Odhalených případů covidu přibylo nejvíc od druhé poloviny května, v nemocnicích je s nákazou přes dvě stě lidí

V Česku v pondělí přibylo 672 potvrzených případů koronaviru, nejvíc od 24. května. V mezitýdenním srovnání je to asi o dvě stě víc. Počet hospitalizovaných s covidem-19 stoupl nad dvě stě, v pondělí jich úřady evidovaly 206. Více lidí vyžadovalo nemocniční péči naposledy v první polovině června. Ve vážném stavu je nyní 36 pacientů. Incidenční číslo, tedy počet nově potvrzených případů za posledních sedm dní na sto tisíc obyvatel, stouplo na dvaatřicet, předtím se dva dny drželo na třiceti.

On-line přenos
Koronavirus – září
14:03

Jen 14 z 54 afrických zemí splnilo cíl Světové zdravotnické organizace (WHO) naočkovat do konce září alespoň deset procent své populace proti covidu-19. Celkově pak byla na africkém kontinentu zatím plně očkována jen čtyři procenta lidí. Podle stanice BBC to uvedla WHO.

13:30

Sklon důvěřovat nejznámějším konspiračním teoriím má na Slovensku více než pětina lidí. Každý desátý obyvatel země podle nedávného průzkumu věří tomu, že očkování proti onemocnění covid-19, v němž Slovensko zaostává za EU, slouží k čipování lidí. Informoval o tom veřejnoprávní Rozhlas a televize Slovenska (RTVS) s odvoláním na výsledky průzkumu veřejného mínění, který zadal u agentury Median SK.

13:29

Ve Francii budou muset při návštěvě kina či restaurace předkládat covidové certifikáty i děti od 12 let. Dosud tato povinnost platila pro dospělé od 18 let. Podle úřadů už je možné doklad o očkování, prodělání covidu-19 nebo negativním testu na koronavirus požadovat i od dospívajících, protože vakcinace v této věkové skupině pokročila. Vláda rozhodla také o tom, že v oblastech s nižší mírou rizika nákazy nebudou muset školáci při vyučování nosit roušky.

Reprodukční číslo, udávající počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného, stouplo na 1,12 z předchozích 1,06. Pokud je číslo nad jedničkou, epidemie zrychluje, údaj pod jedničkou značí zpomalování. Nad touto zlomovou hranicí se drží od konce srpna.

Minulý týden laboratoře ve všední dny prokázaly v průměru 517 nových případů. Nejvíce jich připadlo na úterý, a to 598. Víc než toto pondělí jich ministerstvo eviduje naposledy 24. května, tehdy to bylo 697.

Stejně jako loni začal letos počet nově potvrzených případů růst s koncem prázdnin. Zatímco v týdnu na přelomu srpna a září přibylo přes sedmnáct set pozitivních testů, v následujícím asi dva tisíce šest set, poté zhruba tři tisíce a v tom minulém to bylo téměř tři tisíce tři sta případů.

Laboratoře v pondělí otestovaly přes 68 tisíc vzorků, přibližně o devět tisíc méně než před týdnem.

Nejhorší situace je v Praze a Moravskoslezském kraji

Nejrychleji se infekce šíří v Praze a Moravskoslezském kraji, kde na sto tisíc obyvatel připadá v průměru dvaapadesát, respektive jednapadesát nových případů za posledních sedm dní. Následuje Středočeský a Jihočeský kraj se sedmatřiceti případy za týden v přepočtu na sto tisíc lidí. Naopak nejlépe je na tom Liberecký kraj a Královéhradecký kraj, kde se incidenční číslo drží na deseti.

Na úrovni okresů je nejméně příznivá situace na Berounsku a Opavsku. V Berouně a okolí připadá na sto tisíc obyvatel devětaosmdesát nových případů nákazy za posledních sedm dní, v okrese Opava je to třiaosmdesát případů.

Půl milionu seniorů nemá očkování

V Česku žije přes 416 tisíc seniorů, kteří stále nejsou chránění očkováním nebo prodělanou nákazou. Vakcinaci nepodstoupil zhruba každý šestý člověk nad šedesát let, zbývá jich asi 504 tisíc. Asi 88 tisíc lidí v tomto věku nemoc už prodělalo. Vyplývá to z dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) k pětadvacátému září. 

Proti covidu jsou lidé v Česku očkováni od konce loňského prosince. Za celou dobu zdravotníci podali téměř 11,78 milionu dávek vakcín a plně očkováno je přes 5,9 milionu lidí. Zájem o očkování podle dostupných údajů dál klesá. Zdravotníci v pondělí aplikovali 8962 dávek, před týdnem to bylo asi o dva tisíce tři sta víc.

Od minulého pondělí zdravotníci začali aplikovat i posilující dávky očkování, dosud je má dva a půl tisíce lidí. Nárok přitom má na konci září už čtyřicet tisíc osob očkovaných druhou dávkou vakcíny před osmi měsíci.

Za celou dobu epidemie covidu v Česku od začátku loňského března bylo potvrzeno přes 1,69 milionu případů nemoci, většina lidí se z nákazy vyléčila a 30 454 lidí s covidem zemřelo. Na minulý týden připadá zatím třináct úmrtí, údaje se ale mohou ještě zpětně navýšit.