Někteří rybáři začali s výlovy předčasně. Obávají se komplikací při nákaze koronavirem

Události v regionech: Rybáři loví předčasně, bojí se viru (zdroj: ČT24)

Blatenští rybáři začali s jarními výlovy svých rybníků dřív než v předchozích letech. Snaží se tím snížit riziko, že by se zpozdili kvůli případné nákaze koronavirem. Na jaře loví hlavně násadové ryby, které si zákazníci objednali.

Ve větru slova blatenských rybářů zanikají. Vítr jim také unáší ryby zpátky ke břehu. Proto je musí vícekrát nahánět do sítí. Rybáři se ale obávají vážnějšího zdržení, které by mezi nimi způsobila případná nákaza koronavirem. Pak se výlovy zkomplikují. Proto začali dřív a pro jistotu si dělají rezervu. Na násadu totiž čekají zákazníci.

„Potřebují si nasadit buď své rybníky, nebo rybáři svazáci toky,“ vysvětlil obchodní náměstek společnosti Blatenská ryba Václav Milota. Podnik hospodaří na šestnácti stech hektarech vodní plochy a zaměstnává kolem sedmdesáti lidí.

Podle blatenských rybářů je po několika letech dostatek vody v rybnících, a to zlepšuje podmínky pro chov. „Jak se k přírodě a k rybníku chováme, tak nám to rybník zase vrátí,“ dodal vedoucí rybářského střediska Blatná Augustin Ráž.

Rybáři v současnosti čistí mříže, aby jim utekla voda, jinak se to ucpe listím a drobnými rybami. Teď záleží hodně na počasí, kdy se rybník v Blatné znovu naplní.