Pomalejší mluva, minimum cizích slov a povzbudivé zprávy. Veřejnoprávní média se kvůli pandemii víc přizpůsobují seniorům

Už rok se na seniory z několika stran valí zprávy o pandemii, krizi a nemoci, která pro ně může znamenat konec. Nemohou chodit do společnosti ani se vidět s blízkými. Na vše, co pro seniory znamená současná doba, se snaží reagovat veřejnoprávní média. Pro starší generace vyhrazují speciální zpravodajské vysílání, kterému by měly lépe rozumět a občas by jim mělo také zvednout náladu. Česká televize začala vysílat Zprávy ČT3, Český rozhlas seniorům přizpůsobuje stanici Region a na podzim chystá start zcela nové stanice. Podrobnosti zjišťoval pořad Newsroom ČT24.

„Zprávy, které nikam nespěchají.“ Takové je motto nové zpravodajské relace na třetím kanálu České televize. Zprávy jsou určené nejstarším divákům a podle toho se také liší od klasické zpravodajské produkce na ČT24. Moderátoři mluví volnějším tempem, informace se snaží podávat jasně a srozumitelně a přehlednější je i použitá grafika.

Zprávy ČT3, kterými provází vždy jeden z trojice moderátorů, se každý všední den vysílají už měsíc. Právě v této době je podle lidí z médií potřeba se nejstarším divákům co nejvíc přizpůsobit. Řada z nich kvůli pandemii pociťuje samotu a také může méně chápat to, co se kolem nich děje.

„Tím, že jsou teď odkázáni na to být co nejvíc a nejčastěji doma, tak mají televizi puštěnou v podstatě neustále. Velký ohlas jsme viděli už při první vlně koronaviru, když Česká televize spustila kanál ČT3. Téměř okamžitě začaly chodit ohlasy na vysílání,“ potvrzuje mluvčí Rady seniorů ČR Lenka Desatová.

Homeoffice, morbidita, vakcinace

Koronavirová pandemie přinesla do běžné mluvy výrazy jako homeoffice, morbidita, vakcinace, exponenciální růst nebo koeficient R. Jsou to slova, na která nemusí být důchodci zvyklí a nemusí jim rozumět. Právě jim se snaží seniorské zprávy vyvarovat.

Ve vysílání je co nejméně zmiňuje také Česky rozhlas Region. „Zaznívá spousta výrazů, které pocházejí z lékařského prostředí. My se je snažíme buď opsat, nebo vysvětlit. Takže když se na tiskových konferencích, obzvlášť od různých hygieniků nebo ředitelů nemocnic, používají medicínské významy, snažíme se vždycky najít ekvivalent v češtině, abychom to vysvětlili,“ přibližuje zprávařka Českého rozhlasu Region Lenka Pištěková.

Právě Region má mezi stanicemi Českého rozhlasu nejvíc posluchačů v seniorském věku. Kromě volby slov jim přizpůsobuje také volbu témat. „Snažíme se, abychom je až příliš nezahltili negativními zprávami, které pandemie přináší. Snažíme se zpravodajskou stránku vyvažovat ostatním vysíláním, například přinášením pozitivních příběhů nebo teď třeba poděkováním těm, kteří pomáhají během pandemie,“ vysvětluje vedoucí programu regionální stanice Český rozhlas Region Pavel Kozler.

„Světlo na konci tunelu“

Právě povzbudivé zprávy, které přinášejí naději, teď senioři nejvíc oceňují. „Pokud komplexnější informace řekne čísla úmrtí, ale také řekne, kolik lidí se už konečně uzdravilo a že je nějaké světlo na konci tunelu, tak už tolik beznaději nepropadají. Ale pokud se to na ně hrne jenom v negativním slova smyslu, tak to na ně samozřejmě působí. Působí to na ně úzkostlivými dojmy,“ tlumočí pocity starších lidí Lenka Desatová z Rady seniorů.

Vše zmíněné chce v sobě zahrnout připravovaná nová stanice Českého rozhlasu, pracovně se zatím nazývá Radio Senior. Rozhlasový ředitel René Zavoral zatím oznámil, že její start plánuje na začátek října.