Ruská mobilizace by byla pro Ukrajinu hrozbou, uvedl Mičánek. Kreml si ji ale nemůže dovolit, míní Soukup

Události, komentáře: František Mičánek, Martin Dvořák a Ondřej Soukup o válce na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Mobilizace mužů do ruské armády je nepravděpodobná, podle redaktora Hospodářských novin Ondřeje Soukupa by jejím nařízením Kreml přiznal, že potřebuje výrazné posily v konfliktu, který měl trvat pouhých pár dní. Brigádní generál v záloze a bývalý děkan NATO Defense College František Mičánek se domnívá, že případná mobilizace by mohla být pro Ukrajinu značnou hrozbou. Podle náměstka ministra zahraničí Martina Dvořáka (STAN) se vede také informační válka. Západ se zejména snaží o to, aby Ukrajina neprohrála, řekl v pořadu Události, komentáře.

„Rusko nechce vyhlásit mobilizaci. A buďme rádi za to, že nechce,“ řekl brigádní generál v záloze Mičánek. Pokud by byla federace skutečně schopna zmobilizovat síly, které má papírově, došlo by podle něj k velkému oslabení Ukrajiny.

Vyhlášení mobilizace v Rusku by dle Soukupa bylo velkým politickým problémem. Kreml by tak podle něj přiznal, že se „fatálně mýlil“ v odhadech výsledku invaze, když předpokládal, že Kyjev získá během několika dní. 

„Má to ale i praktickou rovinu, mobilizace by příliš nepomohla,“ tvrdí. „Nejde o to, že by potřebovali mobilizovat miliony lidí, dali jim kalašnikov a poslali je na Donbas. Potřebují lidi, kteří umí ombsluhovat techniku, děla, tanky,“ vysvětlil Soukup.

Podle Mičánka je ale „od určité kvantity i kvantita kvalitou“. Rusku dle generála v záloze nahrává rozjetá válečná ekonomika, která je schopná produkovat poměrně velké množství jednoduchých zbraní. „Byli by schopni nasadit obrovskou kvantitu lidí a materiálu. (…) To by byl problém,“ uvedl.

Dle Soukupa ale ruský vojenský průmysl nefunguje tak, jak vedení státu předpokládalo. „Mám pocit, že Kreml teprve teď zjistil, jaká je reálná situace ve zbrojním průmyslu. Celou dobu Vladimiru Putinovi říkali: ‚Jsme úplně samostatní, všechno si vyrábíme sami.‘ Teď zjistili, že to tak není,“ poznamenal Soukup. I zbraně ruské výroby se podle něj spoléhají na součástky z Rakouska, Velké Británie nebo Spojených států.

Dvořák: Západní politici jsou limitováni náladou společnosti. Válka je i informační

Podle náměstka ministra zahraničních věcí Dvořáka jde v současné době Západu zejména o to, aby Ukrajina neprohrála. „Aby byla schopná invazi přežít ve zdraví a se ctí a aby se, pokud možno, vrátila na hranice svého původního suverénního území,“ řekl.

Válka se podle něj vede nejen na ukrajinské půdě, ale také na poli informací. Západní vlády podle něj musí přesvědčovat své obyvatele, že některé „oběti má smysl přijmout a že jsou ještě stále dobrou cenou“, uvedl Dvořák.

Od nálady v západních zemích se totiž budou odvíjet kroky politiků. „Ať se nám to líbí, nebo ne, politici nemohou udělat něco, čím by proti sobě poštvali své vlastní lidi,“ řekl. „Je potřeba to dovést do konce i za cenu toho, že budeme mít doma jen 18 stupňů v zimě,“ dodal.

Podle Soukupa spoléhá Putin na to, že tlak vydrží déle Rusko než Evropa. „On se na to připravoval. Teď zpětně chápeme, proč už loni omezil dodávky plynu do Evropy, proč Gazprom neplnil své úložiště,“ uvedl Soukup s tím, že Putin počítá se scénářem, že Evropa bude muset začít na podzim nebo do konce roku vyjednávat nebo nutit Ukrajinu ke kompromisu.