Počet hospitalizovaných s covidem se po víkendovém poklesu vrátil nad dva tisíce

Laboratoře v Česku v pondělí odhalily 10 423 nových případů covidu-19, o 400 méně než před týdnem. Podezření na opakovanou nákazu hygienici měli u dalších 2060 lidí, podobně jako v první pracovní den předchozího týdne. Opět ale kleslo množství provedených testů. Počet hospitalizovaných s prokázaným covidem se v pondělí po víkendovém poklesu vrátil nad dva tisíce. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Na sto tisíc obyvatel připadá v Česku za poslední týden 501 nových případů nákazy. Předchozí pondělí to bylo o pět případů více.

Nejvyšší incidenci vykazuje Praha a Plzeňský kraj. V hlavním městě připadá v přepočtu na sto tisíc lidí 597 nových případů za posledních sedm dní, v Plzeňském kraji 584. Naopak nejpříznivější situace je v Karlovarském kraji s incidenčním číslem 351.

Laboratoře v Česku udělaly v pondělí podle průběžných údajů 34 200 testů na covid. V mezitýdenním srovnání to bylo o zhruba sedm tisíc méně.

Klesá také zájem o očkování. V pondělí zdravotníci podali 2824 dávek vakcíny, zatímco v úvodním dni předchozího týdne to bylo přes 3300. Celkový počet dávek aplikovaných od začátku vakcinace se blíží 17,5 milionu.

Počet pacientů s prokázaným covidem v nemocnicích se po víkendovém poklesu pod 2 tisíce vrátil zpět nad tuto hodnotu. V pondělí bylo hospitalizovaných 2057 lidí, z toho 114 v těžkém stavu. I přes mírný nárůst proti víkendu je celkový počet pacientů s covidem nejnižší za všední den od středy 26. ledna.

První případy koronaviru v Česku se potvrdily na začátku března 2020. Za dobu trvání epidemie se v zemi prokazatelně nakazilo 3,75 milionu lidí, zemřelo 39 418 z nich.

V největších západoevropských zemích covid stále sílí

V některých evropských zemích epidemie dál sílí. Německo v posledním dnu zaznamenalo 222 080 nakažených, zatímco minulé pondělí jich bylo mírně pod 200 tisíci. Sedmidenní incidence je nyní na hodnotě 1733 případů na sto tisíc obyvatel, což je o dvě desítky více než v pondělí.

Ve Francii činil přírůstek pouze 24 179 nových případů, což bylo sice výrazně méně než v předchozím dnu, ovšem francouzská metodika hlášení nových případů je taková, že fakticky jde teprve o výsledky nedělního testování. Ve srovnání s předchozím týdnem je to třetinový nárůst. Poněkud mírněji narostl oproti minulému týdnu počet infikovaných v Itálii.

Norsku se covidem-19 nakazil král Harald V. „Králi byla diagnostikována nemoc covid-19. Má lehké příznaky a bude v příštích dnech na zdravotní dovolené,“ uvedl podle norského listu Dagbladet královský palác. Panovníkovi je 85 let. Expertka na královský palác Caroline Vagleová řekla deníku, že je král plně očkován. Jeho povinnosti dočasně převezme osmačtyřicetiletý korunní princ Haakon.

Čínský Hongkong v úterý ohlásil dalších 14 152 covid pozitivních a 245 úmrtí s nemocí. Oproti pondělku je nových případů o necelou stovku více. Tamní úřady nicméně podle Reuters očekávají, že počty nových záchytů budou postupně klesat, protože aktuální vlna nákazy je již za vrcholem. Oproti tomu Šanghaj pátý den po sobě hlásí rekord v počtu asymptomatických pacientů, nové maximum má hodnotu 865, o den dříve to bylo 734 infikovaných. Příznakové pacienty Čína počítá zvlášť, za pondělí jich v Šanghaji přibylo 31.

Společnost Pfizer oznámila, že prodá čtyři miliony dávek svého léku proti covidu Paxlovid Dětskému fondu OSN (UNICEF), který je dodá do 95 málo rozvinutých zemí. Agentura Reuters poznamenala, že farmaceutická firma neupřesnila finanční podmínky obchodu, ale uvedla, že málo až středně rozvinuté země přípravek dostanou za cenu, z níž nebude mít zisk, zatímco bohatší státy musí zaplatit více.