Přírůstky nových případů nákazy v Česku se snižují, v Německu končí plošná opatření

Testy v pátek v Česku potvrdily 5973 nových případů koronaviru, asi o pětinu méně než před týdnem. Po čtvrtku jde o další nejnižší přírůstek v pracovní den od počátku roku. Ubylo také reinfekcí a lidí s covidem-19 v nemocnicích a dál klesl i počet nově nakažených v přepočtu na sto tisíc obyvatel. Méně než před týdnem bylo ale také testů. V Německu v sobotu končí plošná opatření, zůstává jen povinnost roušek v dopravě a ve zdravotnictví.

Denní počty prokázaných nákaz převážně klesají od začátku února, kdy se dostaly až nad 57 tisíc případů za den. V nynějším týdnu nově nakažených zatím proti předchozímu týdnu ubylo zhruba o patnáct procent. Počet opakovaných nákaz v pátek v mezitýdenním srovnání klesl téměř o 280 na 1118.

Na sto tisíc obyvatel v pátek za poslední týden připadalo 405 nových případů, ve čtvrtek to bylo 420. Takzvané incidenční číslo je tak nejnižší od 7. ledna. Nejvíce nově nakažených na sto tisíc obyvatel za posledních sedm dní je nadále v Praze s 561 případy a nejméně v Libereckém kraji s 283 případy.

Lidí s covidem-19 v nemocnicích bylo v pátek nejméně od druhé poloviny ledna, pacientů ve vážném stavu dokonce nejméně od půlky loňského října. Pátečních 1681 hospitalizovaných bylo téměř o pětinu méně než před týdnem, nakažených ve vážném stavu za poslední týden ubylo ze 116 na 89. Klesají také počty úmrtí s koronavirem, v uplynulém týdnu jich bylo 146. Od počátku epidemie předloni v březnu v Česku dosud s covidem zemřelo 39 706 lidí.

Testů provedených zdravotníky za pátek podobně jako potvrzených nákaz ubylo proti předchozímu týdnu o pětinu. Otestovalo se zhruba 25,2 tisíce lidí, před týdnem počet testů přesahoval 31 tisíc. U diagnostické indikace, kdy se testují lidé vykazující příznaky nemoci, zůstává podíl pozitivních zhruba třetinový. U nejpočetnějších preventivních a plošných testů se nákaza potvrzuje asi u pětiny testovaných.

V Německu končí plošná opatření

V Německu v sobotu končí rozsáhlá plošná karanténní omezení, nadále zůstanou jen povinné roušky v hromadné dopravě a ve zdravotnických zařízeních. Výjimky platí v Hamburku a Meklenbursku-Předním Pomořansku, kde platí regionální stav ohniska nákazy.

Německo za posledních 24 hodin zaznamenalo bezmála dvě stě tisíc nových případů nákazy, uvedl Institut Roberta Kocha (RKI). To je zhruba o 55 tisíc případů méně než před týdnem. Klesá také sedmidenní incidence, která nově činí 1532 nových případů nákazy na sto tisíc obyvatel. Před týdnem to bylo 1758 případů na sto tisíc obyvatel.