V pátek laboratoře odhalily 147 nakažených

V Česku v pátek přibylo 147 pozitivně testovaných, v mezitýdenním srovnání o osm více. Reprodukční číslo nepatrně stouplo na 0,93. Téměř tři týdny se drží pod hodnotou jedna, což znamená zpomalování epidemie. Na sto tisíc obyvatel připadá za posledních sedm dní deset nakažených, stejně jako předchozí den.

On-line přenos
Koronavirus – srpen
22:48

Čína chce letos poskytnout světu dvě miliardy dávek vakcín proti covidu-19, 100 milionů rozvojovým zemím, řekl prezident Si Ťin-pching na půdě OSN.

18:03

Kuba obnoví prezenční výuku na školách, až naočkuje proti covidu-19 studenty a školáky. Uvedla to dnes ministryně zdravotnictví Ena Elsa Velázquezová. 

17:21
Česko

Liberecká střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická se jako jediná škola v Libereckém kraji zapojí do testování kombinované prezenční a on-line výuky v Česku. Zúčastní se projektu ministerstva školství, který má ověřit, zda by se žáci a studenti mohli běžně učit střídavě ve škole a on-line z domova.

Od loňského března, kdy epidemie covidu-19 v České republice začala, potvrdily laboratoře 1 674 726 případů nákazy. Většina lidí se z nemoci vyléčila a 30 363 lidí podle aktualizovaných dat s onemocněním zemřelo. V tomto týdnu eviduje ministerstvo zatím tři úmrtí s nákazou, tyto údaje se ale při dalších aktualizacích mohou měnit.

Počet lidí, kteří musí být hospitalizovaní, se v poslední době výrazně nemění, pohybuje se kolem padesátky. V pátek vyžadovalo nemocniční péči jedenapadesát nakažených covidem, z toho jedenáct jich bylo ve vážném stavu.

Laboratoře provedly v pátek přes 144 tisíc testů, zhruba o 51 tisíc více než ve čtvrtek, v mezitýdenním srovnání jich bylo ale asi o pětadvacet tisíc méně. Podíl zjištěných pozitivit u nejpočetnější kategorie testů – preventivních a plošných – proti předchozímu dni klesl na 0,05 procenta.

U takzvané epidemiologické indikace testů, kdy jsou lidé testování například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, se podíl pozitivních snížil na 0,25 procenta. Podíl potvrzených případů u diagnostické indikace, kdy jsou testováni třeba lidé vykazující příznaky, klesl na 0,87 procenta.

Incidenční číslo, tedy počet potvrzených případů za posledních sedm dní v přepočtu na sto tisíc obyvatel, stagnuje druhým dnem na deseti. V jednotlivých regionech se ale situace liší. Nejhůře je na tom Praha s dvaceti případy, incidence tam nicméně stagnuje. Následuje Plzeňský kraj, kde incidenční k sobotě kleslo na šestnáct z předchozích devatenácti. Naopak nejnižší incidence je ve Zlínském kraji, kde evidují v posledních sedmi dnech tři nakažené na sto tisíc obyvatel.

Očkování proti covidu v pátek podstoupilo zhruba 54 tisíc lidí, což je asi o dva tisíce méně než ve čtvrtek. V mezitýdenním srovnání je to pokles o necelých sedm tisíc. Dosud bylo v Česku od prosince aplikováno 10 631 138 dávek vakcíny. Ukončené očkování mělo k pátečnímu večeru podle dat ministerstva zdravotnictví 5 051 049 lidí.

Vydáno pod