Vláda pravděpodobně požádá o prodloužení nouzového stavu do konce roku, řekl Havlíček

OVM: Diskuse Karla Havlíčka, Martina Kuby a Martina Jiránka (zdroj: ČT24)

Vláda zřejmě požádá poslance, aby byl nouzový stav prodloužen do konce roku. V Otázkách Václava Moravce (OVM) to řekl vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Zatím má nouzový stav trvat do 12. prosince. Havlíček nevyloučil, že v závislosti na situaci by mohlo hrozit i další prodloužení. Skutečnost, že vláda o prodloužení nouzového stavu požádá, potvrdil po nedělním jednání vlády i ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Ministr průmyslu a obchodu a dopravy Havlíček v OVM řekl, že o prodloužení nouzového stavu do konce roku požádá vláda „s největší pravděpodobností“. 

Jihočeský hejtman a bývalý ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) míní, že nouzový stav v tuto chvíli už není nutný. „Nouzový stav přece nesouvisí s tím, co je kde otevřeno, nebo není, nouzový stav je nějaký legislativní rámec, který vládě umožňuje některé věci řešit. Některé třeba operativněji, to znamená dopravovat pomocí hasičů a policie někam nějaké věci,“ řekl v OVM a dodal, že nouzový stav „nesouvisí s tím, jestli děti půjdou do školy nebo se budou otevírat obchody“.

Havlíček s tím ale nesouhlasí. „Stupeň číslo tři je ještě nezbytně nutné dělat v určitém režimu, a pokud nebude nouzový stav, tak my nemáme nástroje pro to, abychom tam pravidla udrželi,“ oponoval vicepremiér. Česko do konce roku zůstane na stupni tři, maximálně se posune do stupně dvě, k čemuž je nouzový stav také třeba, uvedl Havlíček.

Také podle Blatného by bez zvláštního režimu nebyla opatření vymahatelná, řekl po dopoledním jednání vlády. Dodal také, že připravuje podrobný materiál pro jednání s poslanci. Na žádost jsou nicméně ještě dva týdny čas, poznamenal.

Nouzový stav by mohl hrozit i v lednu

Podle místopředsedy sněmovního hospodářského výboru Martina Jiránka (Piráti) není situace předvídatelná, a nouzový stav by tak mohl trvat i déle. „Nouzový stav bude trvat i při stupni dva, bude trvat i při stupni jedna. Takže se opravdu můžeme bavit o tom, že nouzový stav pojede do února,“ podotkl v OVM.

Co bude v lednu, bude vláda podle Havlíčka řešit v druhé polovině prosince. „Pokud by se situace skutečně nezlepšovala, byla na stupni číslo tři a bylo zjevné, že se neposune na stupeň číslo dvě ani dále, tak poté musíme začínat diskutovat, co bude v lednu. A ano, pak je možné, že by mohlo hrozit i to, že teoreticky v lednu může (nouzový stav) být, ale to si dnes nikdo nepřeje,“ reagoval Havlíček.

Protiepidemický systém ministerstva zdravotnictví PES i v nejnižším prvním stupni s nulovým rizikem s nouzovým stavem počítá. Havlíček nevyloučil, že by se na příští rok mohly parametry systému s ohledem na ekonomiku upravit.

Nouzový stav platí skoro dva měsíce

Česko je v nouzovém stavu od 5. října, původně měl trvat 30 dní. O platnosti do 12. prosince rozhodla vláda 20. listopadu. Původně plánoval menšinový kabinet hnutí ANO a ČSSD prodloužení o 30 dnů do 20. prosince, nezískal k tomu ale souhlas sněmovny.

Sněmovna schvalovala prodloužení už koncem října. Kabinet žádal stejně jako naposled o 30 dnů, poslanci tehdy souhlasili podle návrhu části opozice se 17 dny.

Na jaře v Česku platil kvůli šíření koronaviru nouzový stav od 12. března do 17. května. Po souhlasech dolní komory se tehdy prodlužoval dvakrát na celkem 66 dní. Tentokrát bude trvat nejméně 68 dní. Pokud vláda s avizovanou žádostí o další prodloužení uspěje, tak ještě déle.

Celá diskuse ve videu v úvodu článku.