Slovenská vláda souhlasila s používáním ruské vakcíny Sputnik V

Slovenská vláda souhlasila se zahájením očkování ruskou vakcínou Sputnik V proti nemoci covid-19. První zásilku očkovací látky, která nebyla dosud schválena Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA) ani k ní vzhledem k nedostatku potřebných informací nevydal stanovisko slovenský státní ústav pro kontrolu léčiv, země dostala již v březnu. Kabinet o používání Sputniku V nerozhodl jednomyslně. Rusko krok Bratislavy přivítalo.

Kabinet premiéra Eduarda Hegera podle zveřejněného usnesení uložil ministrovi zdravotnictví Vladimírovi Lengvarskému, aby „aby do 7. června umožnil očkování zmíněnou vakcínou do počtu 200 tisíc dávek“, které země už dovezla. Lengvarský už v úterý řekl, že používání Sputniku V v zemi povolí, pokud tak rozhodne většina členů kabinetu.

Vicepremiér a ministr hospodářství Richard Sulík odhadl, že pětimilionové Slovensko s ohledem na zájem lidí využije všechny již dovezené dávky Sputniku V, který je aplikován ve dvou dávkách. 

Kupní smlouva umožňuje Slovensku odebrat až dva miliony dávek. Bratislava se ale dříve dostala do sporu s Moskvou kvůli způsobu testování vakcíny. Slovensko následně požádalo o testování Maďarsko, které tuto očkovací látku začalo používat už letos v únoru jako první členská země EU.

Sputnik přemohl i premiéra

Okolnosti samotného dovozu Sputniku V přispěly k prohloubení slovenské vládní krize, která vyústila v demisi tehdejšího premiéra Igora Matoviče. Šéf nejsilnějšího vládního hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) a nynější ministr financí Matovič nákup podporoval a ještě jako ministerský předseda se zúčastnil i jeho dovozu na letiště v Košicích.

Nejmenší vládní strana Za ľudí zahájení očkování Sputnikem V při hlasování členů kabinetu nepodpořila. Její šéfka a vicepremiérka Veronika Remišová se před novináři vyslovila pro používání pouze registrovaných vakcín. Strana už dříve v tomto roce zablokovala schválení vládního usnesení o nákupu Sputniku V, navzdory tomu první zásilku ruské vakcíny letouny slovenské armády dovezly na Slovensko.

Ruský fond přímých investic (RDIF), který zodpovídá za marketing vakcíny Sputnik V v zahraničí, krok slovenské vlády přivítal. „Jsme potěšeni, že se Slovensko v očkování Sputnikem V přidalo k mnoha dalším národům,“ uvedl na twitterovém účtu věnovaném tomuto preparátu šéf RDIF Kirill Dmitrijev a konstatoval, že Slovensko nechalo „ověřit nejvyšší kvalitu vakcíny v certifikované unijní laboratoři“.

V dalším příspěvku se uvádí, že očkování ruskou vakcínou „zpozdila o tři měsíce dezinformační válka proti Sputniku V na Slovensku“ a že výrobci vakcíny jsou nyní rádi, že se problémy podařilo vyřešit.

Alespoň první dávku některé z vakcín proti covidu-19 dostalo na Slovensku dosud zhruba 30 procent obyvatel. Země v současnosti používá hlavně vakcíny od firem Pfizer/BioNTech a Moderna. Očkování nových zájemců vakcínou od společnosti AstraZeneca úřady dříve pozastavily hlavně kvůli nedostatečným dodávkám této očkovací látky.