Na Slovensko dorazil Paxlovid, dosud nejúčinnější lék proti variantě omikron

Události: Na Slovensko dorazil Paxlovid (zdroj: ČT24)

Slovensko jako první země ve východní Evropě začíná s užíváním Paxlovidu, což je podle některých studií dosud nejúčinnější lék proti koronavirové variantě omikron. První dávky dorazily koncem minulého týdne. Země se tak připravuje na očekávanou podzimní vlnu nákaz, která ale podle expertů nemá být natolik vážná jako ty předešlé. Česko o smlouvě s dodavatelem zatím vyjednává.

„Od minulého týdne je dostupných 4200 dávek tohoto léku. S tím, že smlouva je vytvořena na 25 tisíc kusů,“ informovala mluvčí slovenského ministerstva zdravotnictví Petra Lániková. Při současném trendu by počet dávek měl zatím stačit.

Lék brání těžkým průběhům a tím i hospitalizacím. Nevýhodou je nutnost nasadit ho co nejdříve – nejlépe do pěti dnů od prvních symptomů, tehdy je nejúčinnější.

Na rozdíl třeba od protilátek, které se podávají typicky nitrožilně, tento lék je možné užívat jako tablety. K dostání je v lékárnách na předpis, případný zájemce ale bude muset předložit rovněž pozitivní výsledek PCR testu.

Není to první lék

Nejde o první lék, slovenské lékárny už nyní nabízejí i přípravek Lagevrio. Jeho zásoby ale pomalu docházely. Nový přípravek ho nemá nahradit, ale spíše doplňovat, rozhodující je rovněž typ pacientů. „Klinické zkoušky s Paxlovidem dopadly o něco lépe než s Lagevriem. I Lagevrio je velmi účinný lék, ale Paxlovid je zřejmě ještě účinnější,“ podotýká infektolog Peter Sabaka z Univerzity Komenského v Bratislavě.

Právě Paxlovid má zemi posílit před blížící se chladnější sezonou. Letní vrchol nákaz zřejmě pominul. Počty nových případů výrazně nerostou, což ale může způsobovat i menší počet testů. Slovensko tak hledí hlavně k podzimu, přičemž podle expertů se mu nová vlna nevyhne, nemá být ale zdaleka tak silná. Ulevit se oproti minulým letům má hlavně nemocnicím.

„Medicínská důležitost nebo medicínský význam covidu začne už pomalu připomínat medicínský význam chřipky,“ dodává Sabaka. Země přesto chystá nákup dalších tisíců kusů tohoto léku.