Ukrajinská vítězka Eurovize zpívala o válce, teď před ní sama utíká

Události: Ukrajinská vítězka Eurovize zpívala o válce, teď před ní sama utíká (zdroj: ČT24)

Ukrajinský exodus je podle OSN nejrychleji rostoucí migrační krizí na území Evropy od konce druhé světové války. Do bezpečí se z Kyjeva vydala i ukrajinská zpěvačka Džamala, která před šesti lety zvítězila v televizní soutěži Eurovize. Triumfovala s písní o osudu stovek tisíc krymských Tatarů, které z poloostrova deportoval v roce 1944 Josif Stalin. Tragickou kapitolu dějin zažila i její prababička a Džamala netušila, že podobný příběh bude jednou vyprávět sama.

„Ráno 24. února mě probudil můj manžel a řekl mi, že válka začala, že nás napadlo Rusko. Byla jsem v šoku. Cítila jsem se jako uprostřed noční můry,“ přiblížila zpěvačka. 

Osmatřicetiletá zpěvačka, vlastním jménem Susana Džamaladinovová, se i se dvěma dětmi schovala v krytu uprostřed metropole. O svém osudu se snažila fanoušky informovat na svém instagramovém účtu. S dětmi se brzy sama vydala do bezpečí. Manžel zůstal na Ukrajině, aby zemi bránil. Při cestě za hranice míjela i území, kde se bojovalo.

„Když jsme byli na cestě z Kyjeva do Ternopilu, přimo před nás přiletěla bomba. Byli jsme v autě a slyšeli jsme takový podivný zvuk, jako bzzzz, a pak před nás dopadla raketa,“ popsala. „Nevěděli jsme, jestli máme jet dál dopředu, nebo se otočit, což ale nebylo možné, protože jsme byli uprostřed dálnice. Bylo to opravdu děsivé,“ vypověděla Džamala.

Znovu vystupuje s vítěznou skladbou

Útočiště našla v Turecku. Dál ale sdílí videa a fotografie ostřelovaných měst i mrtvých civilistů. Proti invazi začala veřejně vystupovat. „Vyzývám Evropu, aby se spojila pro Ukrajinu, protože to není jen ukrajinská válka. Je to válka proti evropským hodnotám. Hodnotám, které byly budovány tak dlouho po druhé světové válce, a to, o čem jsme řekli, že už se znovu nestane, se bohužel znovu stalo.“

Džamala po Evropě znovu vystupuje s vítěznou skladbou, která před šesti lety pobouřila Moskvu. „Když cizinci přicházejí, přijdou do vašeho domu. Všechny vás zabijí a řeknou: ‚Není to naše vina‘,“ zpívala Džamala ve chmurném hitu, se kterým překvapivě v roce 2016 vyhrála jinak optimistickou hudební soutěž Eurovize.

Džamala svou písní chtěla uctít památku krymskotatarských obětí stalinistické éry. I když v textu songu nebyla zmínka o ruské okupaci Krymu, část ukrajinské veřejnosti píseň chápala i jako protest proti násilnému záboru ukrajinského poloostrova Ruskem na jaře roku 2014.

Moskva skladbu tehdy odsoudila jako politickou provokaci a kvůli tehdejšímu vítězství Džamaly další ročník soutěže Rusko bojkotovalo. A ani letos se jeho umělci na Eurovizi nepodívají, pořadatelé je kvůli válce na Ukrajině vyřadili.