Rusko tvrdí, že raketový úder na Oděsu mířil na vojenské cíle. Bez naschválů by vývoz obilí z Ukrajiny mohl trvat 9 měsíců

Rusko tvrdí, že sobotní raketový úder na přístav Oděsa mířil na vojenské cíle a zasáhl vojenskou loď. Uvedla to v neděli mluvčí ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. V sobotu Moskva nechtěla útok komentovat, ale Ankaře podle tureckých zdrojů sdělila, že s ním nemá nic společného. Podle Oleha Ustěnka, ekonomického poradce ukrajinského prezidenta Zelenského, může Ukrajina během osmi až devíti měsíců vyvézt šedesát milionů tun obilovin, pokud nebudou námořní přístavy zablokované a budou bez problémů fungovat, po sobotním útoku má ale prý pochybnosti.

Rakety na Oděsu dopadly necelých čtyřiadvacet hodin poté, co mezi zástupci Ruska a Ukrajiny došlo k dohodě o vývozu ukrajinského obilí, které se má nakládat mimo jiné právě v tomto městě.

„Střely Kalibr zničily vojenskou infrastrukturu v přístavu Oděsa přesně mířeným úderem,“ napsala Zacharovová na sociální síti Telegram. Podle agentury AFP tak reagovala na vyjádření ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, který útok označil za barbarský a který řekl, že tento čin znovu ukázal, že Moskvě se nedá důvěřovat.

Export obilí

Ekonomický poradce prezidenta Zelenského Oleh Ustěnko v neděli prohlásil, že Ukrajina může během osmi až devíti měsíců vyvézt šedesát milionů tun obilovin, pokud nebudou námořní přístavy zablokované a budou bez problémů fungovat. Sobotní ruský raketový útok na přístav Oděsa ale podle něj ukázal, že vše zřejmě nebude probíhat hladce navzdory čerstvé dohodě o vývozu obilí mezi Kyjevem a Moskvou.

Podle Ustěnka aktuálně Ukrajina může vyvézt dvacet milionů tun obilovin z loňské sklizně, které jsou uskladněny v silech. Utržit by za ně mohla deset miliard dolarů (asi 240 miliard korun). Dalších čtyřicet milionů tun obilovin pak bude k dispozici po právě probíhající sklizni. Poradce zdůraznil, že vyvézt celý objem během třičtvrtě roku se podaří jen pod podmínkou, že bude možné plně využít velké černomořské přístavy. V opačném případě by mohlo trvat až dva roky, než se podaří ukrajinské obilí dostat ven ze země. 

Kyjev v sobotu uvedl, že přípravy na obnovení vývozu obilí z černomořských přístavů navzdory útoku na Oděsu pokračují. Podle ukrajinské armády úder nepoškodil skladiště obilí v přístavu, nezpůsobil významné škody ani si nevyžádal oběti, zasáhl ale čerpací stanici.

V pátek došlo v Istanbulu k dohodě, která má umožnit vývoz ukrajinského obilí z černomořských přístavů Oděsa, Čornomorsk a Južne. Dohoda, kterou zprostředkovaly OSN a Turecko, počítá s tím, že plavidla s obilím budou moci plout námořními humanitárními koridory. Ruská invaze na Ukrajinu a váznoucí export ukrajinských obilovin způsobily rostoucí celosvětové ceny pšenice a její nedostatek na trzích, což vyvolalo globální potravinovou krizi.