Psí hrdina Patron váží méně než miny, které nachází. Za odměnu dostává sýr

Horizont ČT24: Psí hledač min (zdroj: ČT24)

S odminováním území po odchodu ruské armády pomáhá ukrajinským vojákům pes jménem Patron, což znamená v překladu nábojnice. Dvouletý Jack Russel teriér z Černihivu nedaleko Kyjeva už stačil najít přes sto padesát min a kusů munice a stát se ikonou sociálních sítí.

Pes, který nosí miniaturní ochrannou vestu se svým jménem, přitom před válkou neměl speciální výcvik. Patří synovi jednoho z černihivských pyrotechniků. „Chápe, že má hledat pod zemí protitankové miny. A když je najde, dostane odměnu. Třeba sýr,“ popsal pyrotechnik Michailo Ilijev.

Patron nyní pracuje ve zničeném sportovním areálu, kde našel mimo jiné dvě protitankové miny.

Pro pyrotechniky nebezpečná práce nekončí ani po demontáži roznětky. „Pyrotechnik z úkrytu pomocí háku převrací minu. A pod ní může být nastražená další nálož. Třeba ruční granát,“ přiblížil Ilijev.

Odminování Černihivu může trvat dva roky

Malého hrdinu Patrona čeká velký úkol, neboť okolí Černihivu je mimořádně silně zaminované. Ruská armáda tam operovala zhruba měsíc, čistění může trvat až dva roky. „Černihiv byl trnem v oku Rusů. Proto tu masivně nasadili dělostřelectvo a nastražili výbušniny,“ uvádí mluvčí místních pyrotechniků Iryna Ščukynová.

Patron proto od začátku války neměl ani jeden den volna. Odměnou za jeho práci je mu milovaná hra – přetahování o klacíky. Anebo porce jeho oblíbeného sýra.