V sobotu přibylo v Česku 7798 nových případů koronaviru

Laboratoře v Česku v sobotu potvrdily 7798 případů koronaviru, zhruba o tisíc víc než před týdnem. Je to nejvyšší sobotní počet od 9. ledna. V nemocnicích je s covidem-19 ve vážném stavu dál přes 1500 pacientů. S nákazou se nyní potýká téměř 150 tisíc lidí. Někteří starostové mezitím upozorňují na možné komplikace způsobené zákazem cest mezi okresy, který bude platit od pondělí.

Sobotních 7798 odhalených případů koronaviru je pátým nejhorším víkendovým výsledkem, vůbec nejvyšší počet nakažených byl o volném dni hlášen 24. října, kdy laboratoře potvrdily 12 473 případů. V první desítce nejhorších víkendových dnů jsou tři neděle, kdy se obecně testuje nejméně.

Aktuální počet 147 584 lidí s potvrzenou nákazou je dosud nejvyšší. Reprodukční číslo, které udává průměrný počet dalších nakažených od každého pozitivního, kleslo o tři setiny na hodnotu 1,19. Pokud je údaj nad jedna, epidemie zrychluje. Tempo šíření nákazy je tak nadále vysoké.

Index PES se zvýšil o bod na 79 bodů. Zůstává tak už 15 dní v nejpřísnějším, pátém stupni. Indexem se koncem loňska řídila opatření proti šíření nákazy, ale nyní už jeho hodnota podle ministerstva zdravotnictví není relevantní. Hlavním ukazatelem je pro vládu naplněnost nemocnic.

Nemocnice stále na hraně kapacit

Ty se s pacienty s covidem-19 dostaly na hranu svých kapacit. Počet hospitalizovaných k sobotě sice po pěti dnech klesl pod sedm tisíc, bylo jich 6998, dosud nejvyšší ale zůstává množství pacientů ve vážném stavu. Nad patnácti sty se drží od čtvrtka, v sobotu bylo v těžkém stavu 1523 lidí.

Volných je podle dat ministerstva zdravotnictví k nedělnímu ránu čtrnáct procent lůžek intenzivní péče, pro pacienty s covidem jich zůstává 156, tedy o 24 méně než v sobotu. Standardních lůžek s kyslíkem pro nakažené také ubylo na 662. Připraveno je ještě 152 takzvaných reprofilizovaných lůžek, která jsou za běžného provozu určena k poskytování péče jiného typu či odbornosti, a chystají se jich další stovky.

Nadále nejvíce zasažené je Tachovsko, kde evidují za posledních sedm dní víc než 1800 případů na sto tisíc obyvatel. Následuje severní Plzeňsko se 1448 a Sokolovko se 1384 přepočtenými případy. Výrazně lépe je na tom východní část země, relativně nejméně pod 360 je nově nakažených na sto tisíc obyvatel za poslední týden na Vsetínsku a Zlínsku.

Od pondělí se zpřísní opatření

V pracovních dnech tohoto týdne se dosud denní přírůstky nakažených pohybovaly mezi jedenáti tisíci a téměř šestnácti tisíci. Ministerstvo zdravotnictví očekává, že na počátku března denní počty nakažených překročí dvacet tisíc, nemocnice budou podle předpokladu v příštím týdnu přijímat přes sedm set pacientů s covidem-19 denně.

Pro zpomalení šíření nákazy vláda v pátek přijala další zpřísnění opatření, platit budou od pondělka na tři týdny. Zakázané budou s výjimkami cesty mimo okres, zavřou se školky i zbývající otevřené školy a další obchody. Zpřísní se také pravidla pro zakrytí nosu a úst. Průmysl omezen nebude, začít má ale zatím dobrovolné testování na koronavirus ve firmách.

Kvůli zákazu cest mezi okresy se už ozývají některé obce. Turnov bude žádat o výjimku pro obyvatele obcí, které patří pod jeho správu, uvedl starosta města Tomáš Hocke (Nezávislý blok). Kvůli omezení pohybu by totiž třeba za nákupy museli jezdit desítky kilometrů navíc. Turnov je v územním správním členění státu anomálií, patří pod něj obce ze tří okresů.

Také starosta Březiny na Brněnsku Martin Habáň (STAN) chce výzvou upozornit vládu na organickou propojenost okresů Brno-město a Brno-venkov. Podle něj omezení pohybu lidí mezi okresy obce na Brněnsku paralyzuje. Výzvu odešle v pondělí, zatím nasbíral pět podpisů dalších starostů, v pracovní den jich očekává ještě mnohem víc.

Hlídat bude 30 tisíc policistů, vojáků a celníků

Policii bude s kontrolou dodržování nových restrikcí proti šíření koronaviru od úterý pomáhat 3834 vojáků a 270 příslušníků Celní správy. Policie bude dodržování zpřísněných vládních opatření o omezení pohybu, zakrývání úst a nosu a uzavření dalších obchodů a služeb hlídat od pondělí, od kdy restrikce na tři týdny platí. Dohromady bude nasazeno přes 30 tisíc lidí, řekl novinářům náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek.

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) však v místech, kde zákaz pohybu mezi okresy nedává smysl, například proto, že nákupní centrum je přesně na rozhraní dvou regionů, může ministr vnitra omezení podle potřeby upravit. „Dneska odpoledne vláda zasedla a rozhodli jsme o tom, že pan ministr vnitra (Jan) Hamáček může operativně rozhodovat o těchto věcech, které nedávají logiku,“ řekl premiér večer televizi Nova.

Hamáček večer serveru Blesk Zprávy sdělil, že vydal dvě výjimky. První umožňuje cestování mezi okresy Brno-město a Brno-venkov, které jsou podle ministra natolik propojené, že by lidé museli jezdit za nákupy desítky kilometrů. Druhá výjimka bude platit v Plzni, kde velké obchodní centrum za městem spadá do jiného okresu. „Pokud bychom tu výjimku neudělili, tak v Plzni zítra vypukne dopravní kolaps,“ řekl Hamáček Blesk Zprávám.

Policisté budou hlídkovat na významných dopravních tepnách na 500 vytipovaných stanovištích, uvedl Vondrášek. Vedle toho budou kontroly provádět také mobilní hlídky podle vyhodnocení místních policejních velitelů. Do kontrol se denně zapojí několik tisíc lidí. Vojáci budou sloužit vždy ve společných hlídkách s policisty.