Tvrzení, že Peking předem věděl o útoku na Ukrajinu, jsou čisté dezinformace, říká čínský velvyslanec

Čínský velvyslanec v USA Čchin Kang odmítá objevující se tvrzení, že Čína o ruské vojenské akci na Ukrajině věděla předem. „Dovolte mi, abych to řekl zodpovědně: Tvrzení, že Čína o této válce věděla, souhlasila s ní nebo ji tiše podporovala, jsou čistě dezinformační. Všechna tato tvrzení slouží pouze k přesunutí viny na Čínu a k házení špíny na ni,“ uvedl Kang v úterý ve svém příspěvku pro deník The Washington Post.

Kang se vyjádřil i k nedávným informacím, že Rusko žádá Čínu o vojenskou pomoc nebo že Čína požadovala, aby Rusko odložilo válku do doby, než skončí zimní olympijské hry v Pekingu.

„Na Ukrajině bylo více než šest tisíc čínských občanů. Čína je největším obchodním partnerem Ruska i Ukrajiny a největším dovozcem ropy a zemního plynu na světě. Konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou proto nepřináší Číně nic dobrého. Kdyby Čína o hrozící krizi věděla, snažila by se jí ze všech sil zabránit,“ ujišťuje pětapadesátiletý diplomat.

Dodal, že v otázce Ukrajiny je postoj Číny objektivní a nestranný. „Je třeba plně dodržovat cíle a zásady Charty OSN, respektovat svrchovanost a územní celistvost všech zemí včetně Ukrajiny, brát vážně oprávněné bezpečnostní zájmy všech zemí a podporovat veškeré úsilí, které přispívá k mírovému urovnání krize.“

„Vzhledem k tomu jsou výhrůžky vůči čínským subjektům a podnikům, jak je vyslovili někteří američtí představitelé, nepřijatelné. Ani válka, ani sankce nemohou přinést mír. Vytáhnout na čínské společnosti obušek v podobě sankcí a zároveň usilovat o podporu a spolupráci ze strany Číny prostě nebude fungovat,“ napsal Kang ve svém článku pro americký list.

Ukrajina a Tchaj-wan jsou odlišné věci, tvrdí diplomat

Kang dále uvedl, že podle něj někteří lidé spojují Tchaj-wan a Ukrajinu, aby zvýšili riziko konfliktu v Tchajwanské úžině. „Jedná se o zcela odlišné věci. Ukrajina je suverénní stát, zatímco Tchaj-wan je neoddělitelnou součástí území Číny. Tchajwanská otázka je vnitřní záležitostí Číny. Nemá smysl, aby lidé zdůrazňovali princip suverenity na Ukrajině a zároveň poškozovali suverenitu a územní celistvost Číny na Tchaj-wanu.“

„Budoucnost Tchaj-wanu spočívá v mírovém rozvoji vztahů mezi státy průlivu a ve sjednocení Číny. Doufáme, že Spojené státy budou vážně dodržovat zásadu jedné Číny a nebudou podporovat separatismus ‚nezávislosti Tchaj-wanu‘ v žádné formě. V zájmu zajištění dlouhodobého míru a stability v Tchajwanském průlivu musí Čína a Spojené státy spolupracovat na omezení ‚nezávislosti Tchaj-wanu‘,“ zdůraznil.

Čína legitimitu Tchaj-wanu popírá a prohlašuje Tchaj-wan za součást Čínské lidové republiky bez ohledu na to, že území Tchaj-wanu nikdy nezískala. Jak snaha vlády Číny sjednotit oba státy podle formule Zvláštní správní oblasti Čínské lidové republiky (jedna země – dva systémy), podobně jako je tomu v případě Hongkongu, tak stálá vojenská hrozba jsou zdrojem trvalého napětí mezi oběma státy.

Kang se domnívá, že Čína na Ukrajině vyvinula velké úsilí, aby prosadila mírová jednání a zabránila humanitární krizi. V telefonickém rozhovoru s prezidentem Vladimirem Putinem druhý den konfliktu podle něj vyjádřil prezident Si Ťin-pching přání Číny, aby Rusko a Ukrajina co nejdříve vedly mírové rozhovory.

„Čínské přísloví říká, že ke zmrznutí tří stop ledu je zapotřebí více než jeden chladný den. Dlouhodobý mír a stabilita Evropy se opírají o zásadu nedělitelné bezpečnosti. Musí existovat vyvážená, účinná a udržitelná evropská bezpečnostní architektura. Prioritou je nyní dosažení příměří, které by chránilo civilisty před válkou,“ napsal také čínský velvyslanec.