Ruská armáda cílí na Slovjansk a Kramatorsk. Úřady vyzývají k evakuaci

Události: Ruský útok na Slovjansk (zdroj: ČT24)

Šéf doněcké oblastní administrativy Pavlo Kyrylenko vyzval obyvatele Slovjansku a Kramatorsku k urychlené evakuaci do bezpečí. Obě města jsou dalším cílem ruské armády, která se snaží zcela ovládnout Donbas. Velení ukrajinské armády ráno informovalo o tom, že se podařilo ofenzivu ruských vojáků u Slovjansku a v Chersonské oblasti odrazit. V současnosti vedou ruské jednotky útok u nedalekého Bachmutu a soustředí se na vytvoření kontroly nad územím Luhanské oblasti v rámci jejích administrativních hranic.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (červenec 2022)

  • 21:34

    Mezinárodní výbor Červeného kříže dosud nedostal povolení navštívit místo útoku na věznici Olenivka v Doněcké oblasti, kde zahynuly desítky ukrajinských válečných zajatců. Červený kříž nabízí pomoc při evakuaci zraněných, stejně jako materiální podporu. Úkolem Červeného kříže není vyšetřování údajných válečných zločinů, píše Reuters.

  • 15:52

    Úřady v Mykolajivu dnes oznámily, že při ruském ostřelování města zemřel jeden z největších ukrajinských obchodníků s obilím Oleksij Vadaturskyj a jeho manželka. Město zažilo silné ruské bombardování, podle poradce šéfa kanceláře ukrajinského prezidenta Mychajla Podoljaka byl však útok na podnikatele cílený. "Nebyla to náhoda," uvedl. Vadaturskyj podle magazínu Forbes patřil v roce 2021 mezi 30 nejbohatších Ukrajinců a jeho společnost vlastní i nákladní lodě.

  • 15:39

    Turecký prezidentský mluvčí Ibrahim Kalin uvedl, že lodě s obilím jsou na Ukrajině naložené a připravené vyplout. Podle něj zbývá už jen dojednat pár maličkostí.

    "Je velká pravděpodobnost, že první loď by mohla vyplout zítra (v pondělí) ráno, pokud se vše vyřídí do večera," uvedl Kalin s tím, že loď by vyplula z Oděsy. O situaci dnes jednal s ukrajinskými představiteli i turecký ministr obrany Halusi Akar, podle kterého je rovněž vše technicky připraveno pro zahájení přepravy přes Černé moře.

Boje o Lysyčansk už jsou minulostí, až nyní se ale objevují podrobnosti. Například padl velitel běloruského praporu s přezdívkou Brest. Jednotku bojující na straně Ukrajiny tvoří odpůrci režimu Alexandra Lukašenka. Někteří další bojovníci padli do zajetí a jejich osud není známý. Město samotné je v rukou okupantů, lidé vycházejí z úkrytů a zjišťují rozsah škod.

„Samozřejmě, že věřím v mír, v co jiného taky mám věřit? Doufáme, že tu bude klid, mír a taky pořádek, protože osm let v blízkosti fronty bylo pro nás velmi náročných,“ popisuje obyvatelka Lysyčansku Taťána Glušenková. „Je třeba uklízet, opravovat, ale jak? Není tu materiál, není tu nic, ani peníze. Nefungují bankomaty a nemůžete si ani vyzvednout důchod,“ dodává Sergej, další obyvatel okupovaného města.

Šéf Luhanské oblasti Serhij Hajdaj podle agentury AP popřel zprávy, že se Rusku podařilo dostat plně pod kontrolu celý region. Ve vesnicích kolem města Lysyčansk, ze kterého se ukrajinští vojáci stáhli, pokračují těžké boje, uvedl. „Rusové zaplatili vysokou cenu, ale ruská armáda neobsadila zcela Luhanskou oblast. Některé osady byly už několikrát dobyté každou stranou,“ sdělil Hajdaj, podle něhož zůstává až patnáct tisíc obyvatel v Lysyčansku a na osm tisíc lidí v sousedním Severodoněcku.

Slovjansk se připravuje na ostré boje (zdroj: ČT24)

Boj o Slovjansk

Další na řadě je zřejmě Slovjansk, město, kde před osmi lety válka začala. Nyní znovu čelí ostřelování, které v minulých dnech výrazně zesílilo. Ruský postup na toto sídlo očekává mimo jiné i britská rozvědka.

„Ve směru na Slovjansk se nepřítel pokouší zlepšit taktické postavení svých jednotek,“ uvedl ukrajinský generální štáb. „Naši obránci odrazili nepřátelský útok a zatlačili invazní síly zpět do prostoru u osady Dolyna. Nepřítel provádí útočné operace u Mazanivky, boje pokračují,“ hlásí velení ukrajinských ozbrojených sil.

Uvádí rovněž, že ukrajinští vojáci v tomto východoukrajinském regionu způsobili ruským invazním jednotkám značné ztráty při jejich pokusu o ofenzívu v oblasti obcí Bilohorivka, Hryhorivka a Verchnokamjanske. „Okupanti odešli,“ tvrdí ukrajinský štáb a mimo jiné zmiňuje zastavení ruské ofenzivy u obce Spirne či odražení útoku u Veršyna.

Zelenskyj: Snažíme se zajistit protiraketové systémy

Šéf doněcké oblastní administrativy naléhá na civilisty, kteří ve Slovjansku ještě jsou, aby urychleně odjeli. „Ostřelování míří na civilní obyvatelstvo, nikoliv na vojenské objekty a jeho cílem je vyvolat paniku. Evakuace je to hlavní, k čemu vyzývám a budu vyzývat i nadále,“ prohlásil Kyrylenko.

Prezident Volodymyr Zelenskyj apeloval na Ukrajince, aby se útoky nenechali vystrašit. „Některé z raket sestřelila naše protivzdušná obrana a my nadále vyvíjíme diplomatické úsilí, abychom dostali moderní protiraketové systémy v odpovídajícím množství. Zajistit bezpečnost obyvatel před vzdušnými útoky je základním úkolem pro náš stát,“ nechal se slyšet.

Ukrajinská armáda zrušila omezení pohybu mužů v branném věku. Oznámení o omezení pohybu osob podléhajících vojenské službě vyvolalo ve společnosti vlnu kritiky. Zelenskyj si veřejně stěžoval, že s ním armáda krok nekonzultovala.