Vesper je film o semínkách naděje, která jsou v mladých lidech, míní herec Eddie Marsan

Herec Eddie Marsan o sci-fi filmu Vesper (zdroj: ČT24)

Na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech se postupně představují soutěžní snímky letošního ročníku. V sobotu byl ve světové premiéře uveden litevsko-francouzsko-belgický snímek Vesper, se kterým do Česka přijel také britský herec Eddie Marsan. Toho mohou lidé znát například z filmů o Sherlocku Holmesovi. Vesper je dílo o světě, kde je nedostatek potravin, ale i nedostatek naděje. Marsan v rozhovoru pro ČT naznačil, že naděje je dnes v mladých lidech.

Vesper je ve filmu třináctiletá dívka, která se ve světě, kde se zhroutil ekosystém, snaží obstarávat obživu. Ve své laboratoři zároveň experimentuje s biologickými materiály. Když jednoho dne najde v lese záhadnou ženu, doufá, že ji zavede do Citadely, místa, odkud mocní rozhodují o osudu zbytku světa.

Marsan hraje farmáře Jonase, otce Vesper. „Svět, který spolu oba režiséři (Kristina Buožytė a Bruno Samper) vytvořili, je velice postapokalyptický a dystopický. Jonas musí být pragmatik, aby přežil a svou rodinu udržel na živu. Aby byl pragmatikem, musí se však v mnoha ohledech chovat amorálně. V tom je rozdíl mezi ním a hlavní postavou jménem Vesper, která je idealistka,“ popsal Marsan.

Eddie Marsan ve filmu Vesper
Zdroj: KVIFF

Pro britského herce bylo u tohoto filmu nejdůležitější jeho vizuální pojetí. „Scénář mi přišel velice zajímavý a postava Jonase fascinující. Ale myslím, že hlavně to vizuální nastavení projektu a celý koncept toho, co chtěli režiséři vytvořit z vizuálního hlediska, to bylo to, co jsem shledal okouzlujícím,“ uvedl. „Bruno byl naladěný spíše vizuálně, Kristina se více zabývala postavami. Ti dva (režiséři) spolu fungovali velice dobře,“ dodal. 

Nejpodstatnější myšlenkou filmu je podle herce naděje. „Aby režiséři vytvořili film o naději, tak vytvořili svět, ve kterém naděje vůbec není. To v mnoha ohledech odpovídá současnému stavu našeho světa –⁠ kvůli válce na Ukrajině, kvůli ohrožení demokracie v Americe, kvůli vzestupu populismu v různých částech světa. Všichni začínáme ztrácet naději. Film Vesper je o semínkách naděje, která jsou ve skutečnosti v mladých lidech,“ míní. 

Natáčení s mladými

Z Raffielly Chapmanové, která ztvárnila Vesper, bude podle Marsana jednou velká hvězda. Práci s ní označil za kouzelnou. „Bylo ohromující vidět někoho tak mladého a přitom tak inteligentního. Na svůj věk je dospělá. Pracovat s někým takovým bylo úchvatné,“ nešetřil chválou.

Film Vesper
Zdroj: KVIFF

Chapmanová však nebyla jediným dítětem nebo teenagerem, se kterým britský herec ve filmu spolupracoval, ve snímku jich hrálo hned několik. Zkušenost to však pro něj nebyla úplně nová. „Sám mám čtyři teenagery, takže to bylo trochu jako doma. Ale teenageři na place byli mnohem lépe vychovaní než ti moji. Herectví je velmi soustředěná forma umění, vyžaduje hodně spolupráce. Zjistil jsem, že když mladým lidem věříte, dáte jim samostatnost a požádáte je o spolupráci, tak jsou opravdu velkorysí,“ přiblížil svou zkušenost.