku MF DNES, který Babišovi patřil, podle Stropnického řeší Babiš správně. „Nedistancuje se od toho, vysvětluje, podal trestní oznámení,“ vyjmenoval Babišovy kroky Stropnický. 

„Je to kobercový nálet. Babiš je pod obrovským tlakem,“ komentoval Stropnický vládní krizi. Tradiční politické strany se podle něj při včerejším jednání sněmovny o Babišových skandálech sjednotily proti ANO.

Stropnický také připomněl, že po volbách v roce 2013 mohl Babiš místo se Sobotkou jednat s účastníky lánské schůzky.