Je potřeba derusifikovat naši ekonomiku, říká šéf ukrajinské bezpečnostní rady Danilov

Je potřeba derusifikovat naši ekonomiku, řekl šéf ukrajinské bezpečnostní rady Danilov (zdroj: ČT24)

Plány Ruské federace ve válce na Ukrajině se nemění, mění se pouze její taktika, řekl v rozhovoru se zpravodajem ČT na Ukrajině Martinem Jonášem šéf ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov. Rusko má podle něj na Ukrajině stále nezanedbatelný vliv, zejména v ekonomice.

Šéf ukrajinské bezpečnostní rady Danilov si je více než jistý, že plány Ruské federace se nemění, upravuje pouze taktiku.

„Ruské jednotky chtějí své snažení završit na území Doněcké a Luhanské oblasti. Střílejí na nás hlavně na jihu, ovšem jako i dříve plánují zničit celou naši zemi a její vedení, a nejen naši zemi,“ řekl a citoval ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova, který prohlásil, že pokud by Rusko nebylo na Ukrajině úspěšné, patrně se pokusí okupovat Moldávii a Kazachstán. „Ohroženo je i Polsko, ohroženy jsou i baltské státy,“ pokračoval Danilov.

Podle něj se Rusko velice aktivně připravovalo na současnou ofenzivu na Donbase. Nicméně i tak její tempo neuspokojuje vedení státu a dá se čekat, že v nejbližší době rozhodne o nějakých opatřeních pro urychlení, míní.

„Rusové dříve nakupovali naše podniky a pak je ničili“

Rusko má podle Danilova na Ukrajině stále nezanedbatelný vliv, zejména v ekonomice. „Svého času jsme nevěnovali dostatek pozornosti ruským pokusům o infiltraci. A teď vidíme, že je potřeba derusifikovat ukrajinskou ekonomiku, protože Rusové dříve nakupovali naše podniky a pak je ničili, jednoduše je nenechali fungovat. Třeba loděnice ve městě Mykolajiv. Rusové však nekupovali jen naše podniky, kupovali také ukrajinské pasy, aby to vypadalo, že jsou našimi občany a že to mají Ukrajinci na svědomí,“ řekl politik, který v minolosti působil jako šéf Luhanské oblasti.

„Skoro celý náš život jsme byli svědky toho, jak na nás Rusko tlačilo. A dnes vidíme důsledky, a to se netýká jen Ukrajiny. Je velice nebezpečné kdekoli po světě mluvit rusky, protože svého času Lavrov řekl, že každý rusky mluvící člověk musí být pod ochranou a záštitou Ruské federace, nezávisle na tom, jaké máte občanství,“ podotkl s tím, že pak dotyčného mohou začít takzvaně chránit a nikdo se ho nebude ptát, zda chce, nebo ne.

Když válka začala

„První tři dny války byly nejtěžší,“ podotýká Danilov. V takových chvílích záleží hodně na tom, jak se chová vedení země a jak se chová většina společnosti. „Všichni pociťovali od prvních momentů války svoji odpovědnost a věděli, že musíme svoji vlast bránit.“

Někteří partneři Kyjeva se domnívali, že je nutné, aby se vedení země odebralo z metropole do bezpečnějšího místa. Mysleli si totiž, že k obsazení hlavního města dojde právě během prvních tří dnů války. Danilov si vzpomíná na slova prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského: „Ať se děje, co se děje, já zůstanu.“

Danilov také v rozhovoru řekl, že Rusové přemisťují z okupovaných území Ukrajiny tamní obyvatele na Sibiř, nikoliv do Moskvy nebo do Petrohradu. „Tyto zprávy máme od naší rozvědky, která nám také hlásí, že vytvářejí koncentrační tábory na území Ukrajiny. Chtějí tím splnit dva úkoly. Zaprvé zničit ukrajinský národ, za druhé ho využít jako levnou pracovní sílu v zájmu rozvoje Sibiře pro Ruskou federaci.“ K přemisťování obyvatel podle něj docházelo i po druhé světové válce.

Věří, že se ještě za svého života vrátí do svobodného a mírového Luhansku. Zdůraznil také, že nebude docházet k žádným obchodům s ukrajinským územím. Případné změny hranic podle něj podléhají vyjádření všech ukrajinských občanů. „A jsem si více než jistý, že žádný pro to nebude.“

Celý rozhovor ve videu v úvodu článku.