Ve státních nemocnicích zbytečně leží vakcíny, tvrdí Hřib. Zbytky nové dodávky a železná zásoba, brání se Babiš

Podle pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) jsou ve skladech pražských fakultních nemocnic tisíce nepoužitých dávek vakcíny Pfizer/BioNTech. Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že jde o čerstvou dodávku, která nebyla ještě všechna rozvezena, a o rezervu určenou pro kraje. Podle Chytré karantény je většina dávek, o nichž se zmínil primátor, určena pro úterní očkování. Premiér Hřiba vyzval, aby se místo zásob státních nemocnic staral o Prahou řízená očkovací centra. Hřib však na svém tvrzení trvá.

V úterý ráno přijelo do Prahy 220 tisíc dávek vakcíny Pfizer/BioNTech. Část z nich jsou podle premiéra Babiše vakcíny, o nichž pražský primátor Zdeněk Hřib uvedl, že „leží zbytečně v pražských státních nemocnicích“. Babiš reagoval tím, že kvůli tomu, že přijely ráno, ještě nebyly všechny rozvezené. „Není možné chtít, když ráno přijde 220 tisíc vakcín, aby odpoledne byly naočkované. Takhle to nefunguje,“ uvedl. Dodal, že „část těchto vakcín Pfizer je rezerva pro celou Českou republiku“.

Hřib však na svém tvrzení trvá. V rozhovoru pro ČT upřesnil, že včetně zbytků úterní dodávky je v pražských státních nemocnicích přes 30 tisíc dávek, před ní jich bylo 15 tisíc. Považuje za chybu, aby byly tak velké rezervy očkovacích látek vzhledem k novým dodávkám. „V ideálním případě by měly být ve státních nemocnicích skladem maximálně nízké stovky dávek, a rozhodně ne desítky tisíc,“ poznamenal.

Nejvíc neaplikovaných ampulek bylo podle údajů pražského magistrátu uskladněno v Ústřední vojenské nemocnici, a to 2574, dalších 678 bylo na Bulovce a 585 ve Všeobecné fakultní nemocnici. Z jedné lahvičky lze získat až šest dávek vakcíny.

„Jsem si vědom, že situace v jiných krajích ČR je odlišná a často i horší než v Praze. Záleží mi na tom, aby byly očkovací látky distribuovány rovnoměrně a spravedlivě. Apeloval jsem na premiéra, aby zajistil neprodlený rozvoz dávek vakcíny Pfizer, které leží zbytečně v pražských státních nemocnicích,“ uvedl primátor. Upřesnil, že kraje a hlavní město nemají na distribuci vakícny Pfizer/BioNTech vliv, rozhodují pouze o rozdělení dávek přípravků Moderna a AstraZeneca. 

Údaje, o nichž se Hřib a magistrát zmínili, však zpochybnil i tým Chytré karantény. Podle jeho údajů bylo v pondělí večer v Praze 12 tisíc dávek vakcíny Pfizer, z toho 8679 na úterní očkování. Nouzovou zásobu pro kraje představuje 3510 dávek.

V Praze postupuje očkování zdaleka nejrychleji ze všech regionů. Z celorepublikového počtu 863 tisíc dávek jich bylo v hlavním městě podáno 176 tisíc, druhý Jihomoravský kraj zatím vykazuje 98 tisíc aplikovaných dávek. Zcela dokončené očkování – tedy se dvěma dávkami – má v Praze 68 tisíc lidí, v celé republice 268 tisíc lidí.

UDÁLOSTI: Lékaři v pondělí podali 30 tisíc dávek očkování proti covidu-19 (zdroj: ČT24)

Očkování zrychluje. Přichází více vakcín, podle premiéra Babiše dorazí do Česka do konce týdne 302 tisíc dávek. 

V minulém týdnu se počet podaných dávek v pracovní dny pohyboval kolem třiceti tisíc oproti dvaceti tisícům v přechozích dnech, kolem deseti tisíc lidí podstoupilo vakcinaci i v sobotu a v neděli. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) by chtěl, aby se v tomto týdnu očkovalo alespoň 35 tisíc lidí denně, od dubna by podle něj mělo vakcinaci podstoupit každý den přes sto tisíc zájemců.

Babiš uvedl, že na termín očkování ještě čeká asi 280 tisíc lidí, kteří se k vakcinaci registrovali, kromě seniorů nad 70 let je podle něj potřeba očkovat i pedagogy nebo například policisty. Vláda proto zatím nemá jasno, kdy se otevřou rezervace na očkování pro lidi pod 70 let. „Jsou to miliony lidí,“ poznamenal.