Ukrajinský parlament schválil odvolání šéfa tajné služby a generální prokurátorky

Ukrajinský parlament v úterý schválil odvolání generální prokurátorky Iryny Venediktovové a šéfa tajné služby SBU Ivana Bakanova. Návrh odvolání poslancům zaslal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Venediktovová zůstane v týmu kolem Zelenského, jen na jiné pozici, uvedl šéf poslaneckého klubu vládní strany Davyd Arachamija. O dalším osudu Bakanova nejsou zatím informace.

On-line přenos
Rusko-ukrajinská válka (červenec 2022)
21:34

Mezinárodní výbor Červeného kříže dosud nedostal povolení navštívit místo útoku na věznici Olenivka v Doněcké oblasti, kde zahynuly desítky ukrajinských válečných zajatců. Červený kříž nabízí pomoc při evakuaci zraněných, stejně jako materiální podporu. Úkolem Červeného kříže není vyšetřování údajných válečných zločinů, píše Reuters.

15:52

Úřady v Mykolajivu dnes oznámily, že při ruském ostřelování města zemřel jeden z největších ukrajinských obchodníků s obilím Oleksij Vadaturskyj a jeho manželka. Město zažilo silné ruské bombardování, podle poradce šéfa kanceláře ukrajinského prezidenta Mychajla Podoljaka byl však útok na podnikatele cílený. "Nebyla to náhoda," uvedl. Vadaturskyj podle magazínu Forbes patřil v roce 2021 mezi 30 nejbohatších Ukrajinců a jeho společnost vlastní i nákladní lodě.

15:39

Turecký prezidentský mluvčí Ibrahim Kalin uvedl, že lodě s obilím jsou na Ukrajině naložené a připravené vyplout. Podle něj zbývá už jen dojednat pár maličkostí.

"Je velká pravděpodobnost, že první loď by mohla vyplout zítra (v pondělí) ráno, pokud se vše vyřídí do večera," uvedl Kalin s tím, že loď by vyplula z Oděsy. O situaci dnes jednal s ukrajinskými představiteli i turecký ministr obrany Halusi Akar, podle kterého je rovněž vše technicky připraveno pro zahájení přepravy přes Černé moře.

„Chtěl bych všem připomenout, že Iryna byla od prvních dnů součástí našeho týmu,“ napsal na sociální síti Telegram poslanecký šéf Arachamija a vyzval, aby se o důvodu jejího odchodu z čela prokuratury nešířily spekulace.

Zelenského kancelář v pondělí upřesnila zprávy ukrajinských médií a informovala, že Venediktovová i Bakanov jsou postaveni mimo službu. Ukrajinský prezident uvedl, že na Ruskem okupovaném území Ukrajiny pracuje proti zájmům státu přes šedesát pracovníků SBU a prokuratury, což vyvolává otázky ohledně práce „příslušných představitelů“.

Venediktovová byla mimo jiné zodpovědná za stíhání ruských válečných zločinů na Ukrajině. V roce 2020 se stala první ženou, která na Ukrajině zastávala funkci generální prokurátorky.

Bakanov je Zelenského přítel od dětství

Bakanov na pozici šéfa rozvědky pracoval od srpna 2019, předtím stál v čele prezidentovy strany Sluha národa. Podle BBC je přítelem Zelenského od dětství a v době kampaně před prezidentskými volbami řídil jeho štáb.

Kromě Bakanova přišli o své posty také další představitelé SBU včetně Bakanova zástupce Volodymyra Horbenka. Nové vedení mají kanceláře rozvědek v Sumské, Charkovské, Poltavské, Dněpropetrovské, Žytomyrské a Zakarpatské oblasti.

Změny na vysokých postech se dotkly i vládního kabinetu. Ukrajinský parlament v úterý schválil rezignaci ministryně sociálních věcí Maryny Lazebné a následně schválil jmenování její nástupkyně Oksany Žolnovičové, napsala agentura Interfax Ukrajina.