Turecká vláda prodloužila výjimečný stav v zemi. V Istanbulu se demonstrovalo

Turecká vláda na doporučení bezpečnostní rady prodloužila o další tři měsíce výjimečný stav v zemi. Oznámil to turecký vicepremiér Numan Kurtulmus. Mezitím v Istanbulu vyšlo podle agentury AFP do ulic asi tři tisíce lidí, kteří protestovali proti výsledku nedělního referenda. V něm zvítězili příznivci změn ústavy, které posílí pravomoce prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Turecká národní bezpečnostní rada doporučila vládě prodloužit o další tři měsíce výjimečný stav v zemi, který byl v Turecku zaveden loni v červenci po neúspěšném pokusu části armády o převrat a byl už několikrát prodloužen. Turecká vláda toto doporučení dle očekávání přijala.

Večernímu zasedání rady, stejně jako zasedání vlády, předsedal turecký prezident Erdogan. Ten už dříve prohlásil, že mimořádná opatření v Turecku potrvají tak dlouho, dokud se situace v zemi nezklidní. Původně měl výjimečný stav skončit ve středu 19. dubna, bude ale prodloužen o 90 dní. 

V Istanbulu vyšlo do ulic asi tři tisíce lidí

Zatímco zasedala turecká vláda, v ulicích Istanbulu začali demonstrovat odpůrci ústavních změn, kteří v nedělním referendu prohráli. „Bok po boku proti fašismu,“ skandovalo podle AFP asi 2000 lidí ve čtvrti Kadiköy v asijské části Istanbulu. Namířeno měli k sídlu ústřední volební komise. Právě ta učinila během referenda sporné rozhodnutí, že se budou do výsledků započítávat i hlasovací lístky bez oficiálního razítka.

Demonstrace v Istanbulu na nesouhlas s výsledkem referenda
Zdroj: Alkis Konstantinidis/Reuters

Nedostatečně orazítkovaných hlasů je podle opoziční strany asi tři miliony, což by stačilo ke zvrácení výsledku. Zastánci ústavních změn totiž zvítězili asi o 1,3 milionu hlasů.

Další tisícovka protestujících vyšla večer do ulic ve čtvrti Beşiktaş, v evropské části Istanbulu. Nesli mimo jiné hesla jako „Ne, my vyhrajeme“ a skandovali „zloděj, vrah, Erdogan“. Podle agentury AFP jim lidé z okolních domů z oken vyjadřovali podporu mimo jiné tím, že bouchali do hrnců a pánví.