V nemocnicích výrazně roste spotřeba kyslíku. K pátku bylo hospitalizováno 8632 pacientů

Události: V nemocnicích stoupá spotřeba kyslíku (zdroj: ČT24)

V pátek přibylo v Česku 9624 potvrzených případů koronaviru, což je zhruba o 5300 méně než minulý týden, končící týden byl ale pro nemocnice tím zatím nejhorším. Postarat se musely v jednom dni o 9 a půl tisíce pacientů s covidem. Před víkendem hospitalizovaných ubylo, výrazně ale roste spotřeba kyslíku, který je během epidemie jedním z nejdůležitějších léků. Ústřední krizový štáb nařídil prověřit stávající dodávky. Pokud by bylo plynu málo, nařídí vláda výrobcům, aby ho přednostně poskytovali nemocnicím.

On-line přenos
Koronavirus – březen
22:34

Rusko zaregistrovalo vakcínu proti covidu-19, která je určená pro zvířata. Očkovací látku nazvanou Karnivak-Kov vyvinuli vědci Federální veterinární a fytosanitární služby Rosselchoznadzor, informovala agentura TASS. Podle Rosselchoznadzoru je to první a zatím jediný preparát na světě, jenž má ochránit před nemocí z koronaviru SARS-CoV-2 zvířata.

21:52

Infekcí rychlým tempem přibývá i v Turecku, místní laboratoře pozitivní vzorky za posledních 24 hodin potvrdily v 39 302 případech, což je nejvyšší denní přírůstek od začátku pandemie

21:51

Řecko i přes nárůst počtu infekcí od příštího týdne uvolní část koronavirových opatření, aby pozvedlo morálku místních obyvatel. Na předchozí objednání se například otevřou malé obchody.

Navzdory poklesu případů jsou nemocnice stále na hranici svých kapacit. K pátku bylo s covidem hospitalizováno 8632 pacientů, přibližně o tři sta méně než ve čtvrtek. V těžkém stavu bylo 1990 z nich, což byl mírný pokles. V sobotu ráno bylo na jednotkách intenzivní péče a ARO v českých nemocnicích volných 11 procent lůžek, pro covidové pacienty jich bylo k dispozici 128. Standardních lůžek s kyslíkem bylo volných 24 procent, pro lidi s covidem to znamenalo 836 míst.

Nemocnice také stále častěji řeší zásoby kyslíku. Například ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady před začátkem epidemie k pacientům proudilo zhruba jedna a půl tuny kyslíku denně, teď je spotřeba víc než trojnásobná – až pět tun. V nádrži má kyslík minus 180 stupňů. Nejdřív se proto musí jeho teplota zvýšit na pokojovou teplotu. Na jednotlivá oddělení se pak rozvádí potrubím.

„Pokud ho chceme poskytnout pacientovi, tak nejjednodušší je buď maska, anebo takzvané brýle, které jsou pohodlnější. Tímto způsobem se dá poskytnou až šest litrů kyslíku za minutu,“ sděluje ředitel nemocnice Petr Arenberger. Právě dýchání teď u pacientů nemocnice řeší víc než kdy dřív. Koronavirus postihuje hlavně plíce a při těžším průběhu tak kyslíková maska nestačí. Je pak potřeba použít přístroj pro vysokoprůtokovou aplikaci kyslíku.

Ne ve všech nemocnicích je ale kyslíku pro pacienty dostatek. Třeba v pražské nemocnici Milosrdných sester sv. Karla Boromejského pod Petřínem si dříve vystačili s kyslíkem, který si sami vyrobili. Kvůli nárůstu počtu pacinetů s covidem ale jeho spotřeba vzrostla v poslední době na čtyřnásobek.

Nemocnice proto na konci února vypsala sbírku na novou stanici. Během pár dnů lidé poslali víc než dva miliony a stejnou částkou přispělo město. Hotovo by mělo být v červnu. Nejen místní zdravotníci ale doufají, že v té době už bude většina pacientů dýchat bez přístrojů a lidé na ulicích bez respirátorů.

Problémem zůstává nedostatek vakcín

Od 27. prosince se v Česku proti novému typu koronaviru očkuje. Zdravotníci dosud aplikovali 1 308 403 dávek vakcíny. Obě potřebné dávky zatím dostalo více než 354 tisíc lidí. V pátek bylo očkováno 38 133 lidí.

Do očkování se zatím zapojilo přes čtyři tisíce praktických lékařů. Problémem ale zůstává nedostatek vakcín. Když dorazí, řada lékařů je ochotná očkovat i o víkendu. Například sokolovský praktický lékař Miroslav Makovec dostal tento týden sto dávek vakcíny, kvůli tomu zůstal se svými dvěma sestrami v práci i v sobotu. Očkuje pouze seniory. 

„Náročné je to hlavně časově tím, že každému musíme jednotlivě zavolat. Musíme zjistit, jestli nejsou zaregistrováni někde jinde, protože nemáme přebírat pacienty očkovacím centrům,“ sděluje Makovec. Lékař by zvládl naočkovat 400 lidí za měsíc, ale nemá čím.

Tendr na testy do škol

Správa státních hmotných rezerv (SSHR) v noci na sobotu vypsala tendr na dodávku pěti milionů antigenních testů do škol. Přihlásit se mohou jen firmy, které nabízejí předem schválené testovací sady. Uzávěrka soutěže je v úterý v poledne. Informoval o tom Radiožurnál a server Seznam Zprávy.

O pořízení antigenních testů do pohotovostních zásob SSHR a jejich distribuci školám rozhodla ve čtvrtek vláda, ministerstvo zdravotnictví poslalo správě hmotných rezerv nové zadání k tendru v pátek večer.

„My jsme okamžitě zahájili přípravu této zakázky. Ještě v noci obdrželo e-mailem poptávku asi 249 firem,“ řekl Radiožurnálu ředitel SSHR Pavel Švagr. Podle něj bude z čeho vybírat. Seznam vhodných testů vypracovalo ministerstvo zdravotnictví. „Čítá celkem 48 druhů testů prováděných z nosu a jejich výrobců,“ sdělil Švagr Seznam Zprávám.

Vybraná firma musí nejméně 1,5 milionu testů dodat do konce března, zbytek pak do 12. dubna.

Nejhůř je na tom Jindřichohradecko

V pátek přibylo v České republice 9624 potvrzených případů koronaviru, zhruba o pět tisíc tři sta méně než minulý týden. Poprvé od poloviny února tak nárůst nakažených ve všední den klesl pod deset tisíc. Reprodukční číslo k sobotě kleslo z 0,93 na 0,87. Pod hranicí 0,9 bylo naposledy 23. ledna.

Nejhorší situace je momentálně na Jindřichohradecku, kde za uplynulý týden zaznamenali 1062 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Následuje Mladoboleslavsko s tisícem případů na 100 tisíc obyvatel. Naopak relativně nejlépe na tom je nyní Chebsko, kde v posledních sedmi dnech přibylo 194 případů na 100 tisíc nakažených.

Vysoké zůstávají počty obětí. V tomto týdnu s koronavirem dosud zemřelo 878 lidí, ve třech dnech jich bylo alespoň dvě stě. Na pátek zatím připadá 74 obětí. Počet lidí, kteří s nákazou covid-19 od začátku epidemie zemřeli, vzrostl na 24 530.

Opatření odsouvají začátek chatařské sezony. Zákaz pohybu zasáhl i svatby (zdroj: ČT24)

Laboratoře v pátek zpracovaly více než 132 tisíc testů. Zhruba 102 tisíc vzorků bylo prověřeno antigenními testy, které jsou méně citlivé než PCR testy. Podíl pozitivních případů odhalených preventivním testováním v pátek činil 1,2 procenta, před týdnem se blížil dvěma procentům. Klesal i počet pozitivních testů u lidí vykazujících příznaky, nebo u lidí, kteří měli možný kontakt s nakaženým.

Od loňského března se koronavirem v Česku prokazatelně nakazilo 1 459 406 lidí. Téměř 1244 tisíc z nich se už z nemoci vyléčilo. V zemi je tak nyní podle dat ministerstva zhruba 231 tisíc nakažených, většina s mírným průběhem nemoci.

Vydáno pod