Amerika truchlí. V zemi zemřelo po nákaze koronavirem již přes půl milionu lidí

Ve Spojených státech zemřelo po nákaze koronavirem již více než půl milionu lidí. Vyplývá to z dat Univerzity Johnse Hopkinse, která monitoruje průběh pandemie. Jedná se o nejvyšší údaj ze všech světových zemí, podle listu The New York Times je to více, než kolik Američanů zemřelo v obou světových válkách a ve válce ve Vietnamu dohromady. První úmrtí spojované s covidem-19 USA zaznamenaly na začátku loňského února.

Spojené státy evidují 19 procent ze všech úmrtí spojovaných s nákazou koronavirem na světě, ačkoliv tvoří jen čtyři procenta světového obyvatelstva. Registrují rovněž největší počet potvrzených pozitivních nálezů na SARS-CoV-2 na světě, a to přes 28 milionů.

V současné chvíli tam však již několik týdnů polevuje dosud nejčernější vlna pandemie, která vyvrcholila v půlce ledna. Od té doby rychle klesá počet lidí hospitalizovaných s těžkým průběhem covidu-19 i údaje o nově infikovaných.

Pět set úderů

Prezident Joe Biden s viceprezidentkou Kamalou Harrisovou si v pondělí připomněli obrovské ztráty na životech při akci v Bílém domě, při níž Biden pronesl projev. Následně se rozezněly zvony Washingtonské národní katedrály, které odbily na počest obětí pandemie 500krát. Biden rovněž nařídil na pět dní spustit všechny vlajky na federálním území na půl žerdi. Před Bílým domem bylo zapáleno 500 svíček. 

„Náš národ nemůže přijmout tento krutý osud. S touto pandemií bojujeme už tak dlouho. Musíme odolat tomu, abychom vůči té bolesti otupěli,“ řekl prezident. „Nesmíme pohlížet na každý život jako na statistiku nebo jen jako na zprávu. Musíme tak činit na počest mrtvých, ale neméně důležité je postarat se o ty, kteří po nich zůstali.“

Vánoce byly kritické

USA zaznamenaly první případy koronaviru podobně jako většina dalších zemí na začátku loňského roku. Prvních 100 tisíc zemřelých úřady ohlásily v květnu. Do září se počet úmrtí spojených s covidem-19 zdvojnásobil, země totiž prošla přes letní měsíce druhou vlnou pandemie, která sice přinesla větší množství nakažených než prvotní rozmach nákazy, počty zemřelých se však natolik dramaticky nezvýšily.

V prosinci počet obětí překonal hranici 300 tisíc s tím, jak Spojené státy vstupovaly do smrtícího období kolem Vánoc, během nějž zemřelo 230 tisíc lidí za méně než tři měsíce. Mezi prosincem a únorem USA zaznamenaly 46 procent ze všech úmrtí na covid-19.

Virus se v prvních fázích epidemie šířil především ve velkých amerických městech. V nejlidnatějším New Yorku k zemřelo 28 tisíc lidí, na počet obyvatel je to téměř dvakrát více, než činí celoamerický průměr. Nákaza však v dalších měsících postihla i venkovské oblasti, které byly první vlny více méně ušetřeny.

Za vysokými počty zemřelých i nakažených v USA stojí podle agentury Reuters dlouhodobě chybějící jednotná a celostátní strategie pro boj s pandemií. Administrativa bývalého prezidenta Donalda Trumpa, který ve funkci skončil letos v lednu, totiž nechávala vyhlašování protiepidemických opatření do značné míry na jednotlivých státech. Samotný Trump rovněž velmi často virus ve veřejných vyjádřeních podceňoval a vyjadřoval se v rozporu s tvrzeními expertů z vlastního krizového štábu pro boj s nákazou.

„Ta čísla jsou neskutečná,“ prohlásil přední epidemiolog Anthony Fauci, který je Bidenovým hlavním zdravotnickým poradcem. „Pokud se ohlédnete do minulosti, dařilo se nám hůře, než téměř jakémukoliv jinému státu, a to jsme vysoce rozvinutá, bohatá země,“ dodal.