Slovensko finišuje přípravy na celoplošné testování, povolává i zubaře či veterináře

Na Slovensku v sobotu začíná první kolo celoplošného testování na koronavirus. Vláda si od něj slibuje odhalení ohnisek nákazy a následné zpomalení růstu počtu infikovaných. Ještě den před spuštěním akce stát shání lidi pro organizační zajištění testování. Podle prezidentky Zuzany Čaputové není testování řádně připraveno a měly by být přehodnoceny podmínky zákazu vycházení, který by měl být po víkendu měkčí pro lidi s negativním testem.

Testování v sobotu určitě začne, ale zdravotníků, kteří by měli odebírat a vyhodnocovat vzorky, pořád není dost. „Ještě včera (ve čtvrtek) apeloval na zdravotníky ministr obrany Jaroslav Naď i premiér Igor Matovič (oba OĽANO), ten je dokonce láká mimořádným příplatkem 500 eur, pokud odpracují oba víkendové dny,“ přiblížil zpravodaj ČT na Slovensku Petr Obrovský. 

„Ministerstvo zdravotnictví také na poslední chvíli na seznam lidí, kteří mohou vykonávat odběry, tedy stěry z nosohltanu, zařadilo zubaře. Rozhodlo se také, že umožní veterinárním lékařům, aby alespoň vyhodnocovali vzorky,“ dodal Obrovský. Slovensku podle ministerstva obrany se zajištěním plošného testování pomůže Rakousko, které do země vyšle 50 svých vojenských mediků.

Do největší logistické akce v novodobých dějinách Slovenska se kromě zdravotníků zapojí také armáda, která ji organizuje, a dále policie, hasiči, zástupci samospráv či dobrovolníci. „Dřív mluvila vláda o tom, že to bude asi padesát tisíc lidí na straně organizačních složek. Odběrných míst by mělo být po celém Slovensku asi pět tisíc,“ upřesnil Obrovský.

Testovat se bude v sobotu i v neděli, vždy od sedmi hodin ráno do deseti večer. Používat se budou antigenní testy, které sice nejsou tak přesné jako PCR testy, ale jejich vyhodnocení trvá jen patnáct až třicet minut. Víkendovému spuštění celostátního testování předcházela pilotní fáze ve čtyřech nejspostiženejších okresech.

Zpravodaj ČT Obrovský: Až do posledních hodin se bude hledat každá volná ruka (zdroj: ČT24)

Čaputová zpochybňuje připravenost

Pochybnosti o připravenosti testování má prezidentka Čaputová, která se sešla s náčelníkem armádního generálního štábu i se šéfem projektu plošného testování. „Informovali mě, že z celkového množství potřebných odběrných týmů je připraveno zhruba 60 procent na oba víkendové dny. Uvedený stav je platný méně než 24 hodin před spuštěním operace,“ upozornila po schůzce.

Podle Čaputové tak nebude možné otestovat statisíce zájemců. Doporučila uskutečnit testování jen na těch místech, kde bude plně zajištěno, a změnit výjimky ze zákazu vycházení. Na nedostatky při přípravě testování už v uplynulých dnech upozorňovali také představitelé zejména větších měst.

Negativní test usnadní pohyb

Matovičův kabinet sice nenařídil povinnou účast na plošném testování, ale obyvatelé s negativním výsledkem testu na koronavirus by nově již nebyli omezeni zákazem vycházení.

„Pro toho, kdo bude mít u sebe negativní test, nebude od pondělí 2. listopadu platit zákaz vycházení, který je tady na Slovensku momentálně v platnosti. To znamená – mám-li negativní test, od pondělí se mohu pohybovat relativně volně, navštěvovat všechny obchody, navštěvovat služby, zajít si třeba ke kadeřníkovi, chodit do zaměstnání,“ přiblížil Obrovský.

„Na lidi  bez testu se bude vztahovat jen několik výjimek ze zákazu vycházení, budou si moci například jít nakoupit základní zboží do nejbližšího obchodu nebo si zajít k lékaři,“ uzavřel zpravodaj ČT.

„Nadále důvěřujeme slovenským zdravotníkům a věříme, že obsazenost zdravotnickým personálem se dnes ještě výrazně zvýší,“ napsal na sociální síti Matovič. Pokud se projekt testování nezdaří, zůstane v souvislosti s koronavirovou nákazou podle Matoviče jen možnost zavedení celostátní karantény, kterou si ale nikdo nepřeje.

Ve čtvrtek rekordní přírůstek nakažených

Laboratoře na pětimilionovém Slovensku ve čtvrtek odhalily rekordních 3363 nově nakažených koronavirem při vůbec nejvyšším počtu přes 16 500 provedených testů. Dosavadní denní maximum ze soboty minulého týdne bylo 3042 potvrzených případů infekce. Vyplývá to z údajů, které zveřejnilo slovenské národní centrum zdravotnických informací.

Na onemocnění covid-19 zemřelo v zemi dalších 12 lidí, celkový počet obětí pandemie tak stoupl na 212. Slovensko do statistik zahrnuje úmrtí na plicní formu covidu-19, což je určováno pitvou.

Spolu s výrazným nárůstem potvrzených případů infekce, které Slovensko zaznamenává v posledních zhruba třech týdnech, se v zemi zvyšuje počet hospitalizovaných s covidem-19. Některé nemocnice již upozornily, že jsou na hraně s kapacitou lůžek, která mají pro lidi s koronavirem vyčleněna.