Policie pátrá po komplicích. Zasahovala znovu na východě Londýna

Události: Londýn den po útoku (zdroj: ČT24)

Police v pondělí pokračovala v rozkrývání víkendových útoků v centru Londýna. Později potvrdila identitu dvou ze tří útočníků. Od rána vyšetřovatelé zasahovali ve východním Londýně kvůli možným komplicům. Známá je už také první oběť útoku. V nemocnicích zůstávají tři desítky lidí.

Vyšetřování

Informaci o nalezení dokladů uvedl deník Daily Telegraph s odkazem na irské tajné služby. Stanice RTE dodala, že oním mužem s irskými doklady může být osoba původem z Maroka. Muž se mohl v minulosti oženit se ženou ze Skotska a žil nějakou dobu v Dublinu, jde ale zatím o nepotvrzené informace. 

Policejní zdroje v Dublinu informaci o nalezených dokladech potvrdily a jsou připraveny poskytnout „veškerou spolupráci“ britským kolegům.

Podle informací bulvárního deníku Daily Mail byl jeden z útočníků před dvěma lety vyhozený z mešity Jabir Bin Zayd, kterou navštěvoval. Stalo se tak poté, co přerušil místního imáma, který věřící vyzýval, aby šli k volbám. Muž začal prohlašovat, že volby jsou neislámské. 

On-line přenos

Teror v Londýně

  • 23:15

    Britská policie uvedla, že všichni, kteří byli v neděli ve východním Londýně zadrženi, byli propuštěni bez obvinění, píše Telegraph.

  • 21:29

    V dokumentu o islámských extremistech se objevil právě 27letý Khuram Butt, jehož identitu dnes odhalila policie. Uvedla to stanice BBC. Informace, že jeden z útočníků figuroval v pořadu o britských džihádistech televize Channel 4, se objevila už dříve.

  • 20:39

    Pietní shromáždění poblíž londýnského Tower Bridge.

    Zdroj: Reuters
    Zdroj: ČT24

Policisté také od brzkého rána zasahovali na dvou místech ve východním Londýně. Jedním z nich byl dům spojený s autodílnou ve čtvrti Newham. Policejní zdroje potvrdily, že se jim podařilo zajistit značné množství důkazních materiálů. Minimálně jednoho člověka policisté schovali pod deku a odvezli k výslechu.

Zadrženého muže policie při přesunu schovala pod deku
Zdroj: Reuters

Jeden ze svědků vypověděl, že zde policejní operace začala kolem páté ráno našeho času. K domu podle něj přijelo auto s plně ozbrojeným komandem, poté prý slyšel zvuky podobné výstřelům. „Ráno mě to probudilo spolu s celou ulicí – extrémně hlučné rány následované výstřely. Nyní už je na místě klid,“ napsal jeden ze svědků zásahu.

Už v neděli policie zadržela v Barkingu celkem 12 lidí – sedm žen a pět mužů. Vyšetřovatelé si pro ně přijeli do dvou místních bytů. Později ale všechny propustila.

Policisté zasahují u autoservisu v londýnském Dagenhamu
Zdroj: ČTK/AP

K sobotnímu útoku v Londýně se přihlásil takzvaný Islámský stát, důkaz o jeho přímé vině ale zatím není prokázán. Policie nicméně pracuje s verzí, že za incidenty bylo islamistické pozadí.

Soused jednoho ze tří pachatelů řekl deníku Guardian, že ho v minulosti nahlásil policii kvůli možné bezpečnostní hrozbě. Stalo se tak už před dvěma lety – kvůli podezření, že dotyčný může usilovat o radikalizaci dětí.

Hlídky na Londýnském mostě v pondělí ráno
Zdroj: Reuters

Opatření v ulicích

Lidem v očekávané ranní špičce v centru Londýna se mezitím trochu ulevilo – vlakové nádraží i stanice metra u Londýnského mostu obnovily provoz.

Vyšetřovatelé už také odstranili mnohé ze zátarasů, dosud bránících provozu na vozovce. Na jiných místech však naopak nechali umístit speciální betonové zábrany, které znemožňují vyjetí vozů na chodník.

Bezpečnostní bariéry na Westminsterském mostě
Zdroj: Reuters

Londýnský most je od pondělního rána již plně přístupný pěším i dopravě. Na místě zůstávají hlídky. 

V metropoli dopoledne proběhla další schůzka vládního výboru pro mimořádné situace COBRA. Premiérka mayová po něm řekla, že v zemi bude i nadále platit druhý nejvyšší stupeň teroristické hrozby. Podle serveru Sky News se očekává také tisková konference v hlavní mešitě na východě Londýna, která je jednou z největších v Evropě.

Oběti

Kanadská média oznámila totožnost první známé oběti útoků. Podle prohlášení rodiny jde o Christine Archibaldovou z města Castlegar v Britské Kolumbii.

Christine Archibaldová z Kanady je první známou obětí útoků v Londýně
Zdroj: ČTK/AP

Ta dříve pracovala v centru pro lidi bez domova, než odjela se snoubencem do Evropy. Prohlášení pozůstalých zveřejnila kanadská televize CTV News. Třicetiletá žena je tak první ze sedmi obětí, jejíž jméno je veřejně známé. Dosud je potvrzeno pouze to, že další z obětí má být občan Francie.

Hospitalizováno zůstává 36 lidí, z toho 18 je v kritickém stavu. Mezi zraněnými jsou čtyři Australané, sedm Francouzů, dva Novozélanďané, dva Němci či jeden Řek. Mezi vážně zraněnými je také novinář listu Sunday Express Geoff Ho.

Podle úřadů se nyní pohřešuje španělský občan Ignacio Echeverría, 39letý zaměstnanec společnosti HSBC v Londýně. Od sobotních útoků o něm není známo. Podobně se zatím nedaří kontaktovat 21letou Saru Zelenakovou - Australanku, která v Londýně pobývala jako chůva. Od sobotního večera rodina postrádá také 32letého Jamese McMullana. S přáteli popíjel u lokality Borough Market.

Američan, který byl nedopatřením postřelen během zásahu policie, se stále léčí v nemocnici. Jeho stav se prý ale znatelně lepší.

Zasahoval i policista mimo službu, další měl jen obušek (zdroj: ČT24)

Co se v osudnou noc stalo

Krátce po sobotní 23. hodině začala bílá dodávka vysokou rychlostí (až 80 kilometrů v hodině) najíždět na chodník Londýnského mostu a srazila několik pěších.

Trojice pachatelů poté najela kousek za most, kde z auta vystoupila a ozbrojena dlouhými noži zamířila k barům a restauracím u trhu Borough Market. Zde několik lidí s nožem napadla, podle svědků se přitom odkazovala na Alláha.

Přivolaná policie na místě spustila střelbu a útočníky při zásahu zneškodnila. Prakticky ihned začala z místa evakuovat všechny přítomné a uzavřela okolí incidentů.