Covid v Rusku bere životy. Lidé se do očkování příliš nehrnou, popisuje zpravodaj

Události: Rekordní počet úmrtí v Rusku (zdroj: ČT24)

Rusko hlásí nejvyšší počty obětí koronaviru. Každý den tam umírá skoro osm set lidí, ve středu to bylo přesně 791. To je nejhorší číslo od začátku pandemie. Proto teď probíhá masivní kampaň, která má ruské občany přesvědčit, aby se nechali očkovat. Kreml chce mít do konce roku naočkovaných 60 procent obyvatel. Původně to mělo být už do začátku srpna.

Celkem se v zemi s přibližně 146 miliony obyvatel infikovalo od vypuknutí pandemie téměř 5,9 milionu lidí, uzdravilo se takřka 5,3 milionu nakažených. Nyní se tam rozmohla varianta koronaviru zvaná delta.

Podle zpravodaje ČT Karla Rožánka ruští lékaři tvrdí, že delta přišla do země z Indie a v Rusku vznikají její další varianty. Nebezpečné je dle nich to, že napadá mladé lidi a děti a v některých případech je může i zabíjet.

V očkovacím centru v olympijském komplexu v Lužnikách denně dostane vakcínu až 15 tisíc lidí, hlavně cizinců. Ti potřebují pouze pas, povolení k pobytu a 1300 rublů – v přepočtu necelých čtyři sta korun.

Centrum na stadionu funguje dvanáct hodin denně, od deseti dopoledne do deseti večer, a aby se očkování co nejvíc urychlilo, dávají tam jednorázovou vakcínu Sputnik Light. „Sputnik Light je čtvrtá ruská registrovaná vakcína. Je to vektorová vakcína, do lidského organismu nepřináší žádný patogenní virus. Je absolutně bezpečná,“ ujišťuje lékařka ze 191. polikliniky v Moskvě Maria Sokolovová.

(Ne)povinné očkování

V zemi fungují také mobilní očkovací dodávky. Od pondělí do pátku vyráží z nemocnice v Solněčnogorsku a jezdí po vesnicích v okolí Moskvy. Každý den v okrese naočkují dvacet až třicet lidí, v některých vesnicích až padesát.

V Čašnikovu zhruba čtyřicet kilometrů severozápadně od hlavního města dostala první dávku vakcíny Sputnik V také Taťána Bunarinová. Ta si České televizi postěžovala, že bez očkování je v Rusku všechno složité.

Podle dalšího návštěvníka mobilního centra – Valerije Rusakova – očkování v Rusku není úplně dobrovolné. I přes velké výhrady si vakcínu nakonec dát nechal. „Nechci kvůli tomu řešit různé problémy, zbytečně se rozčilovat a žít horší život. Proto jsem souhlasil, aby i na mně provedli tento vládní experiment,“ vysvětlil.

Některé skupiny obyvatel mají dle zpravodaje očkování přímo nařízené, například od místní samosprávy. Jsou to lidé pracující třeba v armádě, ve zdravotnictví, ve službách, v hromadné dopravě. „Ti lidé mají na výběr – buď se nechají očkovat a zůstanou v práci, anebo si musejí najít novou práci,“ dodal Rožánek. 

Očkování v Rusku zatím probíhá i přes zvýšený zájem velmi pomalu, nejméně jednu dávku vakcíny dostala zhruba pětina obyvatel, obě dávky má každý desátý ruský občan.