V Česku budou i po neděli platit přísné zákazy. Výměna ministra zdravotnictví se nechystá

Události: V Česku budou dál platit přísná opatření (zdroj: ČT24)

Život v Česku budou dále omezovat přísné zákazy, i když původní třítýdenní uzávěra měla skončit v neděli. Ve vládě panuje shoda na prodloužení nouzového stavu – měl by být delší o čtrnáct dní či měsíc. V neděli o tom mluvili vicepremiéři Jan Hamáček (ČSSD) a Alena Schillerová (za ANO). Epidemie koronaviru však v Česku dále zpomaluje. V sobotu odhalily laboratoře v zemi 5443 nakažených, což bylo zhruba o 1500 méně než před týdnem. Nemocnice jsou ale stále přeplněné. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) se výměna ministra zdravotnictví příští týden nechystá.

On-line přenos

Koronavirus – březen

  • 22:34

    Rusko zaregistrovalo vakcínu proti covidu-19, která je určená pro zvířata. Očkovací látku nazvanou Karnivak-Kov vyvinuli vědci Federální veterinární a fytosanitární služby Rosselchoznadzor, informovala agentura TASS. Podle Rosselchoznadzoru je to první a zatím jediný preparát na světě, jenž má ochránit před nemocí z koronaviru SARS-CoV-2 zvířata.

  • 21:52

    Infekcí rychlým tempem přibývá i v Turecku, místní laboratoře pozitivní vzorky za posledních 24 hodin potvrdily v 39 302 případech, což je nejvyšší denní přírůstek od začátku pandemie

  • 21:51

    Řecko i přes nárůst počtu infekcí od příštího týdne uvolní část koronavirových opatření, aby pozvedlo morálku místních obyvatel. Na předchozí objednání se například otevřou malé obchody.

O tom, jak efektivní jsou různá protiepidemická opatření, má v pondělí ministerstvo zdravotnictví informovat opozici. Jisté je, že jeden zákaz po nedělní půlnoci skončí: přesně po třech týdnech budou moci lidé vyjít do přírody nebo sportovat i mimo území své obce, okres ale opustit nesmějí.

Podle premiéra Babiše příští týden nedojde k výměně ministra zdravotnictví. V rozhovoru pro server TN.cz uvedl také, že hlavního epidemiologa IKEM a člena Rady vlády pro zdravotní rizika Petra Smejkala mu na ministra doporučovala odborná skupina. Právě Smejkal měl podle svých slov dostat zhruba před dvěma týdny nabídku stát se ministrem, kterou odmítl. Odvolání ministra Jana Blatného (za ANO) požaduje prezident Miloš Zeman, který Babiše v pondělí přijme na zámku v Lánech.

Babiš také ve svém pravidelném videu uvedl, že Česká republika od začátku očkování proti covidu-19 obdržela 1 513 370 dávek vakcín. Z nich dosud nebylo podáno 182 181 dávek. Vakcíny jsou podle premiéra na očkovacích místech, Česko nemá žádné přebytečné rezervy. Očkovacích míst je 233.

Vláda chce prodloužit nouzový stav, rozšíří se testování ve firmách

Nynější nouzový stav v Česku končí 28. března, ve vládě je ale shoda na jeho prodloužení. Vicepremiérka a ministryně financí Schillerová v Otázkách Václava Moravce uvedla, že se kabinet předběžně domluvil, že požádá poslance o prodloužení o celých třicet dní. Vicepremiér a ministr vnitra Hamáček mluvil v televizi Prima o prodloužení minimálně o 14 dní, tedy do 11. dubna.

Schillerová také sdělila, že v pondělí kabinet pravděpodobně projedná další rozšíření testování ve firmách. Povinnost pravidelně testovat by tak měly i firmy do deseti zaměstnanců a živnostníci. Kabinet bude podle Schillerové zvažovat také častější testování. Možnosti jsou podle Schillerové dvě – povinné testy jednou za pět dní, nebo zvýšení frekvence testování z jednoho testu týdně na dva.


V Otázkách Václava Moravce vystoupil i epidemiolog Smejkal, podle něhož rada možná doporučí zavřít okolo Velikonoc na několik dní průmyslové podniky. Mělo by to podle něj významný vliv na pokles počtu nakažených. Proti uzavírání průmyslu se naopak postavil poradce prezidenta pro zdravotnictví, epidemiolog Roman Prymula.

Počty nakažených klesají, nemocnice zažívají nápor

V sobotu odhalily laboratoře v zemi 5443 nakažených, což bylo zhruba o 1500 méně než před týdnem. Od začátku tohoto týdne v Česku přibylo 62 435 potvrzených případů, minulý týden jich od pondělí do soboty bylo 73 693. Reprodukční číslo kleslo z 0,87 na 0,85.

Navzdory poklesům zůstává kapacita nemocnic stále takřka vyčerpaná, ovšem i v tomto případě se situace lepší. K sobotě bylo v nemocnicích 8168 pacientů s koronavirem, oproti pátku to byl pokles téměř o šest set hospitalizovaných. Na začátku týdne bylo v nemocnicích více než 9400 covidových pacientů. Výrazně pomaleji ale klesá počet lidí v těžkém stavu. V sobotu jich bylo 1970, na začátku týdne 2054.

K nedělnímu ránu bylo v českých nemocnicích na odděleních JIP a ARO volných dvanáct procent lůžek, pro covidové pacienty jich bylo určených 124. Nejhorší situace je v Karlovarském kraji, kde jsou na těchto odděleních volná tři lůžka, jedno z nich je pro pacienty s koronavirem. Standardních postelí s kyslíkem je v Česku volných 24 procent, na covidových odděleních to znamená 907 volných míst.

Od loňského začátku epidemie se v České republice novým typem koronaviru prokazatelně nakazilo 1 469 547 lidí. Více než 1 253 000 z nich se již z nemoci vyléčilo. Aktuálně by tak v zemi mělo být podle dat ministerstva přibližně 232 400 nakažených, většina s lehkým průběhem nemoci.