Mediální svět je jiný než odborný. Je krutý a expertní zásluhy v něm nehrají roli, říká exmluvčí Cikrt k Arenbergerovi

Pro většinu novinářů je ministerstvo zdravotnictví poslední měsíce nejčastějším a nejdůležitějším zdrojem informací. Komunikace s úřadem ale často vázla, dosavadní zkušenosti teď proto žurnalisté srovnávají s novým vedením ministerstva. Pozici Petra Arenbergera (za ANO) a jeho mluvčí v rozhovoru pro pořad Newsroom ČT24 popsal zdravotnický novinář a někdejší mluvčí resortu Tomáš Cikrt. Nový ministr je podle něj zkušený komunikátor, který je ale ve specifické situaci.

Jak hodnotíte první dny ve funkci ministra zdravotnictví Petra Arenbergera? Dá se očekávat zlepšení komunikace ze strany ministerstva směrem k novinářům a veřejnosti?
Pan profesor Arenberger je velmi zkušený komunikátor, je lékař, který je s novináři v kontaktu už mnoho let. Dostal se ale do velmi nepříjemné situace, kdy musel bránit něco, co vymysleli jeho úředníci. Vypadalo to, že s příchodem nového ministra přichází nové móresy týkající se práva. Ale tak to vůbec není. On jenom respektoval, co mu první nebo druhý den, co byl ve funkci, úředníci jeho úřadu doporučili.

Očekáváte změnu?
Uvidíme v dalších dnech. Samotný ministr je velmi otevřený a komunikativní člověk. Ale situace je to specifická. Všichni víme, že do komunikace zasahuje premiér Andrej Babiš, který je nepředvídatelný a má svou komunikační linku, která se někdy bije s tou ministerskou. Také máme novou mluvčí. Přichází paní, která nikdy mluvčí nedělala, pracovala pouze v médiích. A má velké ambice. Ale až když člověk přijde do budovy ministerstva a až zjistí, co všechno ho tam čeká, pak teprve zjistí, jestli se ambice naplní.

Marketing a PR jsou podle premiéra důležité, zmínil to i v den výměny ministrů. Je podle vás úkolem Petra Arenbergera komunikaci zlepšit?
Úkolem je rozhodně zlepšit komunikaci, to je jasný úkol, kterým se netají ani premiér a ani pan profesor Arenberger. Součástí komunikace je očkovací kampaň, kterou asi nemůže ovlivnit ministr nebo jeho mluvčí, to je věc, která už je nějakým způsobem připravená.

„Úřad je decimován neustálými výměnami“


Proč právě on se stal ministrem? Máte nějaké vysvětlení?

Je lékař, který dlouhodobě komunikuje s médii. Stál za projektem Stan proti melanomu, čili se předpokládá, že bude s médii vycházet dobře. Je rozumný, klidný člověk, odborně nezpochybnitelný.

Samozřejmě, má to těžké, protože přichází ve finále epidemie, kdy už se stala spousta věcí a těžko se dá něco úžasného a nového vymyslet. Úřad je decimován neustálými výměnami, má nedostatečné vybavení. Ministr se má jenom málo o co opřít, takže je opravdu v těžké situaci.

Dalo by se říct, že tento obraz nového ministra pomohla vybudovat sama média?
Každý, kdo vystupuje veřejně, má nějaký mediální obraz. Jeho osobnost je zbudovaná tím, jak o něm novináři informují. Ale současně je to osoba, která je profesionál. Je to skutečně špička ve svém oboru, takže v tomto smyslu o něj nemusíme mít strach. Ale mediální svět je jiný než ten odborný, je krutý a často v něm odborné zásluhy nehrají roli.

Jako bývalý mluvčí Tomáše Julínka resort zdravotnictví znáte. Jaký styl komunikace by měl nový ministr a jeho tiskový odbor zvolit?
Naše boje s (Davidem) Rathem a (Jiřím) Paroubkem o třicetikorunové poplatky, to byla sranda oproti tomu, co se děje teď. Sám bych ho za těchto okolností nechtěl vést. A proto mi je žinantní radit někomu, co má dělat. Podle běžných zásad by si měli všichni sednout, mluvčí, ministr i premiér, a říct si, jak přesně budou komunikovat. A k tomu nedojde.

Pan premiér je zvyklý improvizovat, takže s tím mluvčí i ministr musí počítat. Teď je třeba zvládnout rozvolňování, a protože rozvolňování je vždycky složité, zahrnuje spoustu opatření, tak to musí ministr nějak měsíc dva přežít. A pak může nastat pozitivní komunikace, doočkování, konec pandemie. Pak přijdou lepší časy, ale teď je to pro ministra velice nepříjemná situace, protože odpovídá na věci, o kterých on nerozhodl, které neřešil a do kterých najednou spadl.

Romantická představa nové mluvčí

Sám jste zmínil, že nová mluvčí má velké ambice. Lze podle vás ještě resortní komunikaci „dát dohromady“?
Já samozřejmě paní kolegyni moc přeji, aby se jí to povedlo, ale myslím si, že její představa je moc romantická na to, aby se takhle pěkně vyplnila. Jsou tu ale předpoklady, proč šanci má. Zaprvé je profesor Arenberger dobrý komunikátor. A zadruhé se pandemie začíná vyvíjet dobře, lidé budou naočkovaní, přijde sluníčko, lidé se dostanou na dovolenou, budou usměvaví. To je příležitost chytit komunikaci za jiný konec. Ale že by se tam děly zázraky, že by nová mluvčí dělala něco jiného než ta předtím, tomu nevěřím, to není realistické.

Jak hodnotíte působení předchozí mluvčí Barbory Peterové?
Ministerstvo je vybydlené, mluvčí má problém na někoho se obrátit a zeptat se na odborný názor. Obvykle to teď drhne víc než za nás. Když jsem já byl mluvčí, měl jsem odpovědi hned k dispozici a byl jsem je schopen posoudit, protože jsem měl zkušenosti jako zdravotnický pracovník. Paní Peterová se snažila, já jsem s ní komunikoval dobře. Ale pan ministr Blatný nebyl horlivý komunikátor, takže tam to drhlo. A když šlo o úřednické otázky, čekalo se, než je nějaký odbor vyřídí. Nechtěl bych ale nikoho soudit.