Rozvolnění se možná odsune, připustil Babiš. Rozhodující je pro něj postoj Blatného

Události: Nejisté rozvolňování (zdroj: ČT24)

Do sobotní 18. hodiny přibylo v Česku 1710 potvrzených případů nemoci covid-19, o 290 méně než minulou sobotu za stejnou dobu. Nakažených je aktuálně 72 tisíc lidí a počet obětí překonal v tuzemsku osmitisícovou hranici. Skóre v protiepidemickém systému PES zůstalo na 57 bodech, šestý den se tak drží v prostředním z pěti stupňů pohotovosti. Podle prezidenta Miloše Zemana by rozvolňování mělo být předvídatelné a odpovědné.

On-line přenos
Šíření koronaviru - listopad
22:37

Šéf Světové zdravotnické organizace varoval před situací v Brazílii a Mexiku, které se v poslední době potýkají s rychlým šířením koronaviru. Tedros Adhanom Ghebreyesus představitele obou zemí vyzval, aby současný stav brali "velmi vážně".

22:23

Při lyžování se koronavirus pravděpodobně příliš nešíří, uvedl krizový expert Světové zdravotnické organizace (WHO) Michael Ryan. Obavy však vyvolává přesun lidí do lyžařských areálů a zpět v prostředcích hromadné dopravy a shlukování rekreantů.

21:49

Vědci a lékaři v Singapuru zkoumají případ dítěte, které se v listopadu narodilo s protilátkami na covid-19, ale nemělo pozitivní test na koronavirus. Jejich cílem je pochopit dopad této nemoci na těhotné ženy a jejich děti. Bádání má objasnit, zda je možné, aby se nenarozené dítě nakazilo od matky koronavirem či od ní získalo protilátky.

V neděli se kvůli možnému rozvolnění má sejít vláda, její členové ale v sobotu neřekli, jestli k uvolnění restrikcí od pondělí dojde. Premiér Andrej Babiš (ANO) i ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) naopak zmínili možnost několikadenního odkladu.

„To rozhodnutí je o tom, že možná to bude nějaký posun pár dní, ale znovu opakuji, já absolutně stojím za ministrem Blatným, má moji absolutní podporu, a jeho stanovisko je pro mě rozhodující,“ nechal se slyšet předseda vlády.

Havlíček zdůraznil, že rozhodovat se musí dle odborných argumentů a analýz. „Nikdo z nás to nechce pustit na dva tři dny a pak to opětovně zavřít, to je lepší si ještě ty dva tři dny počkat a pak to otevřít,“ věří vicepremiér.

O současné koronavirové situaci jednal v sobotu na zámku v Lánech expertní tým prezidenta Zemana. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) po pětihodinové schůzce řekl, že její účastníci se shodli na tom, že je potřeba postupovat systematicky a že uvolňování vládních opatření je možné tehdy, kdy to bude bezpečné. „Názor pana prezidenta byl takový, že je potřeba postupovat zodpovědně. Nebavili jsme se, jestli je nebo není žádoucí udělat krok ke konkrétnímu datu,“ popsal Blatný.

Průzkum k postoji ohledně rozvolňování opatření
Zdroj: ČT24

„Chceme nadále postupovat tak, abychom mohli jít směrem k dalšímu rozvolňování v době, kdy to bude bezpečné, aby to rozvolňování, jakmile k němu dojde, nemuselo být následováno dalšími restriktivními opatřeními,“ dodal ministr zdravotnictví. Podobně se vyjádřil i další účastník schůzky v Lánech, poradce premiéra pro zdravotnictví Roman Prymula: „Opatření by měla být z nějakého udržitelného hlediska v podstatě dlouhodobějšího, abychom neměnili to, co se stane, během tří dnů tam a zpátky.“

Podle bleskového průzkumu agentury STEM/MARK pro ČT podporují případné pondělní rozvolnění opatření při plnění skóre PES dvě třetiny respondentů. Mírná většina, konkrétně 55 procent oslovených, si myslí, že by k rozvolnění mělo docházet podle aktuální situace v krajích. S tím ale vláda zatím nepočítá.

Průzkum k postoji ohledně rozvolňování opatření
Zdroj: ČT24

Počet mrtvých překonal osm tisíc

S novým koronavirem dosud v Česku zemřelo 8024 lidí, z toho 103 v pátek. Od začátku epidemie provedly laboratoře v Česku přes tři miliony testů na nový koronavirus. Nákazu odhalily u bezmála 518 tisíc lidí. Více než čtyři pětiny z nich se už vyléčily.

Počty nových případů covidu-19 klesají nyní pomaleji než v minulých dvou týdnech, uvedl v pátek Blatný. Velké rozdíly ve vývoji epidemické situace jsou navíc mezi jednotlivými regiony.

Nejvýrazněji se covid-19 v posledních dnech šíří na Havlíčkobrodsku. Za uplynulých sedm dní tam v přepočtu na 100 tisíc obyvatel přibylo 623 nakažených. Naproti tomu v okrese Praha-západ to bylo 133 infikovaných na 100 tisíc obyvatel za poslední týden.

Většina nakažených má mírný průběh onemocnění. Podle posledních údajů ministerstva je s koronavirem hospitalizováno 5087 lidí, tedy sedm procent aktuálně nemocných. Stav 769 pacientů lékaři hodnotí jako těžký. Počet hospitalizací je oproti začátku listopadu nižší o více než 2400. Od pondělí tohoto týdne klesl o 450 případů – od čtvrtka se ale počet hospitalizací zvýšil o 39 a přibylo i pacientů v těžkém stavu.

V centru Prahy ukončila policie nelegální party

Policie v noci na sobotu zasahovala v centru Prahy v klubu, který otevřel navzdory nařízení vlády, potvrdila na svém webu. V klubu v Anenské ulici se podle policie sešlo přes 119 mladých lidí, kteří se tam účastnili nelegální party. O akci se dozvěděli přes uzavřenou skupinu na sociální síti, uvedl deník Blesk. Vstup do prostor byl na heslo. Server TN.cz uvedl, že party začala v pátek po 22:00 a měla trvat do sobotních 4:00. Policie na místo dorazila před půlnocí.

„Jelikož byl podnik zavřený a na výzvy nikdo nereagoval, musel být do něj proveden násilný vstup,“ uvedl policejní mluvčí Jan Daněk. Podle Blesku policisté použili beranidlo, hák a hydraulický rozpínák zárubní.

„Když se policisté dostali do sklepních prostor, tak zjistili, že se tam nachází 119 lidí, kteří se tam účastní jakési nelegální party,“ uvedl Daněk. Podle něj se jednalo o 102 cizinců a 17 Čechů. „Mezi nimi bylo osm osob, u kterých se domníváme, že se jednalo o organizátory akce a ti skončili na policejní služebně, aby situaci vysvětlili. Okolnostmi případu se zabýváme a je předpoklad, že věc bude řešena oznámením správnímu orgánu,“ dodal mluvčí.

Jedna z účastnic, se kterou mluvily televize CNN Prima News a Blesk.cz, uvedla, že v klubu byli převážně lidé mladší 18 let a že je tam policie držela asi dvě hodiny. „Říkala jsem jim, že máme svá práva, celá situace byla dost děsivá. Nakonec jsem z klubu vyšla jako poslední, asi kvůli tomu, že jsem si na ně otevírala pusu,“ uvedla mladá Francouzka, která je v Česku na studijním pobytu Erasmus. Doplnila, že večírky se v klubu konaly poslední dva týdny. Účastníci akce neměli roušky. „Byl to nelegální večírek, tak proč bychom měli mít roušku? Já jsem covid už prodělala, takže se nebojím,“ dodala. 

Restaurace, hudební i taneční kluby a další podobná zařízení musejí mít zavřeno v důsledku nařízení kabinetu v rámci opatření proti šíření koronaviru. Restaurace mohou provozovat výdejní okénka, ovšem jen do 23:00, kdy také začíná platit zákaz vycházení. Lidé se také nesmějí sdružovat ve větším počtu, platí i povinnost mít roušku ve vnitřních prostorách.

V pátek navzdory zákazu otevřela restaurace Šeberák v pražských Kunraticích, majitel uvedl, že tím chtěl vyjádřit nesouhlas s podle něj chybným postojem vlády vůči podnikatelům. Na konci října odhalila městská policie restauraci otevřenou přes vládní zákaz v Pardubicích na sídlišti Dukla. Strážníci ve spolupráci se státní policií v hospodě zjistili osm lidí. Před okolím byla restaurace maskovaná, například okna měla zatemněná.

Blatný je ve funkci měsíc, za nejdůležitější úspěch považuje PES

V neděli uplyne měsíc od jmenování Blatného ministrem zdravotnictví. V rozhovoru pro ČTK někdejší náměstek ředitele Fakultní nemocnice Brno prohlásil, že tím nejdůležitějším, čeho se mu za měsíc ve funkci podařilo dosáhnout, je index PES. Dal prý boji s epidemií řád a systém.

Při nástupu na ministerstvo si za hlavní úkol vytyčil změnit strach z koronaviru v respekt. „Já věřím, že se to snad začíná dařit, protože to je věc, kterou určitě nezměníme za měsíc,“ řekl nyní Blatný s tím, že posoudit to musí spíše občané.

„Ty strachy byly dva a navzájem se přelívají. Tak, jak si na nemoc zvykáme, na druhou stranu možná sílí strach z toho, co způsobuje ve společnosti. Ale asi by nebylo dobré tyto dvě oblasti od sebe oddělovat,“ dodal. Oba druhy strachu podle něj většinou prožívají různé skupiny lidí. Ohrožení zdravotně se bojí o zdraví, ekonomicky ohrožení o živobytí. „Ty skupiny nejsou stejně velké, ale to riziko je srovnatelné,“ rozvedl.

Za první měsíc se podle Blatného naopak nepovedlo stihnout připravit informační kampaň ke covidu-19, na níž vláda ministerstvu schválila 50 milionů korun a která se má týkat například očkování.