Těžce postižená Jaruška se dostala díky pomoci Čechů z Kyjeva do Pardubic

Záchrana ochrnuté kyjevské dívky (zdroj: ČT24)

Dětské centrum Veská u Sezemic na Pardubicku přijalo rodinu z Kyjeva se sedmiletou těžce postiženou dcerou Jaroslavou. Trpí několika nemocemi, mezi nimi i dětskou mozkovou obrnou a epilepsií, a v minulosti se už léčila v Česku v lázních v Teplicích. Cesta z Kyjeva nebyla pro rodinu Žuňových jednoduchá, musela se dostat za pomoci dobrovolníků na hranice, pak se o převoz postarali báňští záchranáři.

„Jaroslava s maminkou, babičkou a mladším bráškou už jsou u nás, dorazili před půlnocí. Měli jsme ještě místo pro celou rodinu, zůstanou u nás tak dlouho, jak bude potřeba. Musí si hlavně odpočinout. Až se zdravotní stav dívky stabilizuje, mohou se přestěhovat do normálního bydlení,“ řekla ředitelka centra Markéta Tauberová.

Za komplikovaným převozem rodiny z Ukrajiny stojí sbor Československé církve evangelické v Pardubicích. Jeden z jeho členů pocházející z Ukrajiny rodinu zná, sbor se stal před třemi lety jejím takzvaným kmotrem a finančně ji podporoval. Po vypuknutí bojů začal sbor hledat cestu, jak ji dostat z Kyjeva. „Nevlastní auto a neměli jak si zajistit odvoz. Evakuačním vlakem to nešlo, protože ten byl přecpaný,“ řekl rodinný přítel Valentin Jančik.

Události ČT - Dopady války na nemocné a handicapované (27. 2. 2022) (zdroj: ČT24)

V krytu byla zima, docházely léky

Rodina se musela rozdělit. O Jaroslavu pečoval v kyjevském krytu otec s babičkou. Byla zde zima a docházely léky. Matka zůstala se synem, který onemocněl, v bytě, kde bylo tepleji.

Dobrovolníci řešili, jak dostat handicapovanou dívku do Lvova. „Lidé už jsou v takové panice, takže jim ani nikdo nepomůže, my jsme si hrozně přáli to nějak zajistit, nějakým zázrakem dopravu Jarušky aspoň na hranice,“ řekla farářka Hana Ducho.

Záchrana se podařila

Rodina musela zvládnout cestu vlakem do Lvova, odkud ji s pomocí zpravodajů České televize a dalších dobrovolníků přivezla na hraniční přechod Korczowa–Krakovec na ukrajinsko-polském pomezí soukromá česká záchranka. Pak už pokračovala s báňskými záchranáři na Pardubicko. „Vyjeli jsme ve středu ve čtyři odpoledne a jsme šťastní, že jsme dojeli, vyčerpaní, ale šťastní,“ řekla po příjezdu do centra Veská Olga Žuň.

„Náš sbor se rozhodl pro dlouhodobou pomoc, řekli jsme si, že krátkodobou zvládne každý, ale pak všichni poleví. Nabídly se už čtyři rodiny, které mohou poskytnout byty, ještě je dovybavujeme. O Ukrajince, kteří tu budou chtít zůstat, bude postaráno dlouhodobě. Rodina Jaroslavy má ale v plánu se časem vrátit,“ uzavřela farářka.