Francie odhalilla 465 tisíc nově nakažených koronavirem, dosud nejvíc

Francie eviduje za pondělí 464 769 nových případů koronavirové nákazy, což je nejvíce za celé téměř dva roky pandemie covidu-19. Počet pacientů na jednotkách intenzivní péče přitom klesl o 32 na 3881. Ve francouzských nemocnicích dosud zemřelo přes 100 tisíc pacientů s covidem-19, informovala agentura Reuters.

Ve Francii se nyní šíří vysoce nakažlivá koronavirová varianta omikron a země s 68 miliony obyvatel se potýká s pátou vlnou epidemie covidu. Denní přírůstky už v minulých dnech několikrát překročily 300 tisíc.

Počet pacientů s vážným průběhem na jednotkách intenzivní péče je ale podstatně nižší, než byl při první vlně epidemie v březnu a dubnu 2020. Plně očkováno je ve Francii zhruba osmdesát procent populace.

Ministr na Ibize

Pobouření ve Francii vyvolala zpráva, že ministr školství Jean-Michel Blanquer byl počátkem ledna, kdy se školy za pokračující koronavirové krize po Vánocích připravovaly na návrat žáků do lavic, na dovolené na španělském ostrově Ibiza. Blanquer nyní čelí výzvám k rezignaci, uvedl list The Guardian.

Blanquer krátce před začátkem školy 2. ledna oznámil přísná pravidla pro testování na koronavirus ve školách, která byla zveřejněna v jeho rozhovoru s listem Le Parisien. Rozhovor ministr poskytl prostřednictvím videokonference na dálku z ostrova Ibiza, který je známý krásnými plážemi, napsal investigativní web Mediapart agl. Na ostrově byl na čtyřdenní dovolené, z níž se vrátil 2. ledna odpoledne.

The Guardian uvedl, že Blanquer svou dovolenou neporušil žádné zákony, poněvadž žádná omezení bránící v cestě do Španělska v té době neplatila. Utrpěla ale image vlády.

Blanquer dosud patřil k oporám kabinetu, tento měsíc ale čelí rostoucí kritice kvůli opakovaným změnám pravidel, která mají bránit šíření koronaviru ve školách. Odbory učitelů a sdružení rodičů vyhlásily na čtvrtek druhou celostátní stávku; té první se minulý týden zúčastnily desítky tisíc učitelů, napsal The Guardian.