Intenzivní očkovací kampaň v Maďarsku pozapomněla na Romy. S vakcinací se začíná až nyní

Horizont ČT24: Očkování Romů v Maďarsku pokulhává (zdroj: ČT24)

V téměř desetimilionovém Maďarsku podali už přes osm milionů očkovacích dávek. Úřady hlásí v současnosti průměrně jen 563 nově nakažených denně. Pro srovnání: v Česku za minulý týden jich bylo průměrně 713. Intenzivní očkovací kampaň v Maďarsku ale podle kritiků vynechala početnou menšinu – Romy. Už tak tristní situaci v chudinských osadách na okrajích měst přitom pandemie ještě zhoršila.

V romské osadě na okraji města Kistarcsa, pár kilometrů východně od Budapešti, se lidé k očkování teprve začínají registrovat. Podobných osad je přitom v Maďarsku na třináct set, žije v nich přes dvě stě tisíc lidí. O očkování zatím zažádal jen zlomek a nebýt dobrovolníků, bylo by jich ještě méně. Bez elektřiny a internetu nemají dost informací. Covid-19 se přitom v takových lokalitách snadno šíří.

„Mnoho rodin žije s třemi až čtyřmi dětmi v jedné místnosti a kuchyni o velikosti třicet metrů čtverečních. Pokud se někdo nakazí, jak ho mohou oddělit od ostatních?“ ptá se romská aktivistka Fruzsina Baloghová.

Osady bez pozornosti

Riziko nákazy umocňují i žalostné hygienické podmínky. V některých oblastech není dostupná voda, chybí finance na základní léky. Úřady v Maďarsku sice vyslaly do vzdálených regionů autobusy se zdravotníky, romským osadám se ale podle neziskových organizací zatím nevěnovaly.

„I na sousedním Slovensku žijí statisíce lidí romské národnosti ve vyloučených komunitách. Jejich očkování se teprve rozbíhá. Župy vysílají do terénu mobilní týmy, které dávají injekce na venkově a právě v osadách. Využívá se jednodávková vakcína Johnson & Johnson, která není při běžné registraci dostupná,“ uvedl zpravodaj ČT Petr Obrovský.

Maďarsko patří v počtu naočkovaných k nejrychlejším v Evropě. Od května dostávají vakcínu mladší osmnácti let. Země nasadila mimo jiné i ruský Sputnik V a jako jediná v Unii také čínský Sinopharm. Premiér Viktor Orbán minulý týden oznámil konec povinnosti nosit roušky ve venkovních prostorech a na ulicích.

V romských osadách se ale víc než nákazy obávají hladu. Řada lidí je závislá na nepravidelné práci a pandemie jejich situaci ještě zhoršila. Navíc podle nových pravidel se v řadě zaměstnání budou muset lidé prokázat očkováním, které většina maďarských Romů stále nemá.