KLDR se podle jihokorejského poslance pokusila Pfizeru ukrást technologii na výrobu vakcín

Severní Korea údajně podnikla hackerský útok na americkou farmaceutickou firmu Pfizer a pokusila se jí ukrást technologii výroby vakcín proti nemoci covid-19. Podle agentury Reuters to uvedl jihokorejský poslanec Ha Te-kung s odvoláním na jihokorejskou rozvědku. Kdy se útok odehrál, neupřesnil. Kanceláře společnosti Pfizer v Asii a v Jižní Koreji zprávu bezprostředně nekomentovaly.

Kybernetická špionáž zaměřená na zdravotnické organizace, vědce pracující na vývoji vakcín a na farmaceutické firmy se během pandemie covidu vystupňovala s tím, jak se státem podporované hackerské skupiny snaží získat nejnovější informace o výzkumu koronaviru, píše Reuters.

Agentura připomněla, že v loňském roce se pravděpodobně severokorejští hackeři pokusili proniknout do nejméně devíti farmaceutických firem, jako jsou Johnson & Johnson, Novavax a AstraZeneca. Jihokorejská rozvědka rovněž oznámila, že zmařila snahy o útok severokorejských hackerů na jihokorejské společnosti vyvíjející vakcíny proti koronaviru.

Severní Korea čelí kvůli svým jaderným a raketovým zbrojním programům dlouhodobě mezinárodním sankcím, které znemožňují většinu zahraničního obchodu s touto zemí, a často je obviňována, že využívá hackery k obohacení státní pokladny. Podle zdravotnických expertů by KLDR ukradená data spíš prodala, než by se je pokusila využít k vývoji vlastní vakcíny.

V rámci mezinárodního projektu COVAX, který má zajistit přístup k očkování proti covidu lidem ve většině zemí světa, očekává Severní Korea v první polovině letošního roku téměř dva miliony dávek vakcíny vyvinuté ve spolupráci britské firmy AstraZeneca a Oxfordské univerzity.

KLDR tvrdí, že žádný případ nákazy nemá

Izolovaná Severní Korea doposud nepotvrdila žádný případ nákazy koronavirem na svém území. Podle jihokorejské zpravodajské služby NIS ale nelze vyloučit, že se nějaké případy infekce v zemi vyskytly vzhledem k tomu, že před uzavřením hranic počátkem roku 2020 měla KLDR čilé obchodní a další kontakty se sousední Čínou. 

Jihokorejský web Daily NK loni v březnu uvedl, že na covid-19 v KLDR tehdy zemřely téměř dvě stovky vojáků, přičemž většina z nich sloužila na hranici s Čínou či v její blízkosti. Další téměř čtyři tisíce severokorejských vojáků byly podle webu v karanténě. V srpnu zase skončily v karanténě tisíce obyvatel města Kesong.