Přerušení dodávek do Česka bylo kvůli přemíře opatrnosti, řekl Bartuška

UK: Družbou opět teče ropa do Česka (zdroj: ČT24)

„To, co se reálně stalo, byla vysoká míra opatrnosti, která nebyla namístě,“ prohlásil zvláštní zmocněnec pro otázky energetické bezpečnosti Václav Bartuška v souvislosti se zastavením dodávek ropy prostřednictvím ropovodu Družba do Evropy. Podle něj jsou nyní banky i pojišťovny se vším, co se týká Ruska, příliš opatrné. Dodal nicméně, že jak Rusku, tak Ukrajině se situace do jisté míry hodila.

Dodávky ropy z Ruska do střední Evropy byly přerušeny od 4. srpna kvůli problému s ruskými platbami za přepravu ropy přes Ukrajinu. Ukrajina v pátek potvrdila, že peníze za tranzit obdržela. Večer tak do České republiky přes Slovensko mohla po osmi dnech znovu začít téct ropa. Výpadek se ale podle zástupců vlády i firem provozu tuzemských rafinérií ani trhu s palivy nedotkl.

Banky i pojišťovny jsou podle Bartušky nyní mimořádně opatrné vůči všemu, co je spojeno s Ruskem. „V červnu byl schválen další balíček sankcí, který zahrnuje i ropu,“ podotkl s tím, že šlo o přemíru opatrnosti. „Banka dostala platbu z Ruska na Ukrajinu a řekla si: Bacha, raději to vrátíme zpět,“ vysvětlil.

Obchodní vztah Ukrajiny a Ruska se bortí

Podle něj však bylo na této situaci patrné, že obchodní vztah Ruska a Ukrajiny se bortí. „Bylo vidět, že na obou stranách ta ochota k dialogu byla minimální. Platba se vracela na 22. července, do 4. srpna byl čas zvednout telefon a zavolat. Ani jedna strana to neudělala.“

Aby ropa mohla přitéct do Česka, muselo pak ministerstvo financí potvrdit dané bance, že platba je v pořádku a že dodávky nespadají pod sankce.

K opatření ministerstva průmyslu a obchodu, které připravuje vyhlášku o nižším vytápění bytů v případě nedostatku plynu, Bartuška podotkl, že opatrnost je namístě. „Čím déle bude plyn pro všechny, tím dřív nebude pro nikoho,“ řekl s tím, že je dobře říct lidem, že situace může být velmi těžká. „Pamatujeme uhelné prázdniny v roce 1979, kdy měsíc nebyla škola. Jsou chvíle, kdy stát musí dělat mimořádné věci.“ 

Zmínil však, že nyní je díky počasí spotřeba minimální – deset milionů kubíků denně a stát stále naplňuje zásobníky. „Na začátku topné sezony budeme na devadesáti procentech,“ dodal.