Pobaltí má nejvyšší míru nákazy covidem na světě, Lotyšsko dostalo pomoc od zemí EU

Pobaltí zažívá silnou vlnu nákazy covidem-19. Tři tamní státy nyní patří mezi pět zemí světa, které zaznamenávají nejvyšší sedmidenní incidenci v přepočtu na obyvatele. Nejhorší údaje vůbec vykazuje Estonsko, jehož nemocnice se blíží hranici svých kapacit. Na hranici přetížení se už dostaly nemocnice v Lotyšsku, kterému několik členských zemí EU poskytlo pomoc v podobě ventilátorů a dalšího vybavení.

On-line přenos
Koronavirus - listopad
9:32
Česko

V Moravskoslezském kraji za pondělí přibylo 1708 nově nakažených koronavirem. Přírůstek je o více než čtvrtinu nižší, než tomu bylo před týdnem.

23:18

Kanada kvůli variantě omikron nařídila, aby všichni cizinci s výjimkou Američanů při příletu do země podstoupili test na koronavirus. Ottawa také rozšířila seznam zemí, jejichž občané do Kanady vůbec nesmějí cestovat - nově se zákaz týká i lidí z Nigérie, Egypta a Malawi a cizinců, kteří v těchto zemích v posledních dvou týdnech pobývali, napsala agentura Reuters.

19:54

Francie za uplynulý den zaznamenala 47 177 nově nakažených koronavirem. Jde o nejvyšší přírůstek od 8. dubna, kdy vrcholila třetí vlna epidemie.

Estonsko zaznamenalo v neděli 1413, Lotyšsko 772 a Litva 1853 nově nakažených, uvedl zpravodajský web BNN. Za pondělí přibylo v Estonsku dalších 1571 nakažených, napsal web veřejnoprávního vysílatele ERR.

V přepočtu nových infekcí na milion obyvatel je v sedmidenním srovnání Estonsko nyní vůbec nejhorší na světě, vyplývá z údajů webu Our World in Data. Podle jeho dat je Lotyšsko v tomto ohledu druhé nejhorší a Litva pátá.

Průměrný počet nových infekcí v Estonsku roste už deset dní v řadě, uvádí agentura Reuters. Země je podle ní nyní na dosavadním vrcholu, počet nakažených ale dál roste. Lotyšsko a Litva se vrcholu blíží, i v jejich případě je trend nových infekcí vzestupný.

Výrazně přibývá i obětí spojených s covidem-19. V přepočtu denních úmrtí na milion obyvatel za posledních sedm dní je aktuálně Lotyšsko třetí a Litva pátá nejhorší na světě, Estonsko je čtrnácté, uvádí Our World in Data.

Všechny tři země, především Estonsko a Lotyšsko, zaostávají v očkování za průměrem EU. Estonsko plně naočkovalo 66 procent dospělé populace, Lotyšsko 59 procent a Litva 72 procent, zatímco průměr EU činí 75 procent dospělých s dokončeným očkováním, vyplývá z údajů Evropského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC).

Přetížené nemocnice

V Estonsku je nyní s covidem-19 hospitalizováno 595 lidí, přičemž země má v nemocnicích kapacitu pro přibližně šest set až šest set padesát pacientů s koronavirem. Počet hospitalizovaných se tak blíží limitu, podotýká ERR.

Vážnější situace je v Lotyšsku, které v neděli hlásilo 1526 nemocných s covidem-19 v nemocnicích, což je dosud nejvyšší počet. Úřady už dříve uvedly, že nemocnicím hrozí přetížení, pokud počet těchto pacientů přesáhne patnáct set, připomněl web The Baltic Times.

Jedna z rižských nemocnic, PSKUS, proto zřídila provizorní oddělení pro pacienty na chodbě. Jiná tamní nemocnice zase instalovala 21 lůžek pro pacienty, u nichž se předpokládá brzké propuštění, v garáži, kde za normální okolností parkují sanitky, uvádí agentura Reuters.

Lotyšsko žádá o pomoc EU

Lotyšsko minulý týden požádalo EU o více než 130 ventilátorů a stovky dalších přístrojů monitorujících životní funkce. Švédsko Rize poskytlo osmdesát ventilátorů, dalších šest poslalo Finsko. Do pomoci Lotyšsku se zapojilo i Nizozemsko a Maďarsko.

Riga rovněž zvažuje, že kvůli nedostatku nemocničního personálu požádá Unii také o pomoc v podobě vyslání týmů zdravotníků.