Premianti už očkují všechny dospělé. Od nejstarších začali všichni, mnozí přidávali vybrané profese

Zatímco ve většině světa jsou nyní vakcíny proti covidu-19 dostupné zatím jen pro seniory či příslušníky nejrizikovějších povolání, některé země rozšiřují nárok na očkování téměř na všechny obyvatele. Jednou z nich je Izrael, kde se mohou nechat očkovat všichni dospělí. Stejný přístup oznámily nedávno i Spojené státy. Jinde, jako třeba v Chile, se neočkuje výhradně podle věku, ale přednost mají kromě zdravotníků i lidé pracující na některých dalších pozicích.

Izrael platí za jednu z nejúspěšnějších zemí v rychlosti očkování proti covidu-19. Podle středečních údajů na webu listu The Times of Israel dostalo v téměř devítimilionovém Izraeli první dávku přes pět milionů lidí a druhou víc než čtyři miliony. V Izraeli se mohou přihlásit všichni obyvatelé starší šestnácti let.

Kromě toho země začátkem měsíce oznámila, že očkování bude nově dostupné i pro lidi, kteří už onemocnění covid-19 prodělali. Obdržet by podle doporučení ministerstva zdravotnictví měli jednu dávku devadesát dní po vyléčení. Těchto obyvatel je bezmála osm set tisíc, přičemž zhruba 104 tisíc z nich už vakcínu dostalo.

Děti od dvanácti let možná už na jaře

Izrael zatím proti covidu-19 neočkuje občany mladší šestnácti let, kterých jsou podle The Times of Israel asi tři miliony. I to by se ale mohlo brzy změnit.

Podle izraelské televizní stanice Kanál 12 by mohlo už na jaře začít očkování dětí od dvanácti let. Poradní panel ministerstva zdravotnictví o tom podle stanice začne jednat, jakmile společnost Pfizer zveřejní předběžná data o bezpečnosti vakcíny u dětí ve věku 12–⁠15 let. Údaje se podle stanice očekávají koncem dubna nebo začátkem května.

Izraelské ministerstvo zdravotnictví podle televize předpokládá, že vakcína Pfizer/BioNTech má u dětí stejnou účinnost, a nebude tak se schválením čekat na zveřejnění celé klinické studie. Očkování již obdrželo zhruba dvě stě Izraelců mladších šestnácti let, kteří byli zařazeni k rizikovým skupinám a byla jim udělena výjimka. U žádného z nich se neprojevily vážné vedlejší účinky.

USA: Do května všichni dospělí „ve frontě“

Podobnou strategii jako Izrael volí i Spojené státy. V zemi bylo podle Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) zatím naočkováno víc než 72 milionů lidí (22 procent) první dávkou a 39 milionů lidí (12 procent) dostalo i druhou dávku.

Prezident Joe Biden minulý týden ve svém prvním projevu k národu v hlavním televizním vysílacím čase oznámil, že chce, aby byla vakcína dostupná pro všechny obyvatele starší osmnácti let. „Všichni dospělí Američané budou způsobilí pro to dostat vakcínu nejpozději 1. května. To je mnohem dřív, než se čekalo,“ prohlásil Biden.

Prezident vyžaduje, aby na začátku května všech padesát států bralo všechny dospělé jako kandidáty pro očkování. Dodal, že to neznamená, že každý dospělý Američan dostane injekci vakcíny už v květnu, všichni se už ale budou moci „postavit do fronty“.

Vakcína pro lidi se zdravotními komplikacemi a učitele

Podle webu stanice CNN se zatím do této fáze dostaly státy Aljaška a Mississippi. Další státy okruh lidí s nárokem na vakcínu rozšiřují například na obyvatele, kteří patří s ohledem na svůj zdravotní stav k potenciálně rizikovým pacientům. Po celých Spojených státech se mohou nechat očkovat učitelé.

Zdravotní politika je v americkém federálním systému do značné míry v rukou jednotlivých států, mluvčí amerického ministerstva zdravotnictví však listu The Wall Street Journal řekl, že jelikož distribuci vakcín do států zajišťuje federální administrativa, musí se místní vlády řídit jejími pokyny ohledně toho, kdo má na dodané dávky nárok a jak mají být rozděleny.

Biden dále zopakoval slib, že Spojené státy budou mít do konce května dostatečné zásoby vakcín pro dokončení imunizace dospělého obyvatelstva, a oznámil další kroky k zrychlení vakcinace včetně nových center pro hromadné očkování či povolání zubařů, veterinářů a studentů medicíny do role „vakcinátorů“. Dále slíbil zprovoznění portálu, kde si lidé budou moci vyhledat očkovací místo s připravenými dávkami.

Chile očkovalo nejdřív zdravotníky

Výhradně v závislosti na věku nepodává vakcínu ani Chile. V zemi měli nejprve nárok na očkování zdravotníci, poté následovali senioři, učitelé, lékárníci, policisté a lidé se zdravotními problémy, podle věku jsou pak tyto skupiny rozepsány v časovém harmonogramu, uvádí web Vox.

Země se minulý týden stala aktuálně nejrychleji očkující na světě, obě dávky vakcíny tam podle údajů webu Our World in Data, na kterém se podílí Oxfordská univerzita, dostalo dvanáct procent populace.