Vláda plánuje posílit PCR testování, uvedl Válek. Očkovací vyhlášku předloží do poloviny února

Vláda plánuje podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) posílit PCR testování. Zásadní podle něj je, aby děti zůstaly ve školách. Válek to řekl v televizi CNN Prima News. Uvedl také, že novelu očkovací vyhlášky, která již nebude zahrnovat povinné očkování proti covidu-19 pro lidi nad šedesát let, předloží do poloviny února. Na konci prosince představí návrh dalšího postupu.

On-line přenos
Koronavirus - prosinec
23:52

Peru zaznamenalo v prvním lednovém týdnu rekordní počet zhruba 70 tisíc nových případů nákazy koronavirem. Třetí vlnu pandemie v jihoamerické zemi způsobuje nakažlivější varianta omikron, informovala agentura Reuters s odvoláním na místní úřady.

20:59

Španělsko zvažuje, že začne covid-19 kontrolovat podobně jako chřipku a endemické choroby. Uvedl to dnes v rozhovoru, který odvysílala stanice Cadena SER, premiér Pedro Sánchez. Jako jeden z důvodů zmínil výrazný pokles smrtnosti nemoci. Podle deníku El País odborníci ve zdravotnictví již pracují na novém systému sběru dat, v rámci kterého by se nezaznamenával každý jednotlivý případ nákazy koronavirem.

20:53

Jeden z nejvýše postavených zaměstnanců britského premiéra Borise Johnsona pozval své kolegy na zahradní večírek v oficiálním sídle v Downing Street během první celostátní uzávěry na jaře 2020, kdy platila přísná opatření proti šíření koronaviru. Na pozvánce byla i výzva, aby si na akci donesli vlastní alkohol. Vyplývá to ze soukromého e-mailu, který dnes zveřejnila televize ITV.

Návrh, který ministr předloží vládě 29. prosince, se podle něj zaměří na tři oblasti, kromě dalšího postupu při testování také na rovnoměrné zajištění péče o nemocné ve všech regionech a na zachování prezenční výuky ve školách. Ohledně posílení PCR testů hodlá Válek jednat se zástupci laboratoří a dal pokyn hlavní hygieničce Pavle Svrčinové, aby se na otázku zaměřila. Za jediné dlouhodobé řešení nicméně stále považuje očkování.

Ohledně varianty omikron podle něj bude nutné počkat na statistiky z Velké Británie, protože aktuální poznatky z JAR, kde se virus objevil zřejmě poprvé, nemusí pro Evropu platit. „Bojím se toho, že v evropské populaci, která je podstatně starší, se virus bude chovat agresivněji,“ řekl. Nařídil prý audit všech objednaných antivirotik, aby byl dostatek léků účinných i proti nové variantě.

Za zásadní považuje, aby děti nemusely přecházet na distanční výuku. První navýšení PCR testů v systému se bude týkat právě dětí, konkrétně školních lyžařských zájezdů, u kterých bude všem dětem od ledna stačit pro odjezd PCR test ne starší 72 hodin. Ohledně možného zavedení roušek při školní výuce řekl, že bude záležet na chování omikronu. „Já to považuji za poslední možné řešení a otázka je, jak se ten virus bude znovu chovat.“

Vláda chystá úpravu vyhlášky o povinném očkování

Vyhláška přijatá minulou vládou Andreje Babiše (ANO) stanovuje povinné očkování pro lidi nad 60 let a vybrané profese. Současný kabinet chystá změny. „Myslím si, že určitě není vhodné, aby tam bylo nějaké věkové ohraničení,“ okomentoval Válek. K plnému naočkování je většinou potřeba víc než měsíc. V současném znění by vyhláška měla nabýt účinnosti 1. března.

„Že by případnou novelu té vyhlášky předložil až v polovině února, to je strašně pozdě. Tady jsou statisíce lidí v nejistotě,“ reagoval předseda SPD Tomio Okamura.

Události: Vláda chystá změny v opatřeních (zdroj: ČT24)

Vyhlášku je podle Válka nicméně nutné novelizovat z důvodu mutace viru, protože znění musí reagovat na nová data o variantě omikron. Druhým důvodem je pak nutnost sladit postup při očkování členů vybraných profesních skupin s WHO, kdy by podle něj mohli být očkovaní na základě testu protilátek. „Dovedu si představit, pokud omikron totálně nezmění pravidla, tak že pak takto budeme postupovat,“ řekl.

Vláda dále hodlá upravit systém pro řízení pandemie. Součástí rekonstrukce bude mimo jiné zrušení rady pro zdravotní rizika, oznámil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN)

Jestli bude třeba opět zavést nouzový stav, zatím neví ani Vlastimil Válek, ani ministr vnitra. Prozatím opatření přizpůsobí pandemickému zákonu. „Vždycky vycházíme ze situace, jaká je nyní. Já jsem to konzultoval velmi podrobně i s hejtmany,“ řekl Rakušan. To ale popřel například hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Jednání si nepamatuje ani jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). „Takové vyloženě jednání s hejtmany si nevybavuji, kromě jednoho, před delším časem, kdy jsme měli jednání s Anticovid týmem. Za mě je celkem jedno, jestli bude nouzový stav. Důležité je, aby ještě platila nějaká opatření,“ řekl Grolich.

Testy odhalily necelých šest tisíc nakažených

Laboratoře v sobotu v Česku potvrdily 5982 nových případů nákazy, je to nejnižší sobotní nárůst od 6. listopadu. Před týdnem přibylo o tři tisíce sto případů více. Denní počty nových případů klesají v mezitýdenním srovnání více než dva týdny. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Postupně se snižuje také zátěž nemocnic. V sobotu ministerstvo evidovalo v nemocnicích 4772 nakažených, což je nejnižší počet od poloviny listopadu. Nemocnice ale nahlašují pacienty zpětně, jejich počet tak může při dalších aktualizacích stoupnout. V těžkém stavu bylo v sobotu 884 pacientů.

Nižší denní nárůsty se projevují i v poklesu incidenčního čísla. Na 100 000 obyvatel připadá nyní v Česku 642 případů za posledních sedm dní, předchozí den byla incidence 671.

Nejvyšší je aktuálně v Libereckém kraji a na Vysočině, kde za posledních sedm dní připadá na 100 000 obyvatel shodně 789 nakažených. Naopak nejnižší incidenční číslo má dlouhodobě Karlovarský kraj, nyní tam dosahuje hodnoty 337. Incidence klesla ve všech krajích.

MeSES: Případů omikronu v Česku budou stovky

Přestože v Česku epidemie v posledních týdnech zpomaluje, obavy panují ze šíření varianty omikron. Tuto koronavirovou variantu zaznamenalo podle Světové zdravotnické organizace (WHO) na devět desítek zemí světa.

Omikron se rychle šíří ve státech s vysokou úrovní imunity obyvatelstva, podle odborníků ale není jasné, zda to způsobuje schopnost viru obejít imunitu, jeho vyšší přenosnost nebo kombinace obojího. Počet případů nákazy omikronem se v oblastech s komunitním přenosem zdvojnásobuje během 1,5 dne až tří dní, sdělila WHO. 

V Česku byla zatím potvrzena asi desítka případů varianty omikron, členové Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) kolem epidemiologa Petra Smejkala tento týden upozornili na to, že i přes malý počet prokázaných případů se nakažlivější varianta omikron v Česku šíří komunitně a skutečných případů jsou spíše stovky.

Počet provedených i pozitivních testů klesl

Laboratoře podle průběžných údajů v sobotu prověřily na přítomnost nového koronaviru téměř 55 800 vzorků. O týden dříve provedly přes 69 600 testů. Pozitivní výsledek vyšel tuto sobotu u 26,92 procenta lidí, kteří se nechali otestovat s příznaky nemoci, před týdnem to bylo 31,12 procenta.

U nejčastějších preventivních testů bylo pozitivních 5,81 procenta vzorků, což představuje v mezitýdenním srovnání pokles o 2,5 procentního bodu. U epidemiologické indikace, kdy jsou testováni lidé například kvůli kontaktu s nakaženým, klesl podíl pozitivních vzorků jen mírně na 12,28 procenta.

Ukončené očkování má 6,57 milionu lidí, posilujících dávek podali zdravotníci přes 1,94 milionu. V sobotu se nechalo naočkovat necelých 32 tisíc lidí, asi o šest set méně než před týdnem. Největší zájem byl opět o třetí, posilující dávku, kterou dostalo asi 24 a půl tisíce lidí. Poprvé bylo očkováno dva a půl tisíce zájemců.

Od začátku epidemie loni v březnu se novým typem koronaviru v Česku prokazatelně nakazilo 2,4 milionu lidí, z nich 35 223 zemřelo.