Pandemie ve světě: Maďarsko i Německo se chlubí zdoláním třetí vlny. Japonsko rozšířilo stav nouze

Další evropské země rozvolňují opatření a prohlašují epidemii za zdolanou. Maďarsko i Německo také slibně pokračují ve vakcinaci obyvatel. Rakousko má před sebou první víkend po velkém uvolnění protikoronavirových opatření. Na druhou stranu v Japonsku s očkováním stále zaostávají. Situace se zhoršuje i v Indii a Argentině. Ukončit pandemii je možné, bude to ale stát 50 miliard dolarů, uvedl Mezinárodní měnový fond.

On-line přenos

Koronavirus - květen

  • 22:15

    Španělské regiony, včetně hlavního města Madridu, zvažují, že zruší povinnost nosit roušky venku.

  • 21:17

    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil další postupné uvolňování pandemických opatření. V zemi se zkrátí zákaz nočního vycházení a otevřou se bary a restaurace, uvedla agentura Reuters. 

  • 20:17

    Dánská vláda v pondělí požádala zdravotní úřady země, aby přehodnotily rozhodnutí vyřadit proticovidové vakcíny společností Johnson & Johnson a AstraZeneca z očkovacího programu. Ke kroku vládu přiměl dvoutýdenní skluz v dánském vakcinačním plánu.

Maďarsko v zásadě zdolalo třetí vlnu koronavirové infekce a zbývající omezující opatření budou zrušena či dále zmírněna, jakmile dostane očkovací látku proti nemoci covid-19 pět milionů lidí. Podle agentury MTI to v rozhovoru poskytnutém rozhlasové stanici Kossuth řekl premiér Viktor Orbán. Očekává, že uvedené hranice očkovaných jeho země s téměř deseti miliony obyvatel dosáhne už během dvou následujících dnů.

Údaje zdravotnických úřadů ukazují, že do pátku bylo v Maďarsku očkováno bezmála 4,9 milionu lidí a hranice pěti milionů bude podle Orbána „určitě dosažena tento víkend“. To staví Maďarsko do předvoje Evropy a země „je ve srovnání s ostatními zeměmi stále bezpečnější“, prohlásil předseda vlády. Očkuje se tam i vakcínami z Ruska a Číny, které neschválila Evropská léková agentura.

Německo je také přesvědčeno, že zastavilo třetí vlnu pandemie a slibně tam pokračuje i imunizace obyvatel. Plně očkovaných je více než deset milionů z 83 milionů obyvatel. Na tiskové konferenci to prohlásil německý ministr zdravotnictví Jens Spahn. V Německu se za čtvrtek objevilo 8769 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2, před týdnem to bylo 11 336. Podle Institutu Roberta Kocha (RKI) je pandemie na ústupu.

„Čísla vypadají slibně,“ řekl Spahn. „Prolomili jsme hranici deseti milionů plně očkovaných. K tomu máme 32,6 milionu lidí, kteří dostali přinejmenším první dávku (očkovacího preparátu),“ řekl o osmdesátimilionové zemi. Uvedl také, že po pomalém rozjezdu se tempo očkování díky stabilním a rostoucím dodávkám vakcín zrychluje, proto očekává, že k počátku třetího čtvrtletí, tedy k červenci, dostane nejméně první dávku každý druhý obyvatel země.

Rakousko má před sebou první víkend po velkém uvolnění protikoronavirových opatření. Lidé můžou znovu do restaurací, hotelů, do divadla nebo posilovny. A zvykají si na režim, který bude později platit v celé unii: povinný je test, vyléčení z covidu nebo očkování. V Rakousku první dávku dostala víc než třetina populace, kompletně naočkovaných je 13 procent lidí.

Při návštěvě restaurací nebo kulturních akcí se lidé také musejí registrovat pro případ, že později bude nutné trasovat kontakty. Například v restauraci v centru Vídně proto umístili na stoly papírové karty s QR kódem. Po jejich načtení do telefonu se otevře webový formulář; tam hosté zadávají jméno, telefonní číslo a email.

Japonsko schválilo použití vakcín proti covidu-19 od společností Moderna a AstraZeneca. Dosud se v zemi očkovalo jen přípravkem Pfizer/BioNTech, začal se zde používat v polovině února. Dva měsíce před začátkem olympijských her v Tokiu se vláda kvůli zhoršující se situaci rozhodla očkování urychlit. Dosud dostalo alespoň jednu dávku necelých pět milionů lidí, což představuje čtyři procenta populace, píše agentura AP. Vláda tam také schválila zavedení pandemického stavu nouze v prefektuře Okinawa na stejnojmenném ostrově na jihu země. Přísná opatření tam budou platit od neděle zhruba měsíc.

Podle údajů o očkování agentury Reuters patří Japonsko ve vakcinaci k nejpomalejším mezi velkými a bohatými zeměmi. Od britsko-švédské farmaceutické firmy AstraZeneca si objednalo 120 milionů dávek vakcíny. Země látku nezačne používat, dokud se nezjistí více o velmi vzácných, ale nebezpečných případech výskytu krevních sraženin po vakcinaci tímto přípravkem, uvedl japonský ministr zdravotnictví.

Měnový fond: Ukončit pandemii je možné, bude to ale stát 50 miliard dolarů

Mezinárodní měnový fond (MMF) v pátek představil plán, jak ukončit nynější pandemii covidu-19. Je na to podle něj potřeba vynaložit asi 50 miliard dolarů (1,05 bilionu korun), což je cena za dostatečné očkování. Pokud má pandemie skončit, je podle měnového fondu potřeba do konce letošního roku naočkovat minimálně 40 procent světové populace a do konce prvního pololetí roku příštího mít naočkováno alespoň 60 procent lidí v celém světě.

Pokud se to podaří, bude to znamenat, že do roku 2025 se do globální ekonomiky dostane ekvivalent devíti bilionů dolarů (téměř 188 bilionů korun). To je podle propočtů MMF výsledek rychlejší obnovy ekonomické aktivity, z čehož budou potenciálně nejvíce těžit bohaté země.

Indie zaznamenala již přes 26 milionů nákaz

Počet lidí nakažených koronavirem od začátku pandemie překročil v Indii 26 milionů. Za posledních 24 hodin zaregistrovalo indické ministerstvo zdravotnictví 259 551 nových případů infekce. Denní počet úmrtí překročil znovu hranici 4000; přibylo jich 4209. Celkově Indie eviduje 291 331 zemřelých, informovala agentura Reuters.

V Indii, která má přes 1,3 miliardy obyvatel, počátkem května přibývalo denně i více než 400 tisíc nákaz, minulý týden ale začaly denní počty nakažených klesat, až se dostaly pod třísettisícovou hranici. Vzhledem k nedostatečnému testování jsou ale skutečné počty infikovaných i zemřelých pravděpodobně mnohonásobně vyšší.

Zhoršení zaznamenala i Argentina. Tamní vláda kvůli zhoršující se situaci vyhlásila lockdown, a to zatím do konce května. Obyvatelé této jihoamerické země se budou moci pohybovat jen v blízkosti bydliště a od šesti večer bude platit zákaz nočního vycházení. Opatření platí od soboty, informoval deník El País.

Argentina, která má asi 45 milionů obyvatel, zaznamenala za poslední den (ke čtvrtečnímu večeru) 35 884 nových nákaz koronavirem, což je dosud nejvíce za den v této zemi od počátku pandemie. Přes 25 tisíc nově odhalených nákaz denně evidují už několik týdnů a tento týden přesáhly počty 30 tisíc. Podle statistiky agentury Reuters registruje v těchto dnech třetí nejvyšší počet nákaz za den, po mnohem větší Indii a Brazílii. V Argentině rostou i počty úmrtí spojených s covidem-19, celkem jich eviduje 72 699, z toho 435 za poslední den.