Pandemie ve světě: Německo otevírá květinářství, v Polsku se po rozvolnění situace zhoršuje

Události: Koronavirus v Polsku (zdroj: ČT24)

Německo pokračuje v postupném uvolňování protikoronavirových opatření, otevřít se mohou s omezeným počtem lidí květinářství, knihkupectví či zahradní markety. Rozvolňovat začíná také Anglie, kde se do škol vrátí žáci. Naopak jiné evropské země, například Finsko, Maďarsko nebo některá polská vojvodství, restrikce od pondělí zpřísňují.

On-line přenos

Koronavirus – březen

  • 22:34

    Rusko zaregistrovalo vakcínu proti covidu-19, která je určená pro zvířata. Očkovací látku nazvanou Karnivak-Kov vyvinuli vědci Federální veterinární a fytosanitární služby Rosselchoznadzor, informovala agentura TASS. Podle Rosselchoznadzoru je to první a zatím jediný preparát na světě, jenž má ochránit před nemocí z koronaviru SARS-CoV-2 zvířata.

  • 21:52

    Infekcí rychlým tempem přibývá i v Turecku, místní laboratoře pozitivní vzorky za posledních 24 hodin potvrdily v 39 302 případech, což je nejvyšší denní přírůstek od začátku pandemie

  • 21:51

    Řecko i přes nárůst počtu infekcí od příštího týdne uvolní část koronavirových opatření, aby pozvedlo morálku místních obyvatel. Na předchozí objednání se například otevřou malé obchody.

Německo začalo s uvolňováním restrikcí před týdnem, kdy se otevřela například kadeřnictví. Nyní k nim přibudou další služby, mimo jiné masáže či autoškoly, jejich klienti ale musejí mít negativní test na koronavirus. Každý obyvatel Německa má od pondělí nárok na jeden rychlotest týdně zdarma.

„Němci nyní mohou na návštěvu ke známým či příbuzným. Budou moci i do dříve uzavřených obchodů, v drtivé většině si ale musí zboží vybrat dopředu a pak se do prodejny teprve dostavit. Otevírají se rovněž kosmetické salony nebo květinářství,“ okomentoval situaci zahraniční zpravodaj ČT Martin Jonáš.

Obchody, galerie, muzea či botanické a zoologické zahrady se mohou v Německu otevřít jen v regionech s nízkým počtem nových případů nákazy na počet obyvatel. V těch se také nově může setkávat až pět lidí ze dvou domácností, nyní může na návštěvu jen jeden člověk z cizí domácnosti. 

Za další dva týdny by se mohly v Německu, rovněž jen v oblastech s příznivější epidemickou situací, otevřít divadla, kina, koncertní sály nebo zahrádky restaurací. „Je přesně stanoveno, za jakých podmínek a ke kterému datu se začne otevírat. Je to ale podmíněno pozitivním vývojem epidemie v Německu,“ uvedl Jonáš. Hranicí je 50 nově nakažených na sto tisíc obyvatel za týdenní období.

Podle zpravodaje se přitom koronavirová situace v zemi příliš nelepší. „Rozdíly mezi regiony jsou obrovské, na různých místech vypadá epidemická situace odlišně. Nákaza je nápadně přítomna v oblastech, které leží blízko nebo těsně u českých hranic,“ dodal.

Anglie začíná uvolňovat

S uvolňováním opatření začíná i Anglie. V pondělí se otevřou školy, nadále v nich ale bude omezené sdružování. Jde o první fázi z celkem čtyř plánovaných, většina omezení bude zrušena až v červnu. Dále tak platí zákaz mezinárodního cestování a zavřené jsou restaurace i některé obchody.

Opatrný odchod z koronavirové uzávěry umožnila podle premiéra Borise Johnsona mimo jiné úspěšná očkovací kampaň. „První dávku už dostalo přes 22 milionů obyvatel, to znamená asi 42 procent dospělé populace. Nejnovější číslo denního očkování bylo 416  tisíc za 24 hodin.“ připomněl spolupracovník Českého rozhlasu v Londýně Jan Jůn. Dodal, že tamní omezení byla mnohem tvrdší než vše, co zažilo Česko.

Události, komentáře: Pandemická situace v Německu (zdroj: ČT24)

Polsko doplácí na otevření škol či kin

Polsko v minulých dnech zaznamenalo drastický nárůst počtu nakažených. Za uplynulých sedm dní průměrně testy odhalily v osmatřicetimilionové zemi přes 12,5 tisíce nových případů denně.

Podle zpravodaje ČT Lukáše Mathého je to důsledek dvou faktorů. Prvním je rozvolnění: vláda 12. února otevřela kina a divadla, od poloviny ledna chodí žáci prvních až třetích ročníků do škol a otevřené jsou i hotely. Druhým důvodem je šíření britské mutace. V některých vojvodstvích se kvůli ní začalo znovu zpřísňovat.

Naději přináší očkování. „Polsko patří mezi velkými evropskými státy k těm úspěšnějším,“ vypíchl Mathé. První dávku už dostalo dva a čtvrt milionu lidí, obě pak téměř milion tři sta tisíc. Očkuje se vakcínami od společností Pfizer, Moderna a AstraZeneca.

Finsko zavírá restaurace, Maďarsko obchody či školy

Zpřísnění opatření čeká naopak od pondělí obyvatele Finska, kde se na tři týdny zavřou bary a restaurace a starší žáci přejdou na distanční výuku. Pro mladší žáky zůstanou školy nadále otevřené.

V Maďarsku se na dva týdny uzavřou obchody vyjma těch s nezbytným zbožím. Až do 7. dubna se zavřou i školky a základní školy. V zemi také nadále platí zákaz nočního vycházení, je omezeno shromažďování a restaurace mohou vydávat pouze jídlo s sebou.

Von der Leyenová: EU může vývoz vakcín zablokovat

EU může kdykoli znovu zablokovat vývoz vakcín, jako to udělala minulý týden Itálie se zásilkou 250 tisíc dávek od firmy AstraZeneca do Austrálie, prohlásila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Rovněž ujistila, že farmaceutické firmy navýší dodávky do unijních zemí, které budou mít ve druhém čtvrtletí k dispozici sto milionů dávek měsíčně.

EU se zákazem vývozu vakcín vyrobených na jejím území brání proti nedodržování smluvních závazků výrobců. Spor vede s britsko-švédskou společností, která podle Říma trvale zpožďuje dodávky. Od konce ledna do začátku března EU udělila 174 povolení k vývozu vakcín do 29 nečlenských zemí. Jednalo se o miliony dávek, a to hlavně od společností Pfizer a BioNTech.

obrázek
Zdroj: ČT24

Komise zavedením kontrol exportu kritizovaných Austrálií i dalšími zeměmi světa reagovala na nespokojenost členských států bloku s pomalým rozjezdem očkování. Zatímco část zemí v čele s Itálií a Francií omezení hájí, někteří činitelé Komise nabádají k jeho opatrnému využívání, aby neporušovalo pravidla volného obchodu Světové obchodní organizace (WTO). 

Izrael začal očkovat palestinské dělníky

Izrael zahájil očkování Palestinců, kteří v zemi nebo židovských osadách na Západním břehu Jordánu pracují. Vakcinace přípravkem společnosti Moderna se má týkat více než 100 tisíc lidí. Židovský stát pěti milionům Palestinců zatím poskytl dva tisíce dávek vakcíny a dalších 10 tisíc jim darovalo Rusko. Ruských přípravků Sputnik V má samospráva už 30 tisíc dávek.

Izraelská vláda během neděle schválila změny, díky kterým se mohou otevřít tamní restaurace nebo letiště. V některých oblastech dokonce začala i školní prezenční výuka. Všeobecné rozvolnění bylo přitom možné díky očkování, obě dávky totiž získalo už čtyřicet procent obyvatel židovského státu.

Očkování snížilo přenositelnost viru, tvrdí vědci

Země je díky pokročilé vakcinaci zajímavá i pro vědce. Data totiž ukazují, že očkování významně přispělo k snížení přenositelnosti koronaviru. Podle biochemičky Michal Linialové z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě je ovšem nutné počkat dalších šest týdnů, aby se povedlo získat průkaznější data.

„Podstatná část populace dostala vakcínu, koronavirus tu s námi ale stále zůstává. Je to unikátní situace, ve které můžeme studovat, za jakých okolností se v Izraeli člověk nakazí. Jsme malá země s velmi rušnými místy, takže kontakty mezi naočkovanými a komunitními ohnisky nákazy jsou tak časté, že dokážeme srovnávat naočkované a nenaočkované. Můžeme podle dat odhadovat, že vakcíny skutečně snižují potenciál nakažení dalších lidí pětkrát až desetkrát,“ řekla Linialová.

V Izraeli se nejčasteji vyskytuje britská varianta koronaviru. Ta se podle biochemičky sice šíří extrémně efektivně, ale není tolik agresivní. „Ta varianta je nakažlivější, ne agresivnější. Nicméně vakcíny Moderna nebo Pfizer jsou v tomto ohledu neskutečně účinné. Ty další varianty, jako třeba jihoafrická nebo brazilská, mají jiný příběh. Vypadá to, že na ně ty zmíněné vakcíny tolik nezabírají,“ dodala.