Pokud se Západ skloní před Putinem, budou bomby padat i na Varšavu, Berlín či Paříž, varuje historik Zubov

Ruský historik Andrej Zubov v Událostech, komentářích (zdroj: ČT24)

Výsledek ruské agrese proti Ukrajině nezáleží jen na odporu Kyjeva a potenciálu Moskvy, ale i na tom, jak situaci zvládne Západ, připomněl v Událostech, komentářích ruský historik Andrej Zubov. Pokud se dnes Západ před diktátorem Vladimirem Putinem skloní, čeká ho mnohem těžší válka zítra, varoval. Samotného Putina mu je líto, neboť propásl šanci vyvést definitivně Rusko z totalitní minulosti.

Putin už na světě nemá téměř žádné partnery kromě Číny a Íránu a doufá jedině v to, že se mu podaří zasít rozkol mezi západní země, míní Zubov.

„V první fázi se snaží o vyvolání rozkolu omezováním přístupu k energetickým zdrojům, ale i určitým oblastem průmyslových dodávek,“ upřesňuje historik. „A k tomu navíc ještě devět milionů ukrajinských válečných utečenců, kteří odchází na Západ. To všechno samozřejmě Putin využívá jako určitou možnost pro vyvolávání a podněcování nespokojenosti.“

Jak vše nakonec dopadne, nezáleží podle Zubova pouze na hrdinství ukrajinského lidu a vojáků, ale také na hrdinství Západu.

„Zda dokáže Západ pochopit, že pokud se skloní před Putinem dnes, tak ho bude čekat mnohem těžší válka zítra – až bomby nebudou padat už pouze na Kyjev a Charkov, ale možná také na Berlín, Varšavu, Rigu anebo také na samotnou Paříž či Londýn,“ varuje historik. 

Zubov: Putina je mi líto, propásl svou šanci

Pokud jde o ruského diktátora Putina, Zubov podotýká, že mu ho je upřímně líto. „Dostal obdivuhodnou šanci pokračovat a prohloubit reformy, které započali Michail Gorbačov a Boris Jelcin. A bylo co reformovat, bylo co dělat. A v prvním jeho volebním období, kdy jeho premiérem byl Michail Kasjanov, to bylo velmi dynamické období, nadějné. Rusko v té době dokonce zvažovalo přiblížit se k NATO, zrušit víza ve vztahu k zemím Evropské unie.“

Putin si ale podle něj vybral cestu diktatur, totalit, bohatství pro sebe a pro své blízké. „Měl možnost stát se skutečně velkým vládcem Ruska, kterému se podařilo definitivně vyvést Rusko z totalitní komunistické minulosti. Ale místo toho se rozhodl zavést Rusko do ještě agresivnějšího a totalitnějšího režimu, je mi ho velmi líto. Ztratil svoji šanci,“ konstatoval ruský historik.

Celý rozhovor ve videu v úvodu článku.