Hřbitov raket u Charkova čítá tisíce střel. Mají sloužit jako důkaz o ruských válečných zločinech

Události ČT: Hřbitov raket u Charkova čítá tisíce střel (zdroj: ČT24)

Moskva disponuje podle ukrajinské vojenské rozvědky dostatečným množstvím raket, aby provedla ještě několik větších útoků na ukrajinskou infrastrukturu. Jedním z nejostřelovanějších měst za celou dobu ruské invaze je Charkov. Tamní správa shromažďuje použitou munici agresorů na jedno místo. Natáčel o něm reportér ČT Jan Šilhan.

Lokalitu, na které charkovská správa shromáždila už přes tisíc kusů ruských střel, pojmenovali místní jednoduše: hřbitov raket. Nemá se ovšem jednat o atrakci, úřady jeho přesné umístění tají a také novináři zde musí točit pečlivě, aby neukázali okolí.

„Jsou tu zbytky od raketového systému Smerč, ty doletí do velké vzdálenosti. Tady jsou zbytky od raketového systém Uragán. Vzadu jsou zbytky systému Grad,“ popsal mluvčí prokuratury Charkovské oblasti Dmytro Čubenko. Část arzenálu měla dopadat i na sídliště Saltivka, jedno z nejvíce poničených míst Charkova.

„Souhrnná cena raket, které tady leží, je sto milionů dolarů,“ dodal Čubenko. Úřady prověřují i další údaje. Kód označuje původ a rok výroby raket. V řadách se válí i zbytky kazetových bomb, které jsou zakázané k útoku na civilisty. Podobných shromaždišť už v zemi vzniklo několik.

Ukrajinští policisté u úlomků raket, které zasáhly Charkov
Zdroj: ČTK/AP Photo/LIBKOS

Shromaždiště má posloužit vyšetřování ruských zločinů

Hřbitov střel by jednou mohl zůstat jako válečný pomník, Charkov s ním má ale zatím jiné plány. Kusy raket chce využít jako důkaz pro vyšetřování válečných zločinů. „Je možné, že přizveme i specialisty Mezinárodního trestního soudu k vyšetřování objemu použité munice,“ uvedl Čubenko.

Než okupanti z okolí Charkova odešli, bylo město jedním z nejostřelovanějších míst. Tamním obyvatelům od té doby zůstává jedno přání. Aby chmurná sbírka – na rozdíl od jiných – už dál nerostla.