Polsko zasáhla třetí vlna pandemie, některé okresy čelí nové uzávěře

Polsko čelí rostoucí třetí vlně pandemie koronaviru. V týdnu přibývalo ve srovnání s tím předešlým o třetinu víc případů, průměrně 9300 denně. Země zpřísnila režim na hranicích s Českem a Slovenskem a pravidla zakrývání úst a nosu. Kontakty mezi lidmi se ale vláda rozhodla omezit jen ve Varmijsko-mazurském vojvodství severně od Varšavy.

Ve Varmijsko-mazurském vojvodství se nákaza šíří dvakrát rychleji než ve zbytku Polska. Podle odhadů tam za víc než dvěma třetinami případů stojí britská mutace viru. A právě proto se zpřísňovalo.

Žáci nebudou moci do škol, zavřela se muzea, kina i divadla. Znovu se vyprázdnila i sportoviště, v obchodních centrech se smí nakupovat jen v minimu prodejen. Pro hotely, které se díky tamní přírodě těší u Poláků velké oblibě, platí po dvou týdnech opět zákaz přijímat hosty.

Ve srovnání s Českem jsou tam zavedená opatření mírná. Vláda neomezila pohyb, dál mohou mít otevřeno všechny obchody přístupné z ulice a v provozu je také řada služeb včetně kadeřnictví nebo kosmetických salonů.

Další regiony jsou na hraně

Větší uzávěra teď hrozí nejméně dalším pěti regionům – na severu, západě a jihu země. Ministerstvo zdravotnictví odhaduje, že třetí vlna v Polsku vyvrcholí na konci března, kdy bude v týdenním průměru přibývat za den 12 tisíc nových případů. Spoléhá se na to, že až pětina Poláků už covidem prošla.

Polský ministr zdravotnictví Adam Niedzielski připustil, že všechny plány a dlouhodobé předpovědi, které prezentovali, jim bohužel nevycházejí.

Ubránit se třicetitisícovým přírůstkům z podzimu má Polsku pomoci i očkování. Obě dávky dostalo už bezmála milion dvě stě tisíc lidí, víc než milion zatím tu první.