Dav odpůrců očkování se pokusil vtrhnout do slovenského parlamentu

Události: Slovenští demonstranti se pokusili dostat do parlamentu (zdroj: ČT24)

Před budovou parlamentu v Bratislavě se v pátek ráno sešel dav nespokojených lidí, kteří protestovali proti vládním restrikcím. Několik hodin blokovali vchod do budovy, a dokonce se do ní pokoušeli proniknout. Policie proti nim musela zasáhnout pomocí slzného plynu, po několika hodinách se jí podařilo demonstranty přemístit dál od budovy. Večer u parlamentu zůstávaly desítky protestujících, shromáždění už ale bylo pokojnější.

Protestující skandovali například hesla „Slovensko nedáme!“, „gestapo“, „vlastizrada“ či „vydejte nám parlament“. Hovořili také o ochraně svých dětí a tvrdili, že nechtějí povinné očkování. Podle Denníku N se pokusili dostat do budovy parlamentu. Na místě byli policisté, situaci monitoroval i antikonfliktní tým.

Policie použila proti protestujícím slzný plyn a těžkooděnci po několika hodinách vytlačili dav před vchod do Národní rady. Během potyčky došlo ke zranění jedné policistky, což potvrdil předseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Převezli ji do nemocnice.

„Jedna věc je přijít a vyjádřit svůj názor, druhá věc je přijít rozbíjet a ničit,“ nechal se slyšet předseda strany Za ľudí Juraj Šeliga. Poslanec Smeru-SD Juraj Blanár je ale přesvědčen, že protestující se před parlament nepřišli bít ani vyvolávat výtržnosti.

K demonstrantům se připojil předseda krajně pravicové strany Kotlebovci-ĽSNS Marian Kotleba. „Všem je líto zraněné policistky, to byla chyba nějakých opatření. Vidí, že tu jsou oprávněně rozhněvaní lidé a postaví tam pětapadesátikilovou dívku,“ konstatoval.

Předseda sněmovny zkritizoval policii

Parlament dle Kollára ale přesto začal jednat, třebaže se do budovy ráno nedařilo dostat ani poslancům ani novinářům. Šéf zákonodárného sboru nicméně podle deníku SME celou situaci označil za fatální selhání policie a policejního prezidenta Petra Kovaříka. Pokud by zajistili zátarasy, a protest by se tak odehrával alespoň padesát metrů od parlamentu, k situaci by podle Kollára nikdy nemuselo dojít. 

„Ti lidé proti něčemu bojují. To neznamená, že je budeme bít obušky či polévat vodními děly nebo na ně pouštět slzný plyn. Kdyby to policisté zvládli a byli venku zátarasy, tak se nic takového nestane,“ řekl Kollár. Dodal, že demonstrace byla předem ohlášená a policie se na ni měla připravit. Obdobné dřívější protesty se odehrály pokojně.  

Policejní prezident Kovařík podle Sme mezitím nařídil prověřit postup bratislavské policie. „V souvislosti s dnešním náhodným shromážděním většího množství lidí před budovou Národní rady Slovenské republiky jsme zaznamenali narušení veřejného pořádku,“ konstatuje policejní prohlášení.

„Bratislavská policie v této souvislosti přijala adekvátní opatření za účelem zajištění veřejného pořádku. Zároveň v rámci opatření byl využit i antikonfliktní tým, a to na přímou a intenzivní komunikaci s účastníky shromáždění, která po celou dobu probíhala a nadále probíhá. Jelikož účastníci neakceptovali tento způsob komunikace, byla policie nucena přistoupit k přijetí adekvátních opatření,“ uvedl bezpečnostní sbor. 

Vládní představitelé odsoudili agresivitu

Předsedkyně jedné z vládních stran, Za ľudí, odsoudila agresivitu demonstrantů a útoky na policii. „Plně respektuji právo občanů pokojně demonstrovat, v demokratické společnosti je ale nepřípustné, aby demonstrace provázelo násilí a porušování zákona,“ uvedla Veronika Remišová podle Denníku N. Agresivitu davu přičetla nynější opozici okolo expremiéra Roberta Fica a označila ji za „výsledek zničující politiky lidí, kteří se dnes bojí politické a trestní odpovědnosti“ za své počínání během dřívějšího vládnutí.

Součástí demokracie je i právo vyjádřit svůj názor, reagoval na protest premiér Eduard Heger (OĽANO). Důležité však podle něj je, aby demonstrace probíhaly klidně. Jakýkoliv útok nebo agrese vůči policistům jsou nepřípustné.

„Rozumím, že lidé jsou již z pandemie unavení a nikomu z nás nejsou opatření příjemná. Nicméně děláme je proto, abychom chránili životy všech občanů Slovenska. I těch protestujících,“ konstatoval.

Podporu demonstrantům vyjádřili kromě Kotleby také další opoziční poslanci, přičemž Ľuboš Blaha ze strany Smer-SD slíbil bojovat proti „očkovacímu fašismu“ a „očkovacímu apartheidu“. Podle webu Noviny.sk se na místě z přinesených reproduktorů ozývaly písně „od pravicových kapel z České republiky“.

Před dav protestujících se postavil i lídr Hlasu Peter Pellegrini. Dav ho však vypískal a označil za zrádce.

Projednávává se zákon o očkování

V parlamentu v pátek začala mimořádná schůze. Poslanci zrychleně projednávali novelu zákona, která má řešit zohledňování očkování například při vstupu do zařízení. Nakonec se ale nedostali k hlasování. K projednávání se poslanci sejdou také v sobotu, uvedl server Aktuality.sk. Podle něj vládní koalice ztratila pro návrh většinu poté, co se strana Jsme rodina po protestech veřejnosti rozhodla normu nepodpořit.

Vládní návrh novely zákona o ochraně, podpoře a rozvoji veřejného zdraví předpokládá, že Úřad veřejného zdravotnictví Slovenské republiky by měl při tvorbě protipandemických opatření přihlížet na digitální covid certifikát. Ten má informovat, zda osoba byla očkovaná proti onemocnění covid-19, má negativní test nebo onemocnění prodělala.