Slováci mohou nově ven jen s rouškou, zavřená jsou kina či akvaparky. Zpřísňuje i Polsko

Na Slovensku platí od čtvrtečního rána nová opatření s cílem omezit šíření pandemie covidu-19. Roušky například musejí lidé nově nosit ve městech a obcích i venku. Země ve středu zaznamenala dosud nejvyšší přírůstek nakažených – přes devatenáct set. Skokově přibylo nakažených v Polsku, které také oznámilo zpřísnění opatření.

On-line přenos

Šíření koronaviru - říjen

  • 22:48

    Ve Francii se za posledních 24 hodin prokázala nákaza koronavirem u 35 641 lidí. Jedná se o pokles oproti dni předtím, kdy se infekce potvrdila u bezmála 48 tisíc osob. Počet zemřelých s covidem-19 tam vzrostl o 224 na celkových 36 788 od začátku pandemie, napsala agentura Reuters.

  • 21:40

    Ve snaze zpomalit šíření koronavirové nákazy vyhlásí Portugalsko uzávěru na většině svého území. Platit začne od středy, uvedl premiér António Costa.

  • 20:14

    Britská vláda zavede kvůli koronaviru v Anglii měsíční plošnou uzávěru. Fungovat budou jen nezbytné služby, omezeny budou i společenské kontakty.

Nově je na Slovensku zakázáno pořádání hromadných akcí, roušky jsou povinné ve městech a obcích i venku, hlavní hygienik dál omezil počet zákazníků v obchodech. V prodejnách s potravinami a v drogeriích zase mohou během dvou hodin dopoledne mimo víkend nakupovat pouze senioři.

Úřady uzavřely kina, divadla, fitness centra i akvaparky. Restaurace nemohou podávat jídlo ve svých vnitřních prostorech.

Ze zmíněných omezení platí různé výjimky, například roušky nemusejí nosit malé děti ani lidé při sportování, pokračovat bez diváků mohou nejvyšší soutěže v pěti sportech, včetně fotbalové a hokejové ligy.

Už v pondělí zavedly střední školy distanční formu výuky, od úterý zase platí na Slovensku zákaz shromažďování více než šesti osob mimo členů jedné domácnosti.

Matovič: Vývoj na Slovensku kopíruje situaci v Česku

Na Slovensku ve středu přibylo rekordních 1929 potvrzených případů nákazy koronavirem. Na sociální síti to napsal premiér Igor Matovič, podle kterého bylo v pětimilionové zemi zároveň provedeno dosud nejvíce, a to 12 502 testů na infekci.

Dosud nejvíce zjištěných případů infekce na Slovensku během jednoho dne, a to 1887, prokázaly testy minulý pátek.

Matovič na sociální síti sdílel fotografie z nemocnice v Uherském Hradišti, kde jsou podle něj zdravotníci kvůli pacientům s covidem-19 na pokraji fyzických a psychických sil. Slovenský premiér také uvedl, že vývoj ohledně nákazy na Slovensku kopíruje Česko se zpožděním 14 dnů.

Počet zjištěných nových případů infekce na Slovensku skokově stoupl minulý týden. Úřady v reakci ohlásily nová karanténní opatření, z nichž většina platila v zemi již letos na jaře během první vlny epidemie.

Polsko zavře v „červených“ oblastech vysoké a střední školy

Skokově přibylo nakažených v Polsku. Země ve čtvrtek oznámila 8099 nových případů, což je největší přírůstek za jeden den od začátku epidemie. Předchozí rekord padl ve středu, kdy ministerstvo zdravotnictví informovalo o 6526 nových případech.

Premiér Mateusz Morawiecki oznámil, že vláda se rozhodla zpřísnit restrikce. V oblastech s vyšším rizikem nákazy se zavřou vysoké a střední školy či bazény, sportovní zápasy budou bez diváků a až do odvolání nebude možné pořádat ani svatební oslavy.

„Vyzývám starší občany, aby zůstali doma… tuto bitvu vyhrajeme, ale jen pokud budeme jednotní a zodpovědní,“ řekl premiér. Všichni, kdo mají tu možnost, by podle něj měli pracovat z domova.

„Musíme vší silou šlápnout na brzdu. Je to nutné, abychom ochránili zdravotní systém. Pandemie zrychluje, růst je exponenciální,“ doplnil šéfa vlády ministr zdravotnictví Adam Niedzielski. Ministerstvo zahraničí vyzvalo Poláky, aby zvážili cesty do zahraničí a vydávali se na ně jen v nejnutnějších případech.

Opatření v Polsku jsou odstupňována regionálně, v místech s nejvyšším rizikem, která spadají do takzvané červené zóny, mají střední a vysoké školy přejít na distanční formu výuky, setkávat se může nanejvýš deset osob, omezí se maximální počet účastníků bohoslužeb a také kapacita veřejné dopravy. V červené zóně je nyní přibližně polovina území Polska včetně metropole Varšavy. Ve žluté zóně, kam patří zbytek polského území, jsou pravidla o něco mírnější.