Nezávislá ruská televize Dožď vysílá z Rigy. Redakce věří v brzký návrat do vlasti

Události: Nezávislá ruská televize Dožď vysílá po invazi z Rigy (zdroj: ČT24)

Od začátku invaze na Ukrajinu letos v únoru musely v Rusku skončit na tři stovky nezávislých médií, tvrdí šéfredaktor listu Novaja gazeta a nositel letošní Nobelovy ceny za mír Dmitrij Muratov. Někteří novináři odešli do zahraničí. To je případ i nezávislé internetové televize Dožď, která teď vysílá z Lotyšska.

Nezávislá internetová televize Dožď vysílá tři hodiny zpravodajství denně. Sleduje ho více než sedm milionů lidí. „Většina věcí se pro nás nezměnila a je stejná, kromě toho, že nejsme v Moskvě, ale jsme v Rize, v Tbilisi a v Amsterdamu,“ uvedl šéfredaktor TV Dožď Tichon Dziadko.

Médium má přesto stále i několik spolupracovníků, kteří pro něj natáčejí přímo v Rusku. Kvůli jejich bezpečnosti o nich ale Dziadko nechce příliš mluvit. „Lidé, se kterými tam spolupracujeme, pro nás pracují anonymně. Jsou velmi stateční, pokračují ve své práci a na nic se neohlížejí,“ popsal.

Licenci televize získala, když Lotyšsko zrušilo další ruskojazyčné kanály pro šíření propagandy

Hlavní zpravodajskou relaci moderuje Jekatěrina Kotrikadzeová. V Dožďi pracuje už více než dva roky, předtím působila v televizních stanicích v Gruzii a ve Spojených státech. „Každá minuta našeho života se orientuje na Rusko. Všechno, co děláme, cílí na politickou situaci v zemi, ze které jsme utekli,“ řekla. 

Televize Dožď získala vysílací licenci v Lotyšsku letos 9. července, tedy symbolicky ve stejný den, kdy tamní úřady zakázaly kvůli propagandě vysílání všem ostatním ruskojazyčným televizím.

Kotrikadzeová i všichni její kolegové v Rize věří, že jednou budou zase vysílat přímo z Ruska. „Nepochybuji ani sekundu o tom, že se spolu setkáme v Moskvě a promluvíme si o době, kdy vyhrávalo zlo,“ svěřila se. 

„Myslím si, že to bude dřív, než si teď dokážeme představit. Budeme jako ti nešťastní Afghánci, kteří utíkali z Kábulu. I my tak budeme skákat na startující letadla, abychom se mohli vrátit domů,“ dodal Dziadko.