V Česku začalo pracovat téměř 13 tisíc lidí uprchlých z Ukrajiny

Události ČT: Uprchlíci v Česku (5. 4. 2022) (zdroj: ČT24)

Za březen začalo v Česku pracovat 12 600 lidí uprchlých z Ukrajiny a deset tisíc uprchlíků se zaregistrovalo na úřadech práce, což je dokladem, že jsou v hledání zaměstnání aktivní, uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Ukrajinců prchajících před ruskou invazí je v Česku přes 300 tisíc. Nejvíc jich je dlouhodobě v Praze. V dubnu začne pro uprchlíky fungovat systém jazykového vzdělávání.

Pro Ukrajince, kteří potřebují sociální služby, je podle Jurečky k dispozici 2400 míst u poskytovatelů sociálních služeb. Zatím o takovou pomoc požádaly desítky lidí, prostory jsou například pro přesídlení dětského domova.

O systému podpory bydlení uprchlíků po červnu, kdy vyprší současná forma podpory takzvaným solidárním příspěvkem pro domácnosti, bude Jurečka s experty jednat příští týden. 

Jurečka zároveň uvedl, že problémy s kapacitami mají kvůli uprchlické vlně některé úřady práce v Praze. Zmínil, že od pondělí mohou lidé prchající před válkou na Ukrajině žádat o humanitární dávku na pracovištích mimo úřady práce, místo začalo fungovat v Pražské tržnici.

Hala číslo 29

Pobočka v hale číslo 29 je určená speciálně pro podávání a zpracování žádostí o dávku, na místě je proto klientům k dispozici tlumočník. Na humanitární dávku ve výši pět tisíc korun měsíčně mají nárok uprchlíci, kteří dorazili do Česka po 24. únoru, kdy Rusko zahájilo útok na Ukrajinu. Lidé, kteří získali ochranu či vízum ke strpění, mohou v případě potřeby dostat podporu opakovaně ještě v pěti dalších měsících. Dávku vyřizují úřady práce a lze o ni požádat také přes on-line aplikaci.

Česko vydalo od počátku války přes 263 tisíc speciálních víz lidem zasaženým ruskou invazí na Ukrajinu. V pondělí jich přibylo 3700. Informace na Twitteru zveřejnil resort vnitra. Počet vydaných víz se v posledních dvou týdnech snižuje. Oproti neděli jich sice dostalo v pondělí více běženců, oproti počátku minulého týdne se však číslo o zhruba 1400 snížilo.

Na základě víz za účelem dočasné ochrany mohou Ukrajinci v zemi pobývat až rok. Zároveň mají přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění, vzdělání, na trh práce a mají nárok na další asistenci, například při ubytování. Počet vydaných stejně jako minulý týden v dalších dnech klesal. Minulé pondělí jich Česká republika vystavila 5100. V úterý a ve středu se počet pohyboval kolem 3500, od čtvrtka klesl pod 3000, v neděli byl 2500.

Na cizinecké policii a v asistenčních centrech se v pondělí nahlásilo zhruba 3500 běženců, celkově jich policie registruje téměř 149 700. Děti do 15 let se registrovat nemusí.

Skutečný počet ukrajinských uprchlíků pobývajících v Česku je pravděpodobně vyšší. Už na počátku minulého týdne premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že jich je zhruba 300 tisíc. Téměř polovinu tvoří děti, čtyři pětiny dospělých jsou ženy.

Praha stihne přestěhování centra v termínu

Nejvíce uprchlíků před válkou je dlouhodobě v Praze. Podle statistik resortu vnitra jich v neděli bylo v hlavním městě zhruba 63 400. Také vytíženost pražského asistenčního střediska v Kongresovém centru ale poslední dobou klesá. Od začátku ruské invaze na Ukrajinu pomohlo centrum více než 65 600 běžencům.

Hlavní město stihne podle primátora přestěhovat asistenční centrum z Kongresového centra Praha (KCP) do Vysočan v původně avizovaném termínu do 14. dubna. Stát by podle Zdeňka Hřiba (Piráti) měl vyčlenit ubytovací kapacity pro větší skupiny uprchlíků, které chtějí zůstat pohromadě.

Centrum by se mělo přestěhovat do budovy u metra Vysočanská, kterou městu zdarma poskytla firma Central Group. Přesné datum přesunu město ohlásí v následujících dnech. Nyní se v budově uklízí, rozmísťuje nábytek, vyznačují se přístupové cesty a parkovací místa, popsal Hřib.

Během stěhování se KCP jeden večer zavře, přes noc hasiči přestěhují zbytek vybavení a druhý den se centrum otevře již ve Vysočanech. „Většina technologií tam bude vybudována dopředu,“ dodal šéf pražských hasičů Luděk Prudil. Centrum bude otevřeno i přes Velikonoce. Kapacita bude oproti KCP asi tříčtvrtinová, denně tam bude moci být odbaveno až zhruba 2700 lidí.