Bavorský premiér chce znovu zavést povinné testy pro pendlery, Sasko uzavře skiareály

Bavorský premiér Markus Söder řekl, že chce opět zavést povinné testování na koronavirus jednou týdně pro pendlery ze zahraničí. Oživit tak podle agentury DPA hodlá model, který platil už v části října a v listopadu. Sasko bude požadovat po pendlerech také jeden test týdně. V zemi navíc zavřou ještě neotevřená lyžařská střediska.

On-line přenos

Koronavirus - leden

  • 20:21

    Evropská unie podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové při nákupu vakcín proti covidu-19 podcenila komplikace, jaké mohou nastat při jejich výrobě ve velkém.

  • 18:16
    Česko

    Se změnami v tabulce protiepidemických opatření v systému PES chce ministerstvo zdravotnictví počkat. Důvodem je podle ministra Jana Blatného (za ANO) britská mutace viru a přetíženost nemocnic.

  • 18:15
    Česko

    Evropská agentura pro léčivé přípravky začala posuzovat lék americké firmy Regeneron, který má účinkovat proti koronaviru. Česko má o přípravek zájem.

Už od 23. října se museli pendleři nechat v Bavorsku testovat každý týden na koronavirus. Opatření se dotklo především Čechů a Rakušanů, testy byly pro zahraniční pracovníky a studenty bezplatné. Po měsíci však bavorský nejvyšší správní soud nařízení dočasně zrušil, mimo jiné kvůli nedostatečným zákonným předpokladům pro nařízení povinného testování.

Söder podle DPA řekl, že povinné testování pro lidi dojíždějící přes hranice do Bavorska umožní už tento týden nové nařízení německé vlády o karanténních opatřeních při cestách do Německa.

Německá vláda pod vedením kancléřky Angely Merkelové bude o úpravě karanténních nařízení jednat ve středu. Spekuluje se, že Německo ještě více zpřísní podmínky pro cestující z epidemicky vysoce rizikových oblastí včetně těch, kde se vyskytují mutace koronaviru považované za mimořádně nebezpečné.

Události v regionech (Praha): Sasko bude požadovat jen jeden test (zdroj: ČT24)

Test bude žádat i Sasko

Druhá spolková země sousedící s Českou republikou, Sasko, bude po českých a polských pendlerech dojíždějících za prací či studiem od pondělí 18. ledna rovněž vyžadovat jeden test týdně. Původně přitom Sasko chystalo povinnost dvou testů týdně, a to už od 11. ledna.

Přesto je i tato změna pro některé z nich problematická. Přes Petrovice v Libereckém kraji za běžných okolností jezdí desítky, možná stovky pendlerů za prací do Německa. Pro ty, kteří pracují v Německu, je komplikované i proplácení testů. Jeden test tam stojí přibližně dvacet pět euro.

Jak budou od příštího týdne probíhat kontroly na hranici, neví ani saští policisté. „Jediné, co vím, že od příštího týdne musí mít pendleři jeden test, který si mohou udělat i v Česku. Jak budou probíhat kontroly, dnes ještě nevíme,“ uvedl pro ČT saský policista Perry Bӧhmer.

Sasko by mělo také uznávat testy, které si pendleři nechají udělat v České republice zdarma.

Sasko zrušilo neexistující lyžařskou sezonu

Sasko se také dohodlo s provozovateli sjezdovek a vleků na ukončení lyžařské sezony. Ta kvůli pandemii přitom ani nezačala. Oznámila to saská ministryně turistiky Barbara Klepschová. Regionální vláda této spolkové země, která je koronavirem v Německu nejvíce postižena, bude nyní s vlekaři jednat o kompenzacích.

Současná karanténní opatření, která v Sasku platí nejméně do 7. února, znemožňují provoz vleků. „Aby na zbytek sezony měly sjezdovky dostatek sněhu, museli by provozovatelé již nyní začít s umělým zasněžováním. Aktuální epidemická situace je ale nadále velmi vážná. Proto jsme se s těžkým srdcem společně rozhodli, že zimní turistickou sezonu ukončíme,“ řekla po jednání s provozovateli Klepschová.

Vleky a lanovky v saských lyžařských středicích, jako jsou například Oberwiesenthal, Klingenthal, Schöneck či Eibenstock, se tak znovu rozjedou nejdříve na sklonku letošního roku. Sasové ale mohou vyrazit na běžky. Pokud však jejich výlet přesáhne vzdálenost 15 kilometrů od domova, hrozí jim pokuta za porušení karanténních opatření. Policie kontroly v horských oblastech provádí pravidelně.