Pokud ruskou a čínskou vakcínu schválí EMA, nebudeme je nijak nálepkovat, říká Jourová

UK: Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová (zdroj: ČT24)

Evropská komise se brání kritice členských zemí, které svádějí pomalý rozjezd očkování na nedostatek vakcín nasmlouvaných Bruselem. Ten tvrdí, že státy nemusejí shánět látky v Rusku a Číně, protože stejně nedorazí dřív než Unií schválené přípravky. Jak Komise nahlíží na vakcíny z východu? Podle místopředsedkyně Věry Jourové (ANO), která byla hostem Událostí, komentářů, neutrálně. Pokud projdou certifikací Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA), můžou se k očkování použít.

„V žádném případě neříkám, že co je západní, je dobré, a co je východní, je špatné. Naslouchám expertům a odborníkům. Ti říkají, že ruská vakcína Sputnik V má velice dobré hodnocení. Pokud proběhne úspěšně certifikace u EMA, tak nebudeme té vakcíně dávat žádnou nálepku, národnost nebo ideologii. Je to vakcína, která může pomáhat a bude pomáhat k zajištění zdraví občanů,“ říká místopředsedkyně Evropské komise.

Na otázku, zdali by se sama nechala očkovat ruskou či čínskou vakcínu, odpověděla Jourová podobným způsobem. Podle ní je základem schválení látek Evropskou agenturou. „Nerada bych se nechala očkovat nějakou jinou vakcínou než schválenou.“

Prezident Miloš Zeman i premiér Andrej Babiš (ANO) se dříve vyjádřili, že by umožnili dobrovolné očkování ruskou a čínskou vakcínou bez schválení od EMA. Podobný přístup zvolil maďarský premiér Viktor Orbán, který se sám nechal čínskou vakcínou naočkovat. Babiš svá vyjádření ale později zmírnil.

Podle Jourové si premiér uvědomil, že by v případě očkování nepotvrzenou látkou na sebe český stát bral plnou odpovědnost za škody, které by se mohly necertifikovanými vakcínami způsobit. „Pokud si státy zajistí neschválené vakcíny a odsouhlasí si je na svém území, tak to dělají na vlastní zodpovědnost,“ podotýká Jourová.  

Ruská vakcína Sputnik V už schvalovacím procesem EMA prochází. Ten by podle znalců mohl trvat několik týdnů až měsíců. „Délka bude záviset také na tom, zdali bude Ruská federace ochotna pustit inspektory na místa, kde se ta vakcína vyrábí. To je také součást certifikace,“ vysvětluje místopředsedkyně EK.  Žádná z čínských vakcín zatím o schválení nepožádala.

Další látky od jiných výrobců už se také schvalují. Příští týden by se měla povolit vakcína firmy Johnson & Johnson a na dobré cestě je podle Jourové také ta od společnosti CureVac.

Do Česka se v březnu dodá milion vakcín, v dubnu dva

Obrat některých členských států k vakcínám z východu způsobil z velké části nedostatek dodávek, kvůli kterému čelí Komise kritice. Šéfka EK Ursula von der Leyenová sama přiznala, že se podcenila fáze výroby. To potvrdila i Jourová, podle které už se ale vrací do původní linie, a například firma Pfizer bude dávky dodávat znovu v měřítku, které bylo původně nasmlouváno.

„Kolegové se hodně snaží o to, aby fungovaly zásobovací řetězce, aby byly na místě ingredience, aby se výroba zrychlila. U Pfizeru už se tak povedlo, doufejme, že to bude platit i pro Modernu a AstraZenecu.“

Pro pandemií nejpostiženější zemi EU Česko se plánuje dovoz několika milionů dávek během dvou měsíců. „V plánu je do konce března dodat ještě milion vakcín, během dubna dva miliony. Bude velmi důležité, aby se tyto vakcíny proočkovaly,“ apeluje Jourová.

Kvůli zhoršující se situaci a nedostatku vakcín požádal premiér Babiš ostatní země EU, aby Česku část svých vakcín poskytly. Několik tisíc dávek se rozhodly poslat například Francie nebo Německo.